V Mariboru pozdravili uspeh Drevove in podelili štartne številke za slalom

Jutrišnjo slalomsko tekmo na 52. Zlati lisici bo odprla Slovakinja Petra Vlhova, na štartu tudi šest Slovenk.

Objavljeno
30. januar 2016 21.26
lisica
G. L.
G. L.

Maribor - Prvič po letu 1999 se je zgodilo, da na Zlati lisici ni štartala slovenska smučarska šampionka Tina Maze, a to niti slučajno ni pomenilo, da je slovenski uspeh na domači tekmi izostal. Z drugim mestom na veleslalomu je številčno množico v cilju navdušila Ana Drev, ki je bila tudi zvečer na podelitvi in žrebu štartnih številk za jutrišnji slalom deležna toplega sprejema.

Junakinja dneva pod Pohorjem, ki je morala danes priznati premoč le Nemki Viktorii Rebensburg, na jutrišnjem slalomu ne bo nastopila, se bo pa od 9.30 naprej v boj s količki in sekundami spustila šesterica slovenskih slalomistk. V slovenskem strokovnem taboru kljub težavam s poškodbo gležnja v zadnjem času največ pričakujejo od obetavne Ane Bucik, v lov na točke se bodo podale še Maruša Ferk, Katarina Lavtar, Klara Livk, Meta Hrovat in Saša Brezovnik.

Slalom bo s številko ena odprla Slovakinja Petra Vlhova, za njo pa bo nastopila vodilna v slalomskem seštevku Frida Hansdotter s Švedske.

Ana upoštevala nasvet Tine

Najglasnejši aplavz na Trgu Leona Štuklja je na podelitvi ob robu žrebanja štartnih številk kajpak požela Drevova, ki je za STA razkrila, da je pred drugo vožnjo poklepetala tudi s Tino Maze. »Po prvi vožnji sva govorili s Tino. Rekla mi je, da naj doma samo uživam, da naj ne čutim pritiska, ker je pač tekmovati doma lepo in naj se ta pritisk obrne bolj na pozitivno stran,« je dejala 30-letna Šmarčanka, ki je dosegla svoj daleč najboljši rezultat na tekmah Zlate lisice. V Mariboru je bila doslej najboljša 22, in sicer lani.

»Res sem v dobri formi, vendar mislim, da je bil odločilen tudi zelo dobro načrtovan trening v zadnjem obdobju ter tik pred lisico v Avstriji, kjer sem bila dejansko v izolaciji. Zelo veliko sem trenirala na podobnih terenih, tako da sem se lahko nekako osredotočila na stvari, ki jih bi morala početi v Mariboru,« je povedala Drevova, ki je imela nekaj športne sreče že včeraj, ko je izžrebala štartno številko osem, torej tik za elitno sedmerico: »Ko gredo stvari vsaka k sebi, mi je očitno bilo še to naklonjeno.«

Ana je ena od tistih tekmovalk, ki so morale na preboj v svetovni vrh čakati do jeseni svoje kariere. »Že nekaj zadnjih let se dobro smučam, a tega nisem mogla pokazati. Če se leta 2013 ne bi poškodovala, mislim, da bi to dosti prej dosegla. Že lani sem se dobro smučala, pa so mi manjše poškodbe onemogočale to, kar sem dosegla letos, ko so vse stvari prišle k meni od zdravja, do vsega, do materiala,« je dejala Štajerka, ki se bo o nadaljevanju svoje kariere v svetovnem pokalu odločila po koncu letošnje sezone.