V superveleslalomu je favoritinja Vonnova

Tina Maze je v Bolgariji v ritmu svetovnega prvenstva. Ana Bucik danes namesto Vanje Brodnik.

Objavljeno
27. februar 2015 01.49
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Bansko – V senci dvoboja med Tino Maze in Anno Fenninger za veliki globus potekajo boji za male. V vseh štirih disciplinah je vse odprto. Najbližje skupnim zmagam so vodilne v posamičnih disciplinah – Lindsey Vonn v smuku in superveleslalomu ter Fenningerjeva v veleslalomu in Mikaela Shiffrin v slalomu.

Mazejeva je izgubila vse možnosti za globus v veleslalomu, kjer za Fenningerjevo zaostaja že 147 točk. V preostalih treh disciplinah pa je še v igri. V smuku za Vonnovo na četrtem mestu zaostaja za 120 točk, v superveleslalomu pa za 110. V slalomu ji je Shiffrinova po odstopu v Mariboru ušla za 46 točk. Ker sta v smuku in slalomu do konca le še dve tekmi – v Garmisch-Partenkirchnu oziroma Åreju ter finalu v Meribelu, so možnosti za skok na prvo mesto bistveno manjše kot v superveleslalomu, v katerem so do konca štiri tekme, dve v Banskem ter Garmisch-Partenkirchnu in Meribelu.

Medtem ko bo Mazejeva bitko za superveleslalomski naslov podredila velikemu globusu, pa bo svetovna in olimpijska prvakinja Fenningerjeva vse stavila na svojo paradno disciplino, superveleslalom. Jasno ji je, da se lahko veliki tekmici povsem približa le z zmagami in drugimi mesti. Za Vonnovo zaostaja le za osem točk. Zato je tudi trening v Reiteralmu posvetila superveleslalomu.

Vonnova, ki je v Mariboru v veleslalomu pokazala veliko žara, je vrhunsko motivirana za obe lovoriki v hitrih disciplinah. Globusa bi bila seveda pravi obliž na ponesrečena nastopa na domačem SP. V Mariboru je bila na položnem delu najhitrejša, kar kaže, da odličnega občutka za drsenje ni izgubila. Odstop je bil sicer boleč, vendar pa ni povzročil večjih posledic kot le dvodnevne bolečine.

Američanka verjame, da je v enako dobri formi, kot je bila ob koncu januarja, ko je v Cortini d'Ampezzo in St. Moritzu zmagala. Ne glede na slabše dosežke v Beaver Creeku je Vonnova favoritinja. Superveleslalomski razplet bo v veliki meri znan po dveh preizkušnjah v Banskem. Ob Vonnovi, Fenningerjevi in Mazejevi sta v igri za prva tri mesta še vselej nevarna Lara Gut, sicer zmagovalka uvodnega superveleslaloma v Lake Louise, in Avstrijka Cornelia Hütter.

Razmere za smučanje v Bolgariji niso tako dobre, kot so bile denimo v Mariboru. Novega snega je precej, danes pa pričakujejo novo pošiljko padavin. Mazejeva se dobro počuti. Pravi, da je na tekmovalni ravni s svetovnega prvenstva. Progo »Alberta Tombe« v Banskem je dvakrat preizkusila. V minulih letih ji je ustrezala. V štirih nastopih v letih 2009 in 2012 je bila v smuku druga in šesta, v superveleslalomu pa tretja in četrta. V uvodnem superveleslalomu bosta barve Slovenije ob prvokategornici Mazejevi, ki ima številko 16, danes ob 11. uri branili še Ilka Štuhec (29) in Ana Bucik (48). Slednja je dobila priložnost zaradi alpske kombinacije. V superveleslalomu lahko nastopijo le tri Slovenke, Vanja Brodnik pa bo nastopila v soboto in nedeljo, če ne bo imela težav s hrbtom. Bucikova upa na vrhunsko predstavo v kombinaciji s solidnim superveleslalomom, v katerem se precej bolje znajde kot v smuku, in dobrim slalomom. V Mariboru ji prav nič ni šlo od nog. Verjame, da bo priklicala občutke s SP, na katerem je bila v slalomu zelo dobra. Vonnova in Fenningerjeva bosta nastopili danes takoj za Mazejevo.