V lov na za dva razreda boljšo Gutovo

S prvo tekmo dekleta prebila led, zdaj manj bremen za Ano Drev.

Objavljeno
24. oktober 2016 00.32
Veleslalom Ana Drev Solden 22.10.2016 [drev]
Špela Robnik
Špela Robnik
Sölden – Ledeniška premiera v oktobru je vedno posebna tekma, ki ni vedno pravi pokazatelj razmerij moči. A če ne drugega, najboljšim da samozavest, slabšim pa motiv ali celo alarm za še več dela. Vsega po malem je prinesla tudi slovenskim smučarkam, ki so z 10. in 19. mestom poskrbele za enega boljših izkupičkov v zadnjih letih.

Dan se je obetavno začel, ko so s proge prihajale vesti o sijajni snežni podlagi. Tokrat ni bila tako ekstremno ledena, pa vendar je vsem dekletom omogočila optimalne razmere. Nato pa iz sončne zimske idile pravi tornado – Lara Gut. Njena izjemna predstava in ogromna prednost sta osupnili tako tekmice kot navijače. Še zlasti, ker nikakor ni smučala brez napak, temveč že ležala na boku, a kot mačka skočila nazaj na smuči. »Vse to je del igre, to res ni bila lahka tekma, čeprav morda izgleda drugače. Vesela sem, da mi je uspelo,« je bila do ušes nasmejana Švicarka. Močno ji je odleglo, zmaga s prednostjo 1,44 sekunde pred Mikaelo Shiffrin, ki jo je zaradi brezkompromisnega pristopa označila za kraljico dirkanja, je bila zanjo izjemnega pomena. »V glavi sem se borila sama s seboj, preveč sem razmišljala, ne vem, zakaj. Na koncu sem si rekla, da bom le smučala. Na tej progi ni dobro preveč misliti,« je dejala 25-letnica, v kateri so na prvi tekmi že videli prvo izzivalko za veliki kristalni globus.

Larino smučanje si bo še nekajkrat ogledala Ana Drev. Najboljša slovenska veleslalomistka je na prvi progi za njo zaostala za 2,51 in bila po prvem nastopu šokirana. »Vedela sem, da nisem pokazala svojega najboljšega smučanja z zadnjih treningov, ampak takšen zaostanek je res velik. Lara je bila za dva razreda boljša, vredno si je ogledati njeno smučanje. Mislim, da sicer v nadaljevanju sezone ne bo takšnih razlik in da ji bomo prišle bližje,« je ocenila 31-letna smučarka iz Šmartnega ob Paki, se pa tudi zavedala, da bo morala postoriti še kaj, če ji bo želela slediti. Na določenih delih proge je izgubila preveč. Toda za nezadovoljstvo ni imela razloga, 10. mesto je njen najboljši začetek sezone in najvišja uvrstitev v Söldnu. »Rada naredila anlizo tekme, si vzela nekaj počitka, nato pa moram spet najti tiste podrobnosti, ki sem jih lani čutila ob najboljših nastopih,« je že načrtovala nadaljevanje s tekmo v Killingtonu v ZDA.

Pred začetkom sezone je kot slovenska favoritinja vendarle čutila tudi nekaj pritiska. »Predvsem pred prvim nastopom. V drugem sem se počutila bolje in zdi se mi, da mi bo odslej lažje.« O tem je bil prepričan tudi trener Denis Šteharnik, ki je dejal, da »še ni bila prava«. »Veliko je že bilo razočaranj na prvih tekmah, to pušča posledice. Sem pa vesel, da je na nekaterih delih smučala vrhunsko. Je zraven, manjkala je pika na i, malo več odločnosti. Verjamem, da bo na naslednji tekmi dala še nekaj več od sebe,« je dejal.

Pozitivno oceno je namenil tudi Tini Robnik, ki je na prvi progi dosegla 11. čas, tako kot skupna veleslalomska zmagovalka prejšnje zime Eva-Maria Brem. Odločen pristop in zlasti dober spodnji del sta ji prinesla priložnost za izboljšanje rezultata kariere (15. mesto lani v Åreju), ki pa je v finalu ni izkoristila. »S prvim nastopom sem res lahko zelo zadovoljna. Dobro mi je uspel prehod iz ravnine v strmino, našla sem pravi občutek, kje spustiti in kje še dodati. Na drugi progi sem tvegala premalo, nisem našla prave linije,« je povedala po tretjem kompletu točk v svetovnem pokalu, do katerih je znova prišla z bolečinami v hrbtu, ki jo spremljajo od hude poškodbe leta 2011. »Težko je smučati že na začetku sezone na najvišji ravni. Takoj, ko greš malo čez mejo, si lahko zunaj. Vedno je dilema, bi ali ne bi. Ravno to te loči od vrhunskega rezultata,« je ob oceni njenega nastopa še dodal Šteharnik, ki pa ni mogel biti zadovoljen zaradi odstopa Katarine Lavtar, za katero pravi, da je kdaj tudi najhitrejša na treningu, pohvalil pa veleslalomski napredek Ane Bucik, ki bo s prvo tekmo v nogah lažje krenila s štarta slaloma v Leviju čez tri tedne.