Večina Američanov še vedno ne ve, kaj počne

Marsikaj se spreminja v alpskem smučanju, toda Lindsey Vonn ostaja vrhunska tekmovalka.

Objavljeno
17. februar 2017 16.55
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Nasprotnice Lindsey Vonn so se že večkrat povsem zamenjale, vmes je bila nekajkrat huje poškodovana, a kljub temu je ameriška smučarka v St. Moritzu na svetovnem prvenstvu osvojila novo kolajno v smuku. Stopila je na najnižjo stopničko in stala tik ob zmagovalki, naši Ilki Štuhec.

Za Lindsey Vonn je obenem blagoslov in prekletstvo, da prihaja iz Združenih držav Amerike. Po eni strani je njena domovina tako velika in razvita, da je brez težav našla sponzorje, ki so podprli njen talent, da se je lahko razvila v izjemno tekmovalko. Še bolj dobrohotno ji stojijo ob strani kasneje med celotno kariero, zato je Vonnova ves čas tista smučarka, ki ima najštevilnejše spremstvo, najboljše razmere za delo in tudi najboljšo zdravniško oskrbo. Privošči si lahko tako rekoč vse, kar si zamisli, omejitev pri denarju ni. Prav pri vseh vidikih živi v povsem drugem svetu od tistega, ki ga je poznala Tina Maze ali kar ima zdaj Ilka Štuhec.

Med njenimi sponzorji so Red Bull, Head, Oakley, Red Bull, Rolex, Under Armour … Samo s sponzorskimi prihodki je v karieri zaslužila več milijonov evrov, v svetovnem pokalu pa je zmagala na 77 tekmah, zato je tudi z nagradami lepo obogatila svoj bančni račun.

Slikanje za Playboy je ne zanima

Toda ker je 32-letna Vonnova vrhunska smučarka, in ne teniška igralka, večina njenih rojakov še vedno ne ve, kaj točno počne. Iz časopisov, revij in televizijskih postaj resda poznajo njen glas in stas, a bolj malo jim je jasno, kaj točno je alpsko smučanje. Ko je pred leti gostovala v priljubljeni oddaji pri Davidu Lettermanu, je ta takoj priznal, da ne ve veliko o smučanju, nato pa je začel z vprašanji: »Kje sploh imate tekme? V Evropi in ZDA? Kaj je to smuk? In kaj je kombinacija? Kako dolgo traja ena tekma? Ali so proge enake na vseh prizoriščih? Kako hitro smučate? Če imate superveleslalom in veleslalom, zakaj imate potem še slalom?« In tako je Lindsey Vonn skoraj deset minut razsvetljevala na tisoče rojakov pred malimi zasloni in se verjetno počutila enako neumno, kot če bi moral Lionel Messi doma v Argentini na televiziji razlagati, da sta na nogometnem igrišču tudi dva gola.

Vsaj v domovini so jo mnogi bolj podrobno spoznali, ko je bila nekaj časa v zvezi z golfističnim zvezdnikom Tigerjem Woodsom. Kljub temu nima nobenih težav s prepoznavnostjo v Evropi. Potem ko se je pred fotografskimi objektivi revije Playboy razgalila nemška smučarka Christina Geiger, so novinarji v St. Moritzu takoj za rokav pocukali tudi Vonnovo. »To je zelo pogumna odločitev. Če ima ženska toliko samozaupanja, da se pojavi v takšnih revijah, ima moje veliko spoštovanje. Vsak naj naredi tisto, za kar misli, da je zanj najboljše,« jim je odgovorila ameriška zvezdnica in na razočaranje mnogih pristavila: »Jaz na kaj takšnega nisem pripravljena.« Kljub temu je precej gole kože pokazala pri fotografiranju za revijo Sports Illustrated, saj je imela »na sebi« zgolj kožno poslikavo.

Roke najprej ni mogla premikati

Ker je Vonnova navdušena nad tenisom, Roger Federer pa nad alpskim smučanjem, sta se stara prijatelja spet srečala v času svetovnega prvenstva v Federerjevi Švici. V mondenem St. Moritzu je legendarni švicarski teniški igralec skupaj z ženo Mirko prišel na obisk na povabilo organizatorjev, obenem pa pokramljal z Vonnovo in ji čestital za njeno smukaško bronasto kolajno.

Čeprav je Američanka vajena predvsem zmag in zlatih odličij, je tokrat zatrdila, da je zanjo bron kot zlato. Kako bi bilo vendar drugače, saj se je Vonnova pred kratkim vrnila med najboljše po novih zdravstvenih težavah. Manjkala je leto dni, potem ko si je februarja lani najprej poškodovala koleno na tekmi v Andori, zatem pa si je novembra na treningu v Koloradu zlomila še nadlahtnico.

Skupaj je imela v karieri že devet resnih poškodb. Po zadnji so bili živci v roki tako prizadeti, da po operaciji ni mogla premikati prstov. Bala se je, da roke ne bo mogla uporabljati niti pri vsakdanjih opravilih, kaj šele v vrhunskem smučanju. Toda njena volja je železna, zato preseneti tudi najstrožje trenerje. Skupaj je v zadnje pol leta opravila več kot 300 ur terapij in napornih treningov, da se je lahko vrnila v šampionski luči.

Še devet zmag do rekorda

Kaj jo žene naprej, je povsem jasno – prehiteti želi Ingemarja Stenmarka pri 86 zmagah v svetovnem pokalu. Zdaj je od cilja, da postane najboljša tekmovalka v alpskem smučanju vseh časov, oddaljena še devet vzponov na najvišjo stopničko. »V telovadnici sem skoraj vsak dan. Vem, da sem zmožna velikih naporov. Če sem dobro pripravljena, potem lahko smučam povsem neustrašno,« je rekla. Tudi poleti trenira najmanj šest dni na teden od šest do osem ur na dan. »Na trening vedno pride pripravljena. Zmožna je popolne koncentracije ves čas vadbe, kar redko vidim pri drugih športnikih,« je pristavil njen kondicijski trener Alex Bunt.

Njen pohod na smučarski Olimp podrobno spremljajo tudi pri televizijski postaji Eurosport, saj v polurnih epizodah razkrivajo koščke zakulisja življenje Lindsey Vonn z naslovom Chasing history. Prvi del si je v le treh dneh ogledalo kar 2,7 milijona ljudi. Američanka je odprla vrata svojega doma v najtežjih trenutkih po zadnji poškodbi, kamera pa ji je sledila tudi v telovadnico, kjer nenehno dviguje uteži. Vse z namenom, da ujeme zgodovino.