V Planici rotijo: Ne hodite, če nimate vstopnice

Smučarski skoki: obiskovalcem v Planici bo na voljo kar 60 brezplačnih avtobusov.

Objavljeno
09. marec 2016 22.13
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Na planiški letalnici bodo danes z zaključnimi deli začeli odštevanje do velikega finala prihodnji konec tedna, ko naj bi se pod Poncami v štirih tekmovalnih dneh zbralo okoli 100 tisoč glasnih slovenskih duš. Letos so organizatorji pri varnostnih ukrepih še posebej previdni, saj pričakujejo pravo invazijo navijačev, tudi tistih, ki nimajo vstopnic za razprodani finale. Zato vnaprej opozarjajo, naj ostanejo doma ali pridejo v četrtek, za uradni trening so namreč vstopnice še na voljo.

Ob številčni omejitvi po dnevih so sicer še vedno deležni opazk, da so mejo dnevnih obiskovalcev postavili razmeroma nizko, saj se je pod letalnico v preteklosti znalo zbrati tudi precej več ljudi, a generalni sekretar Primož Finžgar pojasnjuje, da gre za druge čase in predvsem drugačen prostor. Z izgradnjo nordijskega centra se je podoba okoli letalnice spremenila, za prvi tekmovalni dan, petek, ko se bo ob koncu tekme že mračilo, pa so raje natisnili celo znatno manj kot 30 tisoč vstopnic, kar jim bo v bitki z nočjo olajšalo tudi praznjenje prizorišča. Ker so morali zaradi novega središča letos pripraviti nov režim in logistiko postavitve okoli skakalnic, je strošek prireditve poskočil na ocenjenih 2,6 milijona evrov, od katerih bodo 900 tisoč pokrili pokrovitelji, Finžgar pa pričakuje, da bodo po letošnjem letu, v katerem naj bi postavili nove smernice dela, spet začeli nižati proračun.

»Letos je za nas vse skupaj še veliko večji izziv, ker se po eni strani tudi mi prilagajamo novemu središču, po drugi strani pa pričakujemo velik naval ljudi. Vstopnice za soboto in nedeljo so sicer že pošle, za petek je na voljo še nekaj mest na tribunah, medtem ko so za četrtek še na voljo tudi stojišča. Resnično naprošamo vse, ki vstopnic nimajo, naj nam ne povzročajo dodatnih težav in naj raje ostanejo doma, druge pa, naj dosledno upoštevajo navodila in parkirajo vsaj v Kranjski Gori,« je dejal predsednik organizacijskega odbora Drago Bahun in razkril, da bo tokrat za obiskovalce na krožnih poteh na voljo kar 60 brezplačnih avtobusov, polovica od njih med Kranjsko Goro in Planico, preostanek s Hrušice, kjer bo tudi urejeno parkirišče. Ker je parkirišč pod Poncami zdaj znatno manj kot v preteklosti, bodo imeli pri vstopu v planiško dolino kajpak prednost prav avtobusi. »Ker smo vozni park za obiskovalce znatno povečali, jih lahko zdaj naenkrat prepeljemo tudi 4500 in če se bodo ljudje odločali za brezplačne avtobuse, bo promet do Planice tekel gladko in hitro. Poleg tega je naš cilj, da s ceste umaknemo tudi pešce in povečamo varnost,« je poudaril Jože Ajdišek, ki s sodelavci že vrsto let skrbi za prometni režim in so v zadnjih letih že močno razbremenili prometnico med Kranjsko Goro in letalnico.

V soboto se bodo iz Ljubljane podali tudi trije izredni vlaki, v nedeljo dva, še eden pa že v sredo, ko bodo na njem tudi skakalci, za katere se bo s tem začel zaključni del izjemne zime. Vodja tekmovanja Jelko Gros jim obljublja odlično pripravljeno velikanko, na kateri so včeraj začeli zniževati višino snega, danes pa bo na vrsti urezovanje zaletišča. Uvedli so tudi dodatno senčenje in znižali razdaljo med drsno površino in hladilnim sistemom, na vprašanja o morebitnem svetovnem rekordu pa Gros odgovarja. »Prevc sam pravi, da se ga ne da doseči tako, da zvišaš zaletno mesto, ampak zanj potrebuješ pravi profil. Lani je pri 248,5 m pristal v telemark, kar pomeni, da je bil še oddaljen od točke, ko tega ne tvegaš več. A za rekord bomo potrebovali tudi nekaj sreče, vsekakor pa ni na našem prednostnem seznamu želja. Po tem se razlikujemo od Norvežanov,« poudarja Gros, številni varnostniki pa bodo ob vstopu na prizorišče tokrat še posebej skrbno pregledovali obiskovalce, saj za ograjo kljub kupljeni vstopnici ne bodo mogli premočno vinjeni obiskovalci, prav tako pa ni dovoljen vnos večjih količin alkohola. Mimogrede: policisti so že odkrili, kdo je v minulih dneh prek spleta poskušal prodati ponarejene vstopnice, poostren nadzor pa bo tudi v Planici.