V superveleslalomu med prvokategorniki

Slovenska alpska smučarja Boštjan Kline in Ilka Štuhec v finalu SP v St. Moritzu osvojila deveti mesti.

Objavljeno
17. marec 2016 22.28
Vito Divac
Vito Divac

St. Moritz – Boštjan Kline in Ilka Štuhec sta finale svetovnega pokala v superveleslalomu z 9. mesti potrdila status prvokategornikov, tako da bosta sezono 2016/17 začela v petnajsterici. Medtem ko je Štuhčeva smučala na ravni večine boljših letošnjih nastopov, je bil Kline povsem blizu zmagovalnemu odru.

Po tretjem času v prvi polovici sicer zahtevnega superveleslaloma (za malenkost sta bila hitrejša zmagovalec Baet Feuz in osvajalec globusa Alexander Kilde) je naredil napako, tako da je končal na robu deseterice, kar je sicer druga najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v tej disciplini – po drugem mestu v Hinterstoderju. Kline je vrhunsko zaokrožil sezono, v kateri je naredil enega največjih preskokov iz rezultatske povprečnosti v krog prvokategornikov. Sezono je začel z 11 točkami, zaključil pa s 172. »Pred sezono sem si želel finale. Zdaj, ko sem ga dosegel v obeh disciplinah, sem ponosen na vse, kar sem dosegel. Na določenih tekmah, tudi v St. Moritzu, bi bil lahko boljši, a grem svojo pot, nabiram izkušnje in se kalim za prihodnost,« je 25-letnik iz Maribora komentiral rezultatski skok med najboljše na svetu. Z njim je bil zadovoljen tudi trener Peter Pen. »Nobenega dvoma seveda ni, da je Kline izjemno nadarjen. Tudi v finalu se je videlo, da je sposoben še več, očitno pa je tekmovalec, ki mora stopiti na vsako stopničko, da pride na vrh. Me pa veseli, da imamo v superveleslalomu tri mlade smučarje med 39 najboljših na svetu. To so dobri temelji in zelo dobro izhodišče za naprej,« je Pen strnil oceno finalnega nastopa najboljšega Slovenca v hitrih disciplinah.

Drugi najboljši rezultat sezone – po 7. mestu v Lenzerheide – je dosegla tudi Ilka Štuhec. Tudi ona je naredila napaki, a je bila na koncu z najboljšo sezono zadovoljna. Predvsem z dobrim smučanjem v zaključku sezone, ki ji je močno dvignil zaupanje v lastne sposobnosti. S prepričanjem, da je naposled konkurenčna tudi za višja mesta, bo šla v novo sezono.

Superveleslalomski finale na progi Corviglia je bil povsem v znamenju Švice. Feuz je v celoti izkoristil domači teren in slavil dvojček zmag, Lara Gut pa je z drugim mestom osvojila še drugi globus. »Švicarsko« slavje je z zmago zaokrožila Tina Weirather iz Liechtensteina. Medtem ko je rekonvalescent Feuz razmišljal o prihodnosti in dobri popotnici za svetovno prvenstvo leta 2017 v St. Moritzu, pa se je Gutova obrnila v preteklost, v leto 2014, ko je prav tako osvojila superveleslalomski globus. Takrat je bila prepričljiva, letos pa je Lindsey Vonn (leta 2014, tako kot tudi letos, zaradi poškodbe ni tekmovala vso sezono) prehitela na zadnji tekmi. Švicarska reprezentanca je odlično izkoristila domači teren. V času tekem v Kranjski Gori so Švicarji in Švicarke v St. Moritzu trenirali. Priložnost so imeli tudi Slovenci. Gostitelji SP so jim ponudili smukaško vadbo v zameno za trening veleslalomistov in slalomistov v Kranjski Gori. Ker pa Slovenci na domačem terenu niso mogli trenirati, tudi Švicarjem niso mogli ponuditi gostoljubja. Škoda, kajti Kline bi lahko bil v finalu v prednosti in bržčas bi naredil manj napak, kot jih je zaradi nastopa na povsem novem terenu.

Norvežani so to zimo prevladovali v superveleslalomu kot še nikoli prej. Kilde, naslednik norveških velemojstrov hitrih disciplin Erika Håkerja, Atleja Skårdala, Kjetila Åmodta, Lasseja Kjusa in Aksla Svindala je na prestolu zamenjal največjega tekmeca Kjetila Jansruda. »Na uvodni tekmi v Lake Louise sem štartal brez večjih pričakovanj. Zdaj imam globus v roki. Trdo sem ves čas delal, a mi je bilo lažje, ker sta mi pomagala Svindal in Jansrud. Hvala jima za vse nasvete,« novi kralj superveleslaloma ni varčeval s pohvalami izjemnima rojakoma. »Napadalni Vikingi« so bili letos sanjsko moštvo. Slavili so pet zmag v osmih superveleslalomih – prvi in drugi superveleslalomist sezone Kilde in Jansrud sta bila po enkrat prva, tretjeuvrščeni Svindal, ki zaradi poškodbe ni bil na zadnjih štirih tekmah, pa trikrat.