Ve se, zakaj je Prevc prvak

Silovit odskok in bliskovit prehod v letenje sta Petrova glavna ključa do uspeha.

Objavljeno
17. januar 2016 23.21
SKI JUMPING-WORLD/
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Smučarski skoki so po eni strani preprost, po drugi pa zapleten šport. Kakor skakalci pogosto ne vedo, zakaj jim kar na lepem ne gre več, kot jim je že šlo (Kamil Stoch, Gregor Schlierenzauer ...), tako tudi ne vedo, zakaj jim nenadoma vse teče kot po maslu. A to ne velja za Petra Prevca, novopečenega svetovnega prvaka v smučarskih poletih.

»Zlati orel« iz Selške doline dobro ve, zakaj je tam, kjer je – na skakalnem prestolu. »Morda je pri meni zdaj res videti vse preprosto, toda ko se sam ozrem nazaj na naporne treninge v pripravljalnem obdobju, se hitro zavem, da vse skupaj še zdaleč ni bilo tako enostavno,« je dal Prevc jasno vedeti, da je moral dati marsikaj skozi, da lahko zdaj obira zaslužene sadove. To dobro vedo tudi vsi, ki delajo z njim; kakor je strog do sebe, je namreč tudi do vseh okrog sebe. Zaveda se pač, da na poti na vrh ni bližnjic.

S trdim delom, ki ga je vajen že od doma, nepopustljivostjo in vztrajnostjo, okrepljeno s potrebno samozavestjo po številnih uspehih iz preteklih sezon, je svojo tehniko izpilil do te mere, da mu zdaj nihče ni kos. Silovit odskok in bliskovit prehod v letenje sta Petrova glavna ključa do uspeha. Medtem ko morajo njegov najhujši tekmec Severin Freund & Co. po odrivu še čakati sekundo ali dve, da se njihove smuči približajo trupu, Prevc ne izgublja časa in hitrosti, ampak že leži na njih in jadra proti dnu skakalnice.

Da je sijajen letalec, pa tudi ni nobena skrivnost. Na Kulmu je tako v soboto osvojil, kar se mu je nasmihalo že na prejšnjem svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Harrachovu, kjer je bil – potem ko je bil najdaljši obakrat na treningu in še v kvalifikacijah – na koncu tretji. Kandidat za kolajno pa bi bil že tudi v Vikersundu '12, če mu ne bi nastop na tamkajšnjem SP preprečila poškodba rame, ki jo je malo predtem staknil pri padcu po (pred)dolgem poletu v Oberstdorfu.

Da bo Prevc še lep čas vladal skakalnemu svetu, je mogoče sklepati tudi iz izjave, ki jo je dal po sobotnem zmagoslavju. »Upam, da bom predvsem ostal na realnih tleh in osredotočen na svoje skoke.« Ob takšnem razmišljanju bodo ti zagotovo tudi v prihodnje izjemno dolgi ...