V ospredju Kranjec in Skube

Pokal Vitranc: v dveh veleslalomih in slalomu bo nastopilo osem slovenskih alpskih smučarjev.

Objavljeno
01. marec 2016 22.42
Vito Divac
Vito Divac

Kranjska Gora – Na 55. Pokalu Vitranc bo tekmovalo osem slovenskih smučarjev. V obeh disciplinah – dveh veleslalomih in slalomu – bo nastopila četverica Žan Kranjec, Klemen Kosi, Žan Grošelj in Jakob Špik. V veleslalomu bosta v šesterki nastopajočih še Martin Čater in Mišel Žerak, v slalomu pa Matic Skube in Miha Kürner.

Kot je pojasnil trener ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant, bi bila v šesterki v obeh disciplinah zagotovo tudi mladinska reprezentanta Štefan Hadalin in Aljaž Dvornik, ki pa tekmujeta na MSP v Sočiju.

Bergantova aduta bosta seveda prvi veleslalomist Kranjec in najboljši slalomist Skube. Boljši v letošnji sezoni je seveda Kranjec, ki je petkrat osvajal točke z uvrstitvami od 12. do 28. mesta. Je tudi edini v trideseterici najboljših, tako da bo v Kranjski Gori nastopil s štartno številko okrog 28. mesta. Veleslalom bi moral po konfiguraciji terena in preseku proge ustrezati smučarskemu prerezu Kranjca. Je namreč pisan na kožo telesno kompaktnim tekmovalcem, kakršna sta denimo ta čas najboljša veleslalomista Alexis Pinturault in Marcel Hirscher, francoska falanga ter najboljši veleslalomist Pokala Vitranc, letos poškodovani Ted Ligety. »Kranjc je nedvomno sposoben doseči najboljši rezultat kariere, se pravi uvrstitev okrog 10. mesta. Samo on pa ve, kako se bo lotil tekme. Upam, da bo nastop pred domačim občinstvom dodaten naboj in ne obremenitev,« o Kranjcu razmišlja Bergant. Upa, da zaradi finala ne bo preračunljiv, kajti veleslalomska konkurenca je tako zgoščena, da mu lahko vsak pomislek na kaj drugega, kot pa na popoln napad, odnese vrhunski nastop. Za slovenskega veleslalomista pa je to zdaj že uvrstitev v deseterico.

Za Skubeta bo Kranjska Gora nedvomno vrhunec sezone. Želja trenerja pa je, da se ne bi zadovoljil samo z uvrstitvijo na drugo progo, ampak da bi bil zadovoljen tudi po drugem nastopu. Na zadnjih dveh slalomih je osvojil točke – za 19. mesto v Schladmingu in 27. v Yuzawa Naebi. To se mu je nazadnje zgodilo lani v Schladmingu in Podkorenu. Trojčka v dosedanjih 79 nastopih v svetovnem pokalu mu še ni uspelo doseči. Preostali slovenski reprezentantje imajo preslabe štartne številke (nad 60), da bi lahko upali na vidnejše rezultate.

Slovenska reprezentanca bo danes in jutri vadila na smučišču, kjer je proga za ogrevanje, Kranjec pa se bo v Trbižu priključil treningu italijanskih smučarjev. Prvič v letošnji sezoni bo zbran tudi popoln strokovni štab, tako da bodo imeli nastopajoči celovite informacije. Ob Bergantu bodo na progi namreč tudi Peter Pen, Andrea Massi in vodja mladinskega programa Boštjan Anderlič. Ekipi pa se bo na tekmi končno priključil tudi »dopisni kondicijski trener« Jan Filipčič. Slovenski smučarji, še zlasti pa Kranjec in Skube, bodo naposled le imeli podporo, kakršno imajo njihovi tekmeci na vseh tekmah. Za vse bi to morala biti dodatna motivacija za vrhunski nastop – seveda v okviru posamičnih sposobnosti posameznikov.