V Planici tokrat ne slovenska, ampak velika avstrijska veselica

Stefan Kraft, junak predolimpijske sezone, je pod Poncami navduševal 75.000 gledalcev.

Objavljeno
27. marec 2017 02.11
planica
Saša Verčič
Saša Verčič
Planica – Tako kot je pred letom dni pod Poncami odmevala Zdravljica, je včeraj avstrijska himna. Petra Prevca je na prestolu najboljšega skakalca na svetu nasledil Stefan Kraft, ki je – kot lani naš as – osvojil vse, kar je bilo mogoče. Dobil je včerajšnjo zadnjo tekmo z le eno serijo ter osvojil veliki kristalni globus in malega za skupno zmago v poletih.

Slovenski praznik je bil tokrat precej manjši kot marca lani, a ne glede na slabše rezultate naših skakalcev v tej sezoni ostaja finale svetovnega pokala v Planici najodmevnejša športna prireditev pri nas. Peter Prevc in druščina sta lani verjetno privabila še nekaj časa neponovljivih 110.000 gledalcev, letos se jih je v štirih dneh zbralo 75.000. Del teh je najbolj užival v petkovi posamični in predvsem v sobotni ekipni tekmi, ko so trije skakalci, Robert Johansson, Stefan Kraft in Kamil Stoch, preleteli 250 metrov. Rekord skakalnice si zdaj z 251,5 metri lasti Stoch – sicer je z zadnjico podrsal po tleh –, ki je v Planico pripotoval z majhnimi možnostmi za osvojitev velikega kristalnega globusa, a je Kraft z dvema zmagama zlahka odbil njegov napad.

»Še en izjemen dan je za mano. Popoln konec sezone s popolnim poletom. Pokušal sem si povrniti še rekord planiške letalnice, a žal ni šlo. Čustva ob vseh uspehih so tako močna, da sem tokrat prvič na odru za zmagovalce jokal,« je dejal veliki junak sezone Kraft, ki je v tej izjemni sezoni osvojil tudi dva naslova svetovnega prvaka, v Vikersundu je z 253,5 metra postavil svetovni rekord, v Planici pa postal tudi prvi človek, ki je četrtkilometrsko znamko preletel trikrat. Kaj lahko bi jo še četrtič, če ne bi druga serija zadnje tekme sezone odpadla zaradi poslabšanih vremenskih razmer.

Slovenci so v tej zimi leteli in skakali precej slabše kot v prejšnji, v skupnem seštevku je najviše uvrščeni Domen Prevc na šestem mestu, za najboljšo domačo posamično uvrstitev v Planici pa je poskrbel Peter Prevc, prav tako na šestem mestu. »Sezona ni bila slaba, ni bila vrhunska, bila pa je peta najboljša slovenska,« je črto pod zimo 2016–2017 potegnil glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.