V finiš pred SP z Italijanom

Novi trener tekaške reprezentance je postal Stefano Saracco.

Objavljeno
24. maj 2016 01.10
Planica 21.12.2015 foto:Igor Mali
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Sinočnja seja odbora za smučarske teke se je pričakovano zavlekla, a se po slabih treh urah končala v pomirjujočih tonih in z izdelano smerjo, po kateri bodo slovenski tekači nadaljevali v naslednjih mesecih. Le nekaj dni po odpovedi dosedanjemu trenerju Marku Gracerju je njegovo mesto zasedel Italijan Stefano Saracco, danes pa naj bi dorekli tudi pot, po kateri bo šla bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan.

Slednja je izkoristila priložnost za udeležbo na včerajšnji seji, kamor so jo povabili tudi potem, ko je med tednom postalo jasno, da močno nasprotuje kadrovskim menjavam pred njeno bržkone zadnjo tekmovalno sezono. Resda bi lahko ubrala samostojno pot, a zgodovina podobnih odločitev športnic pod dežnikom Smučarske zveze Slovenije potrjuje, da to zlasti v prvih letih prinese več težav kot ustvarjalnega miru za priprave na tekmovalno leto, vprašanje pa je tudi, koliko bi se obnesla selitev v moško ekipo, kot se je glasil eden od predlogov in na čelu katere bi v tem primeru lahko imenovali Gracerja. A Besničanka je po nekaj neprespanih nočeh vendarle naredila korak naprej in se odločila nadaljevati, oblika njene poti pa bo morda jasna po današnjem sestanku.

»Ne predstavljam si še, kako bo zdaj vse skupaj delovalo v praksi in to me najbolj muči, saj so se odločili za združitev moške in ženske ekipe, Gracer pa naj bi vseeno dobil neke vrste pogodbo in vodil eno skupino. Teorija je pač eno, delovanje na terenu pa nekaj drugega in ne bi rada izgubljala časa s spoznavanjem metod in načina dela novega trenerja. Upam, da čim prej dobimo odgovore, kako bomo delali, saj je vse zvenelo precej čudno. Sem si pa vse skupaj drugače predstavljala, a očitno je pretehtalo mnenje drugih,« je včeraj zvečer še vedno polna skrbi razmišljala Fabjanova, ki je članom odbora predstavila svoje želje, a ker je prišlo med tekačicami zadnje tedne do deljenih mnenj glede trenerja in so nekatere izrazile željo po menjavi, so se pri SZS odločili za spremembo.

»Saracco bo imel za pomočnika dva mlajša slovenska trenerja, ohranili bomo tudi sodelovanje z Gracerjem, a na drugem položaju, kar bomo še dorekli. Ekipa bo odslej res enovita, a se bo morda znotraj treninga delila na dve skupini. Mislim, da ni razlogov za skrb, ker smo odpovedali zadnje priprave, tekači jih bodo izvedli le nekoliko pozneje in mislim, da to na sezono ne bo vplivalo, saj smo šele v maju,« je spremembe potrdil tudi Simon Jan, ki ne izključuje tudi rošad med serviserji. Kot pravi, bo eden od Slovakov zagotovo ostal, z drugim jih še čaka pogovor, pri čemer so vmes že tipali tudi teren v Italiji, od koder bi lahko dobili novo moč v tem delu reprezentance. Med drugim pa končujejo tudi sodelovanje z dosedanjim opremljevalcem One Way, katerega zastopnica v Sloveniji je Petra Majdič.

Reorganizacija pri Smučarski zvezi Slovenije in združevanje panog sta tekačem tako prinesla povsem svež veter, ki ga je napovedoval že aprilski prisilni odhod predsednika panoge Janeza Vodičarja, na čigar mesto se je z mesta predsednika organizacijskega odbora tekaškega svetovnega pokala v Planici preselil Simon Jan. Slednji je tudi povlekel odločilne kadrovske poteze v zadnjem tednu in se odločil za menjavo glavnega trenerja, Saracco pa je bil eden od dveh kandidatov, ob precej bolj znanem športnem imenu Pietro Piller Cottrer, ki je bil leta 2006 tudi olimpijski prvak, sezono pred tem pa svetovni in ima skupaj sedem odličij z obeh največjih tekmovanj. Saracco je bil pred leti med drugim tudi trener italijanskih šprinterjev, tudi Federica Pellegrinija, ki je letos osvojil mali kristalni globus za zmago v šprinterskem seštevku svetovnega pokala.