Saporo: Peter Prevc po prvi seriji na tretjem mestu

Peter Prevc v prvi seriji z odličnim skokom, ostali Slovenci daleč zadaj. Slabo je skočil tudi Domen Prevc.

Objavljeno
11. februar 2017 09.04
S. V., A. V.
S. V., A. V.

Saporo – Ob popolni konkurenci, ki se je tokrat zbrala na tekmi svetovnega pokala v Saporu, morda res ne bo »slovenskega državnega prvenstva« kot nekajkrat v preteklih letih, a kvalifikacije prinašajo zelo lep obet. Prepričljivo jih je namreč dobil Peter Prevc, ki je vse tekmece preskočil za najmanj deset metrov.

V prvi seriji imajo skakalci težave z vetrom. Med Slovenci sta že skočila Anže Lanišek in Anže Semenič, ki sta se oba uvrstila v finalno serijo, daleč zadaj pa sta pristala Cene Prevc in Jernej Damjan. Slovenski skakalci tokrat nimajo svojega dne, saj je slabo skočil tudi Jurij Tepeš.

Zaradi premočnega vetra je moral dolgo na svoj skok čakati najstarejši od bratov Prevc. Toda ob skoku je imel Peter zelo dobre pogoje, zato je poletal daleč (143 metrov) in krepko prevzel vodstvo.

Zatem so odlično skočili še nekateri skakalci. Najdlje Maciej Kot, ki je novi vodilni.

Povsem brez občutka na japonski skakalnici je Domen Prevc, ki je ostal brez finalnega nastopa.

Slovenska zasedba bo na današnji tekmi popolna

Azija Petru Prevcu leži in daleč stran od siceršnjega vsakdanjega vrveža je naš skakalni as spet bliže nekdanji podobi. Potem ko je bil najboljši že na drugem treningu (131,5 metra, 80,9 točke), je bil razred zase še v kvalifikacijah. Skočil je kar 138 metrov (142,1 točke) in bil od drugouvrščenega Vincenta Descombesa Sevoieja daljši za kar deset metrov in slabih 12 točk ... »S kvalifikacijskim skokom sem vsekakor zadovoljen. Malo sem še dodal tistemu iz druge serije za trening, lepo me je odneslo čez hrbtišče,« je ocenil Prevc, ki je lani na prvi tekmi v Saporu zmagal, na drugi pa je bil nato šesti. »Ker že dolgo nisem skočil tako daleč, pa raje še nisem eksperimentiral s telemarkom,« je še dodal, vesel, da so se izpolnile njegove želje po stalnem napredku, tako torej, kot mu gre od Willingena naprej. »A to še vedno ne pomeni, da bom tudi jutri boljši. Spet se bo treba lepo umiriti in iti iz skoka v skok na skakalnici ter ne prehitevati dogodkov,« Prevc ni želel, da bi ga izjemen kvalifikacijski skok preveč ponesel.

Slovenska zasedba je na današnji tekmi popolna (začetek prve serije ob 8.30 po srednjeevropskem času; jutri pa ob 2.00). Poleg Petra Prevca sta zelo dobro opravila s kvalifikacijami Anže Semenič (125.5/119,7) in Anže Lanišek (123/117,8), ki sta osvojila 8. in 9. mesto. Prav tako so se na tekmo zanesljivo prebili Jernej Damjan (117/107,8) na 19. mestu, Jurij Tepeš (116.5/103,2) na 24. in Cene Prevc (113/99,3) na 31. Največ preglavic je naprava v Saporu povzročala Domnu Prevcu, ki pa je imel kot četrtouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala zagotovljeno mesto na tekmi. Že na treningih mu ni šlo dobro, saj je imel na prvem s 100 metri zadnjo, 63. daljavo, še bolj se mu je poskus ponesrečil v drugo, ko je pristal pri 82,5 metra, tako da je bil najboljši prav v kvalifikacijah s 114 m. Domen, ki je prejšnji konec tedna navdušil na svojih prvih tekmah v poletih, je sicer lani odlično skakal na Japonskem, saj je bil 2. in 9.

V manj kot tednu dni na voljo kar 400 točk

Če so se v preteklih letih številni skakalci izognili Japonski, saj jim ni ležala dolga pot, premagovanje časovne razlike ipd., je tokrat stanje povsem drugačno. Ne glede na to, da jih kmalu čaka svetovno prvenstvo v Evropi, so se vsi najboljši podali v Azijo, kjer pa je zgodba letos nekoliko drugačna. Saporu namreč sledi od torka do četrtka še Pjongčang, kjer bodo tekmovalci tudi preizkusili olimpijsko skakalnico, na katerem se bodo prihodnje leto merili za olimpijska odličja, v manj kot tednu dni pa bo na voljo kar 400 točk svetovnega pokala. Bitka za veliki kristalni globus torej prehaja v odločilno obdobje, po SP bo namreč do konca sezone na sporedu le še šest posamičnih preizkušenj na norveški turneji in planiškem finalu. »V Azijo nisem prišel zaradi preizkusa olimpijske naprave ali zaradi vodstva v skupnem seštevku svetovnega pokala, ampak zato, ker uživam v skokih. Seveda je tudi kristalni globus pomemben, a ne želim, da bi mi visoke ambicije uničile užitek v skokih,« sicer poudarja vodilni v svetovnem pokalu Kamil Stoch, ki je imel v prejšnji sezoni precejšnje težave in jo je končal komajda na 22. mestu. Prav Poljak je bil od elitne deseterice najboljši v kvalifikacijah, skočil je 129 metrov, dva več od rojaka Macieja Kota