V Ilkini ekipi ni prostora za slabe misli

Rehabilitacija Ilke Štuhec po pričakovanjih. Namesto iz tekme v tekmo iz dneva v dan.

Objavljeno
08. november 2017 19.50
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Medtem ko se smučarska karavana na Finskem pripravlja za uvodni slalom sezone, najboljša smukačica minule zime Ilka Štuhec z novo sprednjo križno vezjo v kolenu premaguje rehabilitacijske ovire. Operirali so jo pred dvema tednoma. »Začetni šok je mimo, a še vedno ni lahko. Sezona se začenja, mi pa ostajamo doma. Kljub vsemu je Ilkin optimizem neverjeten,« je razkrila kineziologinja Anja Šešum.

Ko smo novinarji Štuhčevo po najuspešnejši sezoni v karieri spraševali, kakšni bodo njeni apetiti v olimpijski zimi, nas je vselej previdno ustavila, da bo ohranila enak pristop. »Vedno je poudarjala, da gre iz tekme v tekmo. Enakega vodila se držimo tudi pri rehabilitaciji: gremo iz dneva v dan. Po uspešnem dnevu se veselimo naslednjega. Vmes se prikrade tudi kakšen slabši, ampak tudi to je sestavni del zgodbe, ko gre za vračanje po poškodbi,« je kineziologinja v Ilkini ekipi Anja Šešum potrdila, da gre v procesu rehabilitacije vse po načrtu, pridejo pa – razumljivo – tudi trenutki, ko je treba bolj stisniti zobe. V tem procesu je Štuhčeva mojstrica, saj po šestih operacijah kolen tovrstne vzpone in padce zelo dobro pozna.

Po posegu na kliniki v Baslu je imela Mariborčanka tri dni počitka, koleno je bilo še boleče in zatečeno. Pri nekaterih gibih se bolečine še pojavijo, sicer pa je odziv kolena dober, pravzaprav pričakovan, pravi Šešumova. Zdaj je Štuhčeva v rokah Darje Kramberger, fizioterapevtke, s katero sta se v preteklosti z združenimi močmi že uspešno vračali po hudih poškodbah. Vsak dan opravita poldrugo uro dolgo terapijo.

Nato sledijo vaje za trup in moč v desni nogi, za katere je zadolžena Šešumova. Mlada kineziologinja bo prevzela krmilo za Ilkino pripravo v polnem obsegu po približno treh do štirih mesecih, »ko bomo videli, da je koleno v redu in bomo lahko prešli na običajen trening«. Nova vez je zdaj še občutljiva in previdni morajo biti, da je ne bi poškodovali.

Z lastnico dveh malih kristalnih globusov in naslova svetovne prvakinje v smuku sta se v prejšnji sezoni veselili najlepših časov, zdaj skupaj izkušata še krizno obdobje. »Morda se bo slišalo nenavadno, a v takih primerih karierno zelo napredujem, saj se lahko marsikaj novega naučim. Navzoča sem bila, denimo, pri operaciji in dobila natančen vpogled v stanje: kaj natančno se zgodi, ko se pretrga vez, kako se pri tem odziva koleno in kako je narejeno od znotraj. Veliko se naučim tudi od fizioterapevtke Pike (tako kličejo Krambergerjevo, op. p.), sprejela sem jo kot mentorico. Vajena sem delati na maksimum, torej spodbujati tekmovalko k 'še', v tej novi situaciji pa se učim, da je treba pritisniti na zavoro in poudarjati manj,« je Šešumova spregovorila o novih izkušnjah.

Kot nekdanja vrhunska veslačica je pri vadbi s Štuhčevo kdaj pokukala tudi v svoje stare dnevnike. Pri sestavi treningov je priklicala svoje občutke v izbranih situacijah. Ji zapiski pomagajo tudi zdaj pri poškodbi? »Med športno kariero nisem imela tako hudih kot Ilka. Zato v tem primeru ne gledam nazaj, ampak naprej. Ne berem starih zapiskov, ampak s fizioterapevtko razpravljava o zadevah in pišem nove,« je odgovorila skorajšnja magistrica kineziologije, ki jo januarja čaka še zadnji izpit na ljubljanski fakulteti za šport, tudi magistrska naloga je pripravljena.

Naziv bo pridobila prav v olimpijski sezoni. Nadaljuje pa tudi z izobraževanjem manualne terapije. »Ko sem se priključila Ilkini ekipi, nisem imela referenc, bila sem sveža s fakultete. Ilka se je kljub temu odločila, da bo tvegala. Zaupala mi je. Sodelovanje se je obrestovalo, verjamem, da se bo tudi v prihodnje,« je razmišljala 25-letna Štajerka.

Poškodba Štuhčeve, zmagovalke sedmih tekem za svetovnih pokal, prinaša novo poglavje za vse člane njene ekipe. »Vsak od nas se je znašel pred izzivom, vsak od nas igra neko novo vlogo,« je razmišljala Šešumova in dodala, da so se v minuli sezoni osredotočali na dobre tekme, v tokratni se pač na dobro rehabilitacijo. »Ni prostora za slabe misli. Ne razmišljamo o tem, da bi bilo kaj narobe,« je opozorila. Kaj si želi v Ilkinem procesu okrevanja? »Da bi se imeli lepo. Ko se ima Ilka lepo in je sproščena, so tudi rezultati vrhunski,« se že veseli novih zmag.