V Planici v nevarnosti tudi novi svetovni rekord

Goran Janus se spogleduje še z malim globusom, Schlierenzauerjevimi rekordi in drugim mestom v pokalu narodov.

Objavljeno
17. marec 2016 00.52
dja*Fannemel
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Planica – Že po tradiciji bo sklepno dejanje sezone v smučarskih skokih oziroma poletih gostila pravljična dolina pod Poncami, v nasprotju s prejšnjimi leti pa bodo letos na velikanki bratov Gorišek kar štiri tekme. Spored v Planici se bo začel danes z odpadlo nedeljsko preizkušnjo v Titisee-Neustadtu.

Glede na to, da je Peter Prevc »zračno bitko« za veliki kristalni globus odločil že konec februarja v Almatiju, bo – kar zadeva tekmovalni vidik – od danes do nedelje v ospredju zanimanja boj za skupno zmago v posebnem seštevku poletov. Z naskokom najboljše karte v rokah ima 23-letni šampion iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki ima že 80 točk zaloge pred najbližjim zasledovalcem Kennethom Gangnesom.

Norveškemu svetovnemu podprvaku iz januarskega Bad Mitterndorfa oziroma Tauplitza, kjer je moral premoč priznati zgolj Prevcu, sta tesno za petami tretjeuvrščeni Avstrijec Stefan Kraft (+5) in četrtouvrščeni Robert Kranjec (+10). Na 5. mestu veliko ne zaostaja niti Kennethov rojak Johann Andre Forfang (+22), sicer zmagovalec sobotne »generalke« v Titisee-Neustadtu, na 6. mestu sta skupaj še en Norvežan Andreas Stjernen in neuničljivi Japonec Noriaki Kasai (oba +48), le točko manj pa ima Nemec Severin Freund.

»Pred nami so štirje dnevi poletov, odprtih pa imamo še nekaj zadev. Na prvem mestu mali kristalni globus v posebnem seštevku poletov, v katerem imamo s Petrom in Robertom v igri še dva skakalca. Razlike res niso velike,« je presodil glavni trener naše skakalne vrste Goran Janus, ki ne skriva, da ga še posebej mika pokal narodov, v katerem Slovenci držijo 3. mesto. »Za drugouvrščenimi Nemci zaostajamo za 179 točk, tako da nas tudi v tej razvrstitvi čaka še huda borba,« je napovedal 45-letni Ljubljančan.

Če se bo uresničila njegova želja, kar zadeva današnjo preizkušnjo (ob zmagi bi rad imel še polovico od dvanajstih izbrancev med dobitniki točk), bi s svojo ekipo naredil prvi korak k osvojitvi končnega 2. mesta. Vodilni Norvežani, ki pred Nemci »bežijo« že za 1246 točk, pa so si tako rekoč že zagotovili zmagoslavje v pokalu narodov.

Infografika: Delo

Za nameček se Janus spogleduje tudi z rekordi Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, ki jih lovi Prevc. »Potem bomo − če bodo seveda ob letalnici dovoljevale razmere − napadli tudi svetovni rekord. Vseh teh stvari se ne da izsiliti, ampak se morajo preprosto zgoditi. Za to pa mora biti dobra osnova,« je poudaril in dodal, da je treba na letalnici iti najprej lepo po vrsti od začetka, se osredotočiti na pravilno tehnično izvedbo odskoka in leta.

»Če bo celoten nastop izveden brezhibno in bo v zraku še prava termika, je možno čisto vse,« je »glavni in odgovorni« v slovenski reprezentanci razmišljal med včerajšnjo vožnjo z vlakom proti Jesenicam. Da je v Planici možno res vse, je pokazal že včerajšnji preizkus letalnice, na katerem je nadarjeni Tilen Bartol poletel kar 252 metrov daleč, torej še pol metra čez svetovni rekord, ki si ga od lanskega Vikersunda lasti Norvežan Anders Fannemel.

Na žalost je 18-letni skakalec ihanskega Sama po pristanku padel, tako da njegov izjemni poskus ni obveljal kot nova najboljša znamka. »Ker me je začelo vse bolj dvigovati in sem pred seboj videl že ravnino, sem moral popustiti in skrajšati polet. Zdelo se mi je že, da bo šlo predaleč. Lahko bi se končalo tudi dosti slabše,« je izjavil Bartol, ki jo je odnesel zelo dobro – zgolj s poškodovanim palcem na levi roki, ki si ga je hladil z ledom.

Infografika: Delo

Po padcu ga je zanimalo predvsem, kako daleč ga je odneslo (nekateri so še zdaj prepričani, da je bil njegov polet dolg celo 255 metrov), potem pa je obžaloval, da se ni obdržal na nogah. »Na žalost moj polet ne velja kot svetovni rekord, sem pa kljub temu zelo zadovoljen,« je še dejal veliki up iz Loškega potoka, ki se lahko pohvali z drugim najdaljšim poletom v zgodovini. Dlje od njega je odneslo le Rusa Dmitrija Vasiljeva, ki pa je po lanskem 254-metrskem poskusu v Vikersundu s celim hrbtom podrsal po snegu.

Da je v Planici znova mogoče poleteti zelo daleč, pa je že pred Bartolom včeraj dokazal Ernest Prišlič, ki je po 239 metrih brez večjih težav pristal pri 246 metrih. »Pred prvim nastopom me je spremljalo strahospoštovanje, v zraku pa sem le užival. Menim, da ima letalnica še veliko rezerve,« je ocenil 22-letni član SK Zagorje, ki bi bil danes zagotovo v slovenskem moštvu, če bi v preteklosti že osvojil kakšno točko za svetovni pokal ali veliko nagrado FIS. »Škoda, a takšna so pravila,« je obžaloval Prišlič. In verjetno tudi Janus ...