V lovu na fante do ključnega napredka?

Alpska smučarka Ilka Štuhec spet med reprezentančnimi kolegicami, med pripravami del moške ekipe.

Objavljeno
19. oktober 2016 02.25
Špela Robnik
Špela Robnik
Planica – Čeprav je bila po številu osvojenih točk v skupni razvrstitvi najboljša slovenska smučarka, Ilka Štuhec prejšnje sezone ni končala povsem zadovoljna. Ni smučala slabo, a vedno ji je manjkalo »tisto nekaj več«, s čimer bi lahko posegla tudi po najvišjih mestih, in ne le uvrstitvah od 10. do 15. mesta, okoli katerih se je sukala. Ta je v novi sezoni ne bodo več zadovoljevala.

»Prejšnja sezona je bila zame precej uspešna, a na koncu se nisem mogla znebiti občutka, da bi bilo lahko tudi bolje. V novi sezoni bom poskusila to popraviti, da bom na koncu lahko rekla, da je bilo to to in da bom lahko zadovoljna,« je bila Mariborčanka odločna, da bo v novi zimi naredila korak naprej. Znova se je pripravljala po samostojnem programu, ostala je s svojo majhno ekipo, v kateri sta še trener Grega Koštomaj in njena mati serviserka Darja Črnko. »Ekipa je enaka, delamo naprej in že čakamo na tekme. Glavni cilj, ki smo si ga zastavili? Da smučam hitreje.«

Pa vendar je bilo letošnje pripravljalno obdobje zanjo nekoliko drugačno kot v preteklih letih. Po svojem programu je opravila kondicijsko vadbo, na snežnih pripravah pa se je pridružila slovenski moški smukaški ekipi. Že prejšnjo zimo je bil namreč program hitrih disciplin v ženski reprezentanci precej okrnjen, zato se je morala znajti po svoje. Letos je na treningih v Čilu dva tedna trenirala sama, dva tedna pa postala del pretežno štajerske naveze s trenerjem Petrom Penom na čelu, ki ji je občasno tudi pomagal s kakšno smernico. »Vsekakor je bilo malo drugače. Mislim, da je bilo zame zelo dobro, da sem trenirala s fanti, saj so hitrejši, močnejši, tudi njihova tehnika je precej drugačna, dekleta težko smučamo tako kot oni. Čim bolj se približaš njihovemu načinu, bolje je zate. Vesela sem, da sem imela to priložnost.« Pa se jim je približala? »No, delala sem na tem, da ne bi bila ves čas zadnja,« je priznala v smehu, a tudi dodala, da lahko priprave oceni kot uspešne. »Tudi vreme nam je šlo na roko. Na Stelviu je že bilo bolj spremenljivo, a smo vseeno potegnili iz treningov največ, kar smo lahko. »

Čeprav naj bi se v jesenskem delu pridružila tudi dekletom na treningih pred Söldnom, je Štuhčeva svoje kolegice včeraj na druženju v Planici srečala po skoraj pol leta. Ekipa Denisa Šteharnika je sledila programu, ki je temeljil na tehničnih disciplinah, sama pa se je osredotočila le na hitre. Poleg tega se je spomladi odločila za zamenjavo smuči (z Rossignola je presedlala na Stöckli) in imela veliko dela s testiranjem. Da bi se potegovala za nastop v Söldnu, zato v zadnjih tednih niti ni razmišljala. »Najprej sem se želela popolnoma spoprijateljiti z opremo, zato je uvodni veleslalom prišel prekmalu,« je povedala 25-letna smučarka, ki pa je vseeno pridno vzdrževala tudi tehnični trening, še zlasti slalom, ki ga bo potrebovala za kombinacijo.

Sicer pa je z novimi smučmi zelo zadovoljna, za zdaj se je odločitev izkazala za dobrodošlo. »Je razlika, malo drugače sem začela smučati in napredek je takoj viden,« je sporočila pozitivna opažanja. Preden se bo, sicer šele konec novembra onstran Atlantika, podala v novo sezono, bo opravila še nekaj sklopov priprav, a tudi tekem se že zelo veseli. »Zadala sem si, da bom dobra, da bom na vsaki tekmi posebej dala svoj maksimum, pa bomo videli. Videla sem že, da se lahko približam najboljšim, v tej smeri bom delala naprej.«