V novih čevljih se podaja novim snežinkam naproti

Pred vrati nova sezona tekem paralelnih disciplin, Rok Marguč prvi slovenski adut. Po kolajno se vrača v Španijo.

Objavljeno
07. december 2016 00.46
regent/ROK MARGUČ
Špela Robnik
Špela Robnik
Ljubljana – Dolge in uspešne priprave na evropskih ledenikih, preizkušanje nove opreme, vzdrževanje kondicije. Pred vsa ta »opravila« pred začetom nove tekmovalne zime je ta čas najboljši slovenski deskar Rok Marguč že postavil kljukico, zdaj le še čaka, da se prihodnji konec tedna v paralelnem veleslalomu v Carezzi začne zares.

Slovenska reprezentanca pod vodstvom Izidorja Šušteršiča te dni trenira na tekmovalnem terenu v Dolomitih. Tudi Marguč, ki sicer dela po samostojnem programu, a se je jeseni kar pogosto pridružil svojim sotekmovalcem. Tako je bil tudi poln hvale na račun glavnega trenerja, ki po njegovem mnenju zelo dobro dela zlasti z mladimi tekmovalci, tudi sam pa pri njem vedno dobi kakšen dober nasvet. »Ima ideje, izhaja iz našega športa, ve, kaj se s telesom dogaja na deski. Mislim, da pravilno usmerja mlade,« je povedal o nekdanjem reprezentančnem kolegu, ki je bil v svojih tekmovalnih časih znan po zelo direktnih zavojih. Marguč pravi, da je sam vedno deskal bolj »okroglo«, toda pred novo sezono je tudi v tem pogledu naredil korak naprej. »Nova obutev mi omogoča bolj neposredne linije, kar se mi zelo dopade. Je pa treba vse skupaj prenesti tudi na tekmo,« je dejal.

Menjava opreme se mu sicer pred prejšnjo sezono ni obrestovala, toda prepričan je, da je tokrat (proizvajalca čevljev je zamenjal po 10 letih) drugače. »Slabše gotovo ne bo, verjamem, da bo to pomembna prednost. Z njimi bolje čutim desko, prenos je boljši,« je povedal 30-letnik in potihoma upal, da bo sprememba vplivala nanj tako dobro kot lani na Bolgara Radoslava Jankova, zmagovalca skupnega seštevka, ki je kar naenkrat eksplodiral le po menjavi čevljev. Največ bo o tem povedala že uvodna preizkušnja v Carezzi (čez dva dni ji bo sledil še prvi slalom v Cortini), na kateri si Marguč želi sezono odpreti bolje kot pred letom dni. Rad bi nadaljeval tam, kjer je končal spomladi. Ob koncu sezone je najbolj »letel«, se na zadnjih treh tekmah svetovnega pokala uvrstil na stopničke in zmagoval na evropskih pokalih. Kako v tem ritmu tudi začeti sezono? »Gledam posnetke teh zadnjih tekem, da obudim to samozavest, občutke, ki sem jih imel. Marsikaj iz prejšnje sezone sem si tudi zapisal in zdaj večkrat pogledal. Trenirali smo dobro, zdaj gre le še za to, kdo bo bolje zdržal na tekmi,« je razmišljal.

A ob dobrem začetku si seveda znova želi tudi enako uspešno končnico, šele v marcu deskarje čaka svetovno prvenstvo v Sierra Nevadi. Za osvajanje »snežink« je že postal pravi specialist, doma ima že štiri, dve od teh je osvojil prav v Španiji, v La Molini. Prvenstvo zato pričakuje povsem neobremenjeno. Če tokrat kolajne ne bo, ne bo konca sveta, bo pa seveda znova naredil vse, da si okoli vratu obesi še peto. »Te prejšnje kolajne so le lepi spomini, zdaj si želim nove dobre rezultate. Navsezadnje so na te dosežke vezani naši statusi, tudi v tem je moja motivacija,« je dejal deskar, ki pa bo z veliko željo po zmagah kajpak nastopal tudi v svetovnem pokalu. Veliki cilj je tudi visoka skupna uvrstitev, prejšnjo zimo je končal na petem mestu. Toda vse skupaj se začenja z ničle, nihče natančno ne ve, kam spada. »Tudi če sezone ne bom začel najbolje, me to ne sme vreči s tira, kot me je lani. Le verjeti moram vase.«