Ana v treh potezah med elitno sedmerico

Zlata lisica: alpska smučarka Ana Drev je z drugim mestom navdušila 10.000 gledalcev.

Objavljeno
31. januar 2016 00.16
Vito Divac
Vito Divac
Maribor – V šahu najučinkovitejšo zmago imenujejo »šah mat v treh potezah«. Za veleslalomski vzpon Ane Drev iz drugoligaške konkurence v elitno sedmerico bi lahko rekli, da je bil v treh potezah. Po sedmem mestu decembra v Courchevelu se je prebila v petnajsterico, nato pa z dvema drugima mestoma v Flachauu in Zlati lisici v »sedem veličastnih«.

Po sijajni predstavi na Pohorju se je pridružila letošnji eliti – Avstrijki Eva-Marii Brem, Nemki Viktorii Rebensburg, Švicarki Lari Gut, Italijanki Federici Brignone, Tini Weirather iz Liechtensteina in Norvežanki Nini Løseth. Še pred Zlato lisico je menila, da lahko naredi ta skok, a bo naloga zelo težka. »Od desetega do sedmega mesta je zelo malo, razlika v točkah pa je bila vendarle precejšnja – 48 točk. Počasi in potrpežljivo bom že prišla do sedmerice,« je razmišljala o vselej želenem mestu na svetovni lestvici, ki prinaša tudi najboljše startne položaje.

Na začetku sezone, na ledeniški premieri in nesrečnem odstopu v Söldnu, je bila še precej bliže izpadu iz trideseterice kakor tako silovitem napredku. Vendar ni obupala. Gradila je formo in nazadnje dosegla preboj, v katerega je najbrž verjela samo ona sama. Drugo zmagovalno stopničko v Mariboru je zgradila v Flachauu. Pa ne samo z drugim mestom, ampak tudi s prepričanjem, da »nima več česa izgubiti, ker je z drugim mestom dosegla življenjski cilj – uvrstiti se na zmagovalni oder.« Velikanskemu, največkrat negativnemu pritisku domače tekme je preobrnila predznak. Minus in negativna razmišljanja je učinkovito zamenjala s plusom in pozitivnim pristopom, ki pritiče elitni sedmerici.

Pohorsko podskočnico, kakršno je letos uprizorila Drevova, smo bili v bližnji in daljni preteklosti vajeni le pri Tini Maze, ki je znala tudi iz najbolj zapletenih okoliščin skočiti na zmagovalni oder. Drevova je po, za njeno sedanjo formo, vendarle slabšem prvem nastopu na drugi progi s šestega mesta (za Laro Gut na tretjem je zaostajala 77 stotink sekunde) z vrhunskim smučanjem napredovala na zmagovalni oder, na katerega bi se uvrstila, čeprav Gutova ne bi odstopila. Najtežje ji je bilo v Flachauu, kjer je bila, po odstopu v Lienzu, najbolj na trnih. Bilo pa ji je seveda tudi najlepše. Pravzaprav ji je drugo mesto v Flachauu najbolj povečalo samozavest za Maribor, ker ji, kot je poudarila, težje ni moglo biti nič več.

»Šesto mesto na prvi progi je bil odličen dosežek glede na to, da prvi nastop še zdaleč ni bil tako dober, kot bi lahko bil. Zelo pozitivna okoliščina je bila, da sem zelo dobro vedela, kaj je bilo narobe. Na strmem oziroma slalomskem delu proge zaradi zelo spremenjenih okoliščin nisem mogla prenesti ritma iz prvega dela. Lahko bi rekla, da me je proga premagala in mi vsilila svoj ritem. Na drugi sem na podlagi izkušenj in predvsem treningov v zadnjem obdobju od starta do cilja smučala v svojem napadalnem ritmu,« je komentirala nova slovenska junakinja Pohorja. Kot osma Slovenka je stopila na zmagovalni oder – po Mateji Svet, Nataši Bokal, Veroniki Šarec, Urški Hrovat, Katji Koren, Špeli Pretnar in Tini Maze. Na koncu jo je premagala le Viktoria Rebensburg. Nemka je tudi edina, ki je v sezoni slavila dve veleslalomski zmagi.