V olimpijski zimi bodo vijugali tudi na Holmenkollnu

Ilko Štuhec bodo v Švici operirali jutri na njen 27. rojstni dan, Rok Perko v nesrečnem spletu okoliščin zlomil rebro.

Objavljeno
24. oktober 2017 23.07
Tiskovna konferenca alpske smučarske reprezentance Ljubljana 11.9.2017 [smučarji,reprezentanca,]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Čez tri dni se bo z ženskim veleslalomom v Söldnu začela nova sezona za svetovni pokal v alpskem smučanju. V tekmovalni zimi se bo zvrstilo 79 preizkušenj na 32 prizoriščih. Vrhunec bodo olimpijske igre februarja prihodnje leto v Južni Koreji, kjer bodo zadnjič podelili kolajne za kombinacijo.

Slab začetek, dober konec, je verjetno ena od misli, s katero se v zadnjih dneh pred štartom v novo sezono zaradi številnih zdravstvenih preglavic tolažijo na Smučarski zvezi Slovenije. Težave se namreč kopičijo ena za drugo. Sobotni nastop najboljše veleslalomistke v ženski A-vrsti Ane Drev zaradi ovirajočih bolečin v kolenu visi na nitki, najboljša smukačica na svetu Ilka Štuhec s strgano sprednjo križno vezjo v kolenu v Švici čaka na operacijo, ki jo bodo izvedli jutri, na njen 27. rojstni dan, včeraj pa se je poškodoval še Rok Perko.

Znašel se je v nesrečnem spletu okoliščin, na treningu v Kaunertalu se mu je namreč strgalo sidro na vlečnici na strmem delu pobočja. Moral je prečkati neurejeni del proge, pri čemer je padel in si zlomil rebro. Najizkušenejšega tekmovalca v ekipi za hitre discipline (Andrej Šporn je bolniško odsoten) čaka okrevanje, prosto naj bi smučal po dveh tednih. Smukači bodo v zimo štartali konec novembra s severnoameriško turnejo, Perko se bo v najslabšem scenariju vrnil na prvih tekmah hitrih disciplin na evropskem snegu, decembra v Val Gardeni, kjer je pred petimi leti dosegel rezultat kariere z 2. mestom v smuku.

Koledar svetovnega pokala v prihajajoči zimi prinaša nekaj sprememb. V moški konkurenci se po premoru na seznam vrača Bormio, tekmovališče, na katerem je nekdanji smukaški as Andrej Jerman dosegel svoje zadnje stopničke v karieri (leta 2009 je tam zmagal v kraljevski disciplini). Na Stelviu bodo konec leta izpeljali smuk in kombinacijo. Novost v ženski karavani bo paralelni slalom v Courchevelu. Začel se bo s kvalifikacijami, na preizkušnjo bo napredovalo 32 najboljših. Največ pozornosti pa šefa svetovnega pokala Atle Skårdal in Markus Waldner pričakujeta 1. januarja prihodnje leto z mestno paralelno tekmo v Oslu. Za to priložnost bodo skakalno središče na Holmenkollnu preuredili v smučišče. V neposrednih dvobojih se bo udarilo 16 tekmovalk in tekmovalcev.

Za slovensko reprezentanco bodo kot vselej zelo pomembne domače tekme. Smučarke se bodo prvi januarski konec tedna ustavile v Mariboru na preizkušnjah za zlato lisico, smučarji prvi marčevski konec tedna v Kranjski Gori na pokalu Vitranc. Najpomembnejša predstava sezone bodo OI v Južni Koreji, od katerih nas loči še 106 dni. Prizorišče so fantje preizkusili pred dvema sezonama, dekleta v prejšnji zimi, ko je Štuhčeva vknjižila dve 3. mesti. Svetovna prvakinja v smuku in lastnica dveh malih kristalnih globusov bo zaradi poškodbe primorana izpustiti igre, ki bi sicer bile njene druge v karieri.

»Pri zadnjem pregledu septembra je organizacijski odbor naredil zelo dober vtis, prav tako na jesenskih sestankih v Švici. Če nam bo šlo na roko še vreme in snežne razmere, sem prepričan, da nas čaka čudovita olimpijska izkušnja,« se je k najprestižnejšemu tekmovanju ozrl Skårdal, navdušen nad krstno izvedbo ekipne preizkušnje v programu. »Samo zaradi te so zgradili novo tekmovališče, ocenjujem, da bo to ena od najlepših predstav na igrah, s katero bomo sklenili dvotedensko dogajanje,« je dodal.

Prvo spremembo nove zime pa bomo videli že v nedeljo, ko se bodo z novimi veleslalomskimi smučmi (z manjšim radijem) merili moški.