V treh letih brez treningov izgubila občutek za hitrost

Alpsko smučanje: Izkoreninjanje hitrih disciplin v ženski reprezentanci. Maruša Ferk na SP z Andrejem Možino.

Objavljeno
09. februar 2017 18.53
Špela Robnik
Špela Robnik

Ljubljana – Resda sta drznost in pogum Marušo Ferk na tekmah hitrih disciplin kar nekajkrat stala grdih padcev, a po drugi strani je 28-letna Gorenjka v preteklih sezonah dokazala velik potencial za hitre discipline in se postopoma bližala najboljšim. Krivuljo je naposled prekinila ena od poškodb, pa tudi vse večja tendenca slovenske ženske reprezentance k tehničnim disciplinam.

Vzdrževati celoten program hitrih disciplin, pa še to le za največ dve, tri tekmovalke, odkar se je za svojo pot odločila Ilka Štuhec, morda v finančnem smislu res ni najbolj smiselno, toda povsem odpovedali se mu seveda niso. Navsezadnje je zato v ekipi tudi trener za hitre discipline Aleš Brezavšček. Toda ko so se Ferkova, Vanja Brodnik in Ana Bucik decembra v Val d'Isere postavile na štart trening smuka pred tekmo alpske kombinacije, so bile praktično brez smukaških kilometrov. Te so počasi nabirale šele na tekmah in uradnih treningih, njihovi rezultati pa so bili pač temu primerni. Naposled se je Ferkovi primeril še padec, za Brodnikovo so trenerji ocenili, da je imela dovolj priložnosti za dokazovanje in jo umaknili s tekem najvišje mednarodne ravni, v Cortini pa tako ob Štuhčevi že ni bilo nobene slovenske tekmovalke.

Na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je Ferkova padec že pustila za seboj in že nastopila v superveleslalomu. Brez rezultatskih pričakovanj se je le spoznavala s terenom za današnji smukaški del alpske kombinacije. »Čim bolje se bom poskusila pripraviti in pogumno smučati navzdol. Pri meni sicer to nikoli ni bilo vprašanje. Večja težava je, da v zadnjih treh letih smuka nisem prav nič trenirala in tega se zelo dobro zavedam, drugi pa očitno ne,« je dejala Ferkova in opozorila, da zaradi pomanjkanja smukaške vadbe vse bolj izgublja stik z najboljšimi. »Res se ne počutim dobro, ko pridem na treningu v cilj z zaostankom šestih sekund. Točno vem, zakaj. Vem, kje so linije in kakšne so proge, saj sem na njih že nastopala. A če tri leta ne treniraš, izgubiš občutek za dolge smuči, za hitrost, da narediš zavoj pri 100 km/h. Sama sebe sicer prepričujem, da bo šlo in da znam, ampak na koncu je v glavi blokada. Če ne treniraš, ne gre.«

Je potemtakem sploh smiselno še vztrajati v hitrih disciplinah? Na takšen način zagotovo ne, je prepričana. »Že lani sem opozorila, da v tem slogu ne želim več iti v sezono, a so me nekako izigrali. Rečeno nam je bilo, da bomo trenirali, na koncu pa ni bilo kaj veliko iz tega. Tudi vadba superveleslaloma je bila prilagojena tistim, ki nastopajo le v tehničnih disciplinah. Mislila sem, da ima trener sestavljen program za hitre discipline, a očitno ga nima,« je še dejala Ferkova, ki tudi ni skrivala, da se z Brezavščkom že v prejšnji sezoni nista našla in niti nista kaj veliko sodelovala.

Kot je dejala, mu preprosto ne zaupa, to pa je v hitrih disciplinah ključnega pomena. Tako ji je lani od februarja naprej na dirkah pravzaprav pomagal izkušeni strokovnjak Marjan Černigoj, ki sicer sodeluje z individualno ekipo v ZDA, v tej sezoni pa je na pomoč poklicala nekdanjega reprezentančnega trenerja za hitre discipline Andreja Možino, ki trenutno ne deluje v nobeni od ekip. Tako jo bo lahko spremljal tudi v St. Moritzu, stroške zanj pa, tako kot vse doslej, seveda krije sama. »Skupaj delava le od začetka tekem naprej, a če bi ga prosila za pomoč že prej, bi gotovo imela še kakšen trening več v nogah,« je povedala o trenerju, s katerim je v prejšnjih letih tudi dosegla nekaj svojih najboljših rezultatov, odlično ji je šlo zlasti v sezoni 2011/2012, a nato jo je ustavil poškodba.

Pred naslednjo sezono bo zato treba temeljito premisliti, kako in kaj, a za to bo še čas. Zdaj bo Ferkova poskusila čim bolje izkoristiti ponujeno priložnost na kombinacijski tekmi, od katere si je še pred letom dni veliko obetala in po tihem upala tudi na kolajno. A še bolj pomembno je, da se vrne v pravi tekmovalni ritem in ponovno okrepi samozavest tudi za slalom, sicer še eno njeno disciplino, ki je ne bi bilo vredno zapostaviti.