V Planici verjetno ne bi bilo srečnega konca

Na Holmenkollnu ta konec tedna zadnji tekmi pred finalom na novi letalnici bratov Gorišek. Goran Janus spet lažje diha.

Objavljeno
14. marec 2015 00.06
Norway Ski Jumping Wcup
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Znameniti Holmenkollen nad Oslom bo danes (18) in jutri (14.15) gostil zadnji tekmi smučarskih skakalcev pred velikim finalom svetovnega pokala 2014/15 prihodnji konec tedna na novi letalnici v Planici. Severin Freund bi si lahko teoretično že pred prihodom v Slovenijo zagotovil veliki kristalni globus, vendar pa sta njegova najhujša tekmeca Peter Prevc in Stefan Kraft realno predobra, da bi jima lahko ušel za 200 točk.

»Zdaj imam rumeno majico, toda do Planice so še štiri (posamične) tekme, zato bo še zelo napeto. Dal bom od sebe vse, potem pa bomo videli, kaj se bo izcimilo,« je 26-letni Nemec povedal po četrtkovi zmagi v Trondheimu, že sedmi v tej zimi in skupno 16. v svetovnem pokalu. Z njo je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, v katerem ima 34 točk naskoka pred Prevcem in 46 pred Kraftom.

Glede na to, kako skače v zadnjem obdobju, bo med najbolj vročimi favoriti tudi na obeh preizkušnjah v norveški metropoli. »Na Holmenkollnu sem lani zmagal. To je zelo tradicionalno prizorišče, zato se že veselim tamkajšnjih tekem,« se je Freund spomnil lanskega podviga v Oslu, kjer je prepričljivo osvojil prvo mesto pred domačim matadorjem Andersom Bardalom in Poljakom Kamilom Stochom. Za primerjavo: Kraft je bil osmi, Prevc pa je pristal na enajstem mestu.

»Severin je še zmeraj izjemno močan, kot je bil že na lanski nordijski turneji. Tako dober je tudi zato, ker dela zelo malo napak,« je 22-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini ocenil Freunda in nato razkril »skrivnost« svojega uspeha, po katerem se je po skoraj mesecu dni spet zavihtel na zmagovalni oder. »Po tekmi v Kuopiu smo imeli temeljit pogovor o tem, kako bi izboljšali moje skakanje. Opravili smo tudi več imitacij, ki so očitno obrodile sadove,« je zaupal Prevc.

Na vrh zaletišča velike naprave na Holmenkollnu se bo poskušal danes in jutri odpraviti podobno miren, kot se je v Trondheimu. »In z enako vizijo, kako moram izvesti svoje skoke. Ker so tudi tam razmere pogosto spremenljive in zaradi tega nepredvidljive, bo treba spet imeti zaupanje vase,« je razkril, kako se bo lotil spektakla nad Oslom.

Četrtkovo smolo Krafta, ki se mu je med letom proti (skoraj) zanesljivi zmagi odpela varnostna vez, je pospremil z velikimi očmi. »Bil sem začuden, ker nisem vedel, zakaj smuča v 'plugu'. Šele potem sem izvedel, da se mu je zgodilo nekaj podobnega kot našemu Anžetu Lanišku v Kuusamu,« je pojasnil, kako je sam videl težave leto mlajšega Avstrijca. Ta je bil toliko bolj razočaran, ker je tudi svoj finalni nastop ocenil za zelo dobrega in bi po njegovem verjetno zadostoval za prvo mesto.

»Hvala bogu, da se mi ni nič zgodilo. Če bi nekaj takega doživel v Planici, se najbrž ne bi izšlo tako dobro. Tako lahko tekmo v Trondheimu opišem tudi kot dramo s srečnim koncem,« je vidno odleglo Kraftu. Oddahnil si je tudi glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus, potem ko je imel s Petrom Prevcem, Jurijem Tepešem (6.), Cenetom Prevcem (18.), Jernejem Damjanom (19.) in Matjažem Pungertarjem (29.) po daljšem času znova pet izbrancev med dobitniki točk. »Užival sem, kar je bilo na zadnjih tekmah redkost. Zdaj spet lažje dihamo, saj je Peter ohranil priključek z vrhom,« je bil spet zadovoljen Janus.