Northuga v zaporu še vedno čakajo

Junak svetovnega prvenstva v Falunu, norveški smučarski tekač Petter Northug, ima za seboj razburljivo leto.

Objavljeno
02. marec 2015 15.46
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ko je lani maja Petter Northug v vinjenem stanju povsem razbil svojega audija, se je zdelo, da se je življenje zlatega dečka norveškega teka razletelo na koščke. Manj kot leto pozneje je s štirimi lovorikami postal kralj jubilejnega, 50. nordijskega SP, a spomladi bo moral še vedno odslužiti 50 dni zaporne kazni.

Norveška zakonodaja je stroga in prekrškov ne spregledajo niti najvplivnejšim državljanom, 29-letnik iz bližine Trondheima pa ni bil le športni vzornik, marveč tudi eden vodilnih v državi po številu sponzorskih pogodb. Njegovo življenje se je zato lani domala ustavilo, četudi je nepoškodovan stopil iz povsem razbitega audija, od oktobra, ko so mu naložili zaporno kazen in 185 tisoč kron kazni, pa so rojaki pozorno sledili, kdaj bo moral v zapor. Njegovi odvetniki so dosegli odlog do pomladi, a posledice roke pravice bodo tedaj imele precej blažje posledice, kot bi jih imele jeseni. Še oktobra bi mu pokrovitelji obrnili hrbet, zdaj je narodni junak, za katerega se podjetja spet trgajo kot hijene. Zdi se, da kontroverznemu tekaču preprosto nič ne more iti narobe.

Za takšen status bi mu povsem zadoščalo že to, da bi lovoriko osvojil le v včerajšnji kraljevski disciplini na 50 km, a dodal je tudi štafetno zmago ter zlato v posamičnem in ekipnem šprintu. Pri 29 letih ima kar 13 naslovov svetovnega prvaka, le enega manj od najboljše tekačice vseh časov, rojakinje Marit Bjørgen. A lanska nesreča je le delček njegove razburljive poti, prah okoli njega se dviga, odkar je postal del elite, prašilo se je tudi v odštevanju do Faluna. Norveški mediji so podrobno slediti, kakšen status bo imel v reprezentanci, potem ko se je lani uklonil pritiskom in vrnil pod sistemsko perut. Njegov osebni pokrovitelj je bil namreč za zvezo nesprejemljiv, zato so nastope v svetovnem pokalu in že na ZOI v Sočiju pogojevali s tem, da na oblačilih nosi le imena podjetij, ki polnijo blagajno zveze. Nekaj časa se je upiral, nato klonil.

Zadržal je sicer pravico do lastne ekipe, tako da se je tudi to sezono pripravljal sam, v Falunu pa so njegovemu osebju prepovedali vstop v reprezentančni hotel, podobno kot so jim lani zaprli vrata v olimpijsko vas. Tudi videospot za pesem, ki jo je posnel z norveškim pevcem Jackom Taylorjem, so prepovedali vrteti, ker se je v njej pojavil v oblačilih z osebnimi pokrovitelji. Sam se zaradi tega ni posebej živciral. Njegov prihod na SP je še vedno pospremil strahovit pomp, polni so ga bili švedski in norveški časniki, družabna omrežja. Veliko jih je ugibalo, kako ga bodo sprejeli Švedi, saj še ni zamrl spomin na SP 2011, ko je norveško zmago v štafeti proslavil z vzvratnim prečkanjem ciljne črte, kar so mnogi vzeli kot hudo žalitev drugouvrščenih vzhodnih sosedov. Pred dvema tednoma je ogenj podpihnil še sam, ko je na svojem računu na facebooku objavil svojo sliko, na kateri je bil oblečen v švedski tekaški dres …

Nenavadno miren je bil le med SP. Falun je zapustil brez enega škandala ali vroče izjave, zato pa z nizom lovorik. Kdo ve, ali si je drznil upati na takšen plen, vsekakor pa je z izdajo avtobiografije, ki je izšla 14 dni pred SP, zadel v polno. Na Norveškem bo šla odslej za med, njegova mama May pa trdi, da knjiga prikazuje tudi njegovo drugo plat, ki ga pokaže v povsem drugi luči. Četudi se ne strinja vedno s sinovim vedenjem, je prepričana, da gre pri njem pogosto tudi za odziv na medijske pritiske, ki jim je izpostavljen skozi kariero. Konec koncev so med SP prav vsi lahko spremljali tudi njegov topel odnos z bratom Thomasom, s katerim sta se kosala tudi v štafeti, proti svetovni eliti pa si skozi mladinske vrste že utira pot tudi najmlajši Even. Sicer pa so Northuga pred zmagovito tekmo na 50 km povprašali, ali bi bil zdaj pripravljen svojo zgodbo predstaviti tudi na filmskem platnu. »Če bi bil film v ameriški produkciji, da bi bila drama zagotovljena,« je v svojem slogu odvrnil veliki ljubitelj pokra, ki se glasno zazvema za legalizacijo te igre v domovini in je leta 2010 tudi sodeloval v svetovni seriji.