V sanjah se mu je večkrat prikazalo 1,1 točke

Nemci in Norvežani glavni kandidati za zmago na moštveni tekmi SP. Slovenci v širšem krogu kandidatov za bron.

Objavljeno
28. februar 2015 00.11
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Falun – Slovenija ima na današnji ekipni preizkušnji smučarskih skakalcev zadnjo priložnost, da osvoji kolajno na jubilejnem 50. nordijskem SP. Vendar pa izbranci Gorana Janusa po tem, kar so – če odmislimo Petra Prevca – v zadnjih dneh prikazali v Falunu, nimajo v rokah najboljših kart.

Za zlato lovoriko naj bi se udarili Nemci in Norvežani, kar napovedujejo tudi rezultati četrtkove posamične tekme na veliki napravi Lugnet. »Vikingi« so imeli z Runejem Velto (3.), Andersom Bardalom (6.) in Andersom Fannemelom (7.) tri skakalce med elitno deseterico, če upoštevamo še mladinskega svetovnega prvaka Johanna Andreja Forfanga (18.), pa vse štiri med dvajseterico. Nemci, pri katerih seveda izstopa novopečeni svetovni prvak Severin Freund, bodo skušali moštveni lovoriki z lanskih olimpijskih iger v Sočiju dodati še zlato kolajno v Falunu. Z Markusom Eisenbichlerjem (10.) in Richardom Freitagom (15.) so imeli predvčerajšnjim še dva med petnajsterico, medtem ko četrti, Andreas Wellinger, zaradi bolezni ni nastopil, a je medtem že okreval.

S prerojenim podprvakom Gregorjem Schlierenzauerjem ter Stefanom Kraftom (5.) in Michaelom Hayböckom (14.) visoko merijo tudi Avstrijci, branilci lovorike iz Predazza '13, vroči kandidati za kolajno so še Japonci (11. Noriaki Kasai, 13. Junširo Kobajaši, 24. Taku Takeuči, 28. Daiki Ito) in Poljaki (9. Piotr Zyla, 12. Kamil Stoch, 20. Klemens Muranka, 29. Dawid Kubacki), ki so imeli po štiri skakalce v finalu. Če prištejemo še našo vrsto – Prevc (4.), Jernej Damjan (25.), Nejc Dežman (26.) in Matjaž Pungertar (37.), ki ga bo v moštvu zamenjal Jurij Tepeš –, lahko na odličja bolj ali manj realno računa šest ekip.

V slovenskem taboru opozarjajo pred prevelikimi pričakovanji. »Če želimo ostati v igri, moramo biti mirni in potrpežljivi. Na tekmi se lahko vse odvije v dobro ali slabo smer. Nikakor si ne smemo privoščiti, da bi prehitevali dogodke in izsiljevali rezultat, saj bi nas lahko to drago stalo,« je posvaril Prevc, za katerega so – tako kot pravzaprav za vse – glavni kandidati za osvojitev zlate lovorike Nemci in Norvežani.

»Močni so tudi Avstrijci in Japonci, kar pomeni, da je kar nekaj ekip sposobnih poseči po kateri od kolajn. Morali se bomo maksimalno potruditi in upati na najboljše,« je še dejal najboljši slovenski skakalec in priznal, da se mu je ponoči v sanjah večkrat prikazalo 1,1 točke, kolikor ga je v četrtek ločilo od bronastega odličja.

Ob Prevcu sta imela včeraj prosti dan tudi naša D&D. Damjan, z 31 leti najizkušenejši slovenski reprezentant v Falunu, je priznal, da za ekipno preizkušnjo nima nobenih posebnih pričakovanj. »Na tej skakalnici jih ni mogoče imeti, še posebej če bo veter tako spreminjal moč in smer pihanja, kot je na posamični tekmi. V tem primeru pa je mogoče vse,« je ocenil 31-letni Ljubljančan, ki se lahko pohvali z dvema moštvenima (bronastima) kolajnama z nordijskih SP (iz Oberstdorfa '05 in Osla '11).

S svojim sostanovalcem se je strinjal tudi Dežman. »Hitro lahko skočimo na zmagovalni oder, enako hitro smo lahko tudi peti ali šesti. Norvežani so zelo močni, tudi Nemci, potem pa smo že Slovenci, Japonci in Avstrijci. Pričakujem hud boj za kolajne, nadejam pa se, da bomo dali vsi štirje vse od sebe,« je razmišljal 22-letni Kranjčan.

Podobno je razmišljal tudi Tepeš, ki je včeraj – tako kot Pungertar (118 m/15., 114,5 m/11. in 118,5 m/8.) – opravil tri skoke za trening (128,5 m/3., 118,5 m/7. in 125,5 m/1.) in z njimi v sicer močno razredčeni konkurenci zapustil spodbuden vtis. »Imel sem dva dni časa, da sem si malo odpočil, kar je bilo dobrodošlo, čeprav bi seveda raje tekmoval. A trener Janus se je odločil, kot se je, njegovo odločitev pa je treba spoštovati,« je omenil Tepeš, o današnjih možnosti Slovenije pa presodil, da bi morali vsi štirje prikazati po dva zelo dobra nastopa, če bi se želeli potegovati za odličje. »Zanesti se moramo nase in na naše skoke, na srečo se pač ne moremo,« je še dejal 26-letni Stanežičan.