V triu osmoljencev tudi Damjan in Semenič

Na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu po prvi seriji kazalo na slovenski ekipni uspeh. Kolajne tako rekoč razdeljene.

Objavljeno
19. januar 2018 22.17
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Oberstdorf – Če bo slovenska skakalna reprezentanca želela na svetovnem prvenstvu v poletih do kolajne, ki je njen cilj, jo bo morala iskati na jutrišnji ekipni tekmi, kar je bilo v veliki meri jasno že pred odhodom v Oberstdorf. Resda je včeraj po prvi četrtini posamične preizkušnje kazalo zelo dobro, a so se že v drugi seriji karte močno premešale, za Jerneja Damjana in Anžeta Semeniča tudi zelo nesrečno.

Po zelo vetrovnem četrtku, ko je slabo vreme preprečilo izvedbo kvalifikacij in komajda dovolilo en trening, so se včeraj razmere v Oberstdorfu dovolj umirile za izvedbo tekme. Je pa za zimsko kuliso skrbel sneg, a ta seveda ne moti, četudi je padla kakšna pripomba čez slabo očiščeno zaletno smučino. Da so najprej s kvalifikacijami uspešno opravili vsi Slovenci, ni bilo presenetljivo, saj je vendarle nastopilo le 46 tekmovalcev in se jih je na tekmo uvrstilo 40, je pa bilo razočaranje, da je že po prvi seriji brez finala tridesetih ostal Tilen Bartol, sicer znan prav kot letalec. A je imela prva četrtina tudi zelo pozitivno plat za slovenske skoke, saj je bil pogled na razpredelnico bolj pri vrhu odličen – 4. Peter Prevc, 7. Anže Semenič in 8. Jernej Damjan (ter 24. Domen Prevc).

Obetala se je zanimiva druga serija od skupno štirih s še dvema današnjima, žal pa sta Semenič in Damjan skupaj z legendarnim Noriakijem Kasaijem sestavljala trojico osmoljencev. Ko so namreč skakali ti trije, se je veter v hrbet tako okrepil, da so bili brez vsakršnih možnosti z zaletnega mesta, ki jim ga je namenila žirija. Damjan je tako z le 174.5 metra (in dodatkom za veter 9,2 točki) nazadoval na 16. mesto, Semenič s 178 metri (13,9) na 13., Kasai pa celo na 27.

Zaletno mesto prenizko

»Kaj naj rečem. Bil sem med osmoljenci. V takšnih razmerah in s tako nizko zaletno hitrostjo se ni dalo več narediti. Ko sem prišel z mize, je bil občutek, kot da sem na drugi skakalnici, bil sem dva metra nižje in sem samo čakal, kaj bo. Ta skok gre vsekakor v pozabo brez analize,« je ocenil Damjan, podobno je ugotavljal Semenič: »Sicer tudi skok ni bil povsem brez napake, a razmere so bile res slabe, zaletno mesto je bilo prenizko, včeraj smo imeli deset mest višjega … A konec koncev tudi s 13. mestom nisem nezadovoljen.« Za razliko od njiju je Peter Prevc zdrsnil po lestvici navzdol po lastni krivdi, zelo nezadovoljen pa je bil s prikazanim tudi Domen Prevc.

»K sreči sem v finalu in bom imel še dve priložnosti za boljša poleta, imam pa občutek, da bom zelo težko slabši kot danes. Sem kar samozavesten in mislim, da gre lahko vse skupaj le navzgor,« je ocenil Domen Prevc, ki bi bil lahko – kot očitno najšibkejši člen – še kako pomemben na jutrišnji ekipni tekmi. Četudi si mesta v slovenskem moštvu še ni zagotovil, saj se je glavni trener Goran Janus z Walterjem Hoferjem, direktorjem za smučarske skoke pri FIS, dogovoril, da bo danes kot predskakalec nastopil Bartol. Če se bo pokazal v boljši luči, potem bi lahko nastopil na ekipni preizkušnji.

Danes se bo posamična tekma nadaljevala ob 16. uri, kolajne pa se zdijo v veliki meri razdeljene. Daniel Andre Tande, Richard Freitag in Kamil Stoch so bili včeraj razred zase, da ti razmere ne morejo do živega, ko si v formi, pa je včeraj znova potrdil prvi. Norvežan je imel namreč v prvi seriji zelo slabe, a je bil najboljši v seštevku, v drugi pa se je njegov trener Alexander Stöckl odločil za znižanje zaletnega mesta in je kljub temu z 227 metri poletel najdlje od vseh.