V novi zimi smukačem na tekmah »air bag«

Predsedstvo FIS je na seji v Oberhofu obravnavalo tudi primer Vanesse Mae in ga predalo MOK.

Objavljeno
18. november 2014 22.24
ALPINE-SKIING-WORLD/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Oberhofen - Predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (FIS) je na seji v švicarskem Oberhofnu med drugim odločilo, da lahko na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju uporabljajo posebne zračne blazine za zaščito glave in vratu. Te bodo do konca leta preizkušali le na smukaških treningih, z začetkom novega koledarskega leta 2015 pa tudi na tekmah.

Krovna smučarska zveza je posebne zračne blazine »D-air« razvila s podjetjem Dainese in jih preizkušala že konec lanskega leta. V primeru padca se v nekaj milisekundah blazina napolni z zrakom in zaščiti vrat ter glavo pred hudimi poškodbami.

Tudi o aferi Vanessa Mae

Predsedstvo FIS je na seji potrdilo odločitev svoje komisije, ki je 6. novembra zaradi goljufanja razveljavila vse štiri veleslalome med 17. in 19. januarjem na Krvavcu, ki so violinistki Vanessi Mae omogočili nastop na olimpijskih igrah v Sočiju. Primer so predali Mednarodnemu olimpijskemu komiteju.

Poleg tega je FIS na seji sprejela odločitev, da za tekme svetovnega pokala v sezoni 2015/2016 zviša najmanjši možni nagradni sklad v alpskem smučanju na 120.000 frankov (100.000 evrov) in v prostem smučanju na 25.000 (21.000 evrov).