V kleti zamenjal poletje za zimo – kolo za smuči

Filip Flisar si želi rezultatsko stalnost, »da bi bil ves čas dober«.

Objavljeno
14. oktober 2015 20.18
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Medvode – Nova sezona, novi izzivi. Način dela svetovnega prvaka v smučarskem krosu Filipa Flisarja pred novo sezono je pravzaprav vsakič drugačen. Po sili razmer je moral tudi letos zamenjati delovno okolje, k sebi so ga vzeli Italijani. Na treningih na Stelviu je dobrodošel, kako tudi ne: je zgovoren in zabaven, pa tudi hiter sparing partner.

Njegova majhna ekipa pod okriljem Red Bulla je namreč razpadla, izkušeni Tomaš Kraus se je poškodoval in končal kariero, Fanny Smith je šla po svoje. Flisar se je tako že ob koncu prejšnje zime nekajkrat priključil Italijanom. »Malo smo se 'potipali', potem pa videli, da bi se lahko to sodelovanje izšlo. Jaz jim lahko nekaj ponudim, nekaj pa oni meni,« je povedal 28-letni smučar in dodal, da italijanskim kolegom pomaga s serviserjem Tomažem Trdino, sam pa ima na voljo njihovega trenerja. Kot pravi, je zanj dobro poskrbljeno, razbremenjen je logističnega usklajevanja, ki je bilo v preteklih letih oz. odkar trenira sam, mnogokrat zelo naporno. »Za zdaj se stvari kar dobro odvijajo. To, da sodelujem z Italijani, je dobra stvar. Želim si najti ekipo, s katero bom lahko konstantno delal, da bi bilo takšnih stresov, kot sem jih doživljal v preteklosti, čim manj. Smo dobra ekipa, imamo se radi. Če si v okolju, v katerem se dobro počutiš, je to že polovica zmage,« je menil.

Pred sezono brez velikih tekmovanj si bo lahko privoščil tudi kakšen eksperiment. Za glavno nalogo si je zadal, da ne beleži več toliko vzponov in padcev, da najde stalnost tudi z ekipo, privoščil pa si bo tudi kakšno novost pri opremi. »Malo bom že testiral za v prihodnje. Smuči smo sicer že zelo razvili, sem pa nazadnje na treningu dobil zelo dobro idejo tudi za ploščo med vezmi in smučmi. Skušal jo bom uresničiti, pa bomo videli,« je že zrl tudi v prihodnost in v prihodnji dve sezoni, vse do jasno začrtanega cilja OI 2018.

Dva meseca pred začetkom tekmovalne zime sicer še ni pretirano vznemirjen zaradi bližajočih se dirk, od tovrstnega adrenalina si je namreč šele dobro oddahnil. To poletje je bilo zanj posebno, nastopal je na tekmah s kolesom BMX in praktično ostal brez počitnic. Tudi smučarskim treningom se je posvetil nekoliko pozneje, vseeno pa dejal, da mu je poletna sezona prinesla veliko dobrega. »Sem dobro telesno pripravljen, dobil sem tudi novo samozavest. Videl sem, da sem lahko že prvo leto v novem športu dosegal lepe rezultate. Sploh pa sta si disciplini, BMX in smučarski kros, zelo podobni, gre za boj enega tekmovalca proti drugemu, so skoki, skupni štart. Na progo moraš gledati povsem iz fizikalnega stališča, naštudirati, kaj točno je treba storiti, da jo prevoziš čim hitreje. Ko imaš pogled iz dveh različnih zornih kotov, dobiš neko novo širino,« je menil Mariborčan in še dejal, da je bil tudi tekmovalni naboj poleti zanj še toliko močnejši. »Smučanja sem že navajen, kolesa pa ne toliko. Ogromno novega sem se naučil, tudi o tem, kako se umiriti. To je bil drugačne vrste adrenalin, z njim pa povezana tudi nova pričakovanja in trema. Zato ne bi rekel, da ravno težko pričakujem tekme na snegu, nekako sploh še nimam občutka, da bomo že začeli smučat.«

Čeprav je v hipu presedlal s poletja na zimo (»V klet sem zapeljal kolo, iz nje pa vzel smuči.«), pravi, da prehod niti ni bil tako težaven. Na prvem treningu na snegu so bile namreč razmere zelo dobre in zdelo se mu je, kot da sploh ne bi imel premora. Vseeno pa ga še čaka nekaj dela, preden se 6. decembra začne zares. »Želim si, da na tekmah ne bi šlo ves čas kaj narobe, da bi se redno uvrščal v prvo deseterico,« je še pristavil svetovni prvak. Opogumlja ga tudi zlata kolajna, s katero je lani dokazal, da še vedno spada med najboljše. »Zaupanje vase že imam, a vsaka potrditev vedno prav pride. Vem, da takrat, ko se je treba zbrati, lahko naredim marsikaj. Letos bi rad dosegel, da bi to lahko prenesel na vse tekme. Da bi bil ves čas dober.«