Velepec: Ni hitrejšega biatlonca od Jakova

Biatlon: v Oslu slovenskima štafetama 12. in 15. mesto. Fakov učinek premalo za skupni podvig.

Objavljeno
16. februar 2015 08.06
S. U., šport
S. U., šport
Oslo – Slovenski tabor se od slovitega Holmenkollna po pričakovanju ni poslovil s prav odmevnima dosežkoma v štafetnih preizkušnjah. A Jakov Fak je vnovič potrdil imenitno pripravljenost, včeraj pa je naš spremljevalni štab razveselila tudi bolj spodbudna predstava Teje Gregorin. Pri moških štafetah so bili najboljši Rusi, med biatlonkami Čehinje.

Rdeča nit slovenskih nastopov je tako na prejšnji postaji v Novem Mestu, zdaj izjemno obiskanem središču češkega biatlona, kot tudi na tradicionalnem prizorišču na hribu nad norveško metropolo pripadla Jakovu Faku. Seveda pri tem ni nikakršne senzacije, a moteč je tako globok prepad med njim in preostalim delom slovenske reprezentance. Tako Teja Gregorin kot tudi Andreja Mali in Klemen Bauer so bili v uvodnih tednih sezone na krepko višji tekmovalni ravni, le pri prvi od omenjenih treh je bil včeraj vidnejši premik navzgor. Svojo nalogo je na štafetni tekmi opravila brezhibno, brez zgrešene tarče, in če se ozremo k šestemu zaporednemu učinku na takšnih tekmah z »ničlo«, gre pravzaprav za hvalevredno oceno. V smučini pa je počasnejša od svojih znanih sposobnosti, predvsem pred enim letom, ko je za slovenski biatlon osvojila prvo olimpijsko kolajno, je bila za razred ali dva hitrejša.

»Drži, a zdajšnje analize razkrivajo, da iz tekme v tekmo napreduje, do svetovnega prvenstva (od 5. do 15. marca, o. p.) pa je še dovolj časa za ustrezen vzpon forme,« je prepričan glavni reprezentančni trener Uroš Velepec, ki pa o vzrokih kar presenetljivo počasnega Tejinega teka v zadnjih tednih pove takole: »Doslej je v tej sezoni opravila približno 380 ur treninga, kar je približno 100 ur manj kot lani v tem obdobju. Zato pri njej predvsem ta čas ni eksplozivne moči, po tej plati takšnega stanja res ne kaže primerjati z izjemno pripravljenostjo v lanski olimpijski zimi. Očitno pa nas je tudi zavedel njen naslov svetovne prvakinje v poletnem biatlonu na rolkah.«

Kakorkoli, slovenska ekipa (Andreja Mali, Teja Gregorin, Anja Eržen, Urška Poje) je zasedla 15. mesto, zmaga je pripadla vnovič sijajnim Čehinjam, za njimi so bile Italijanke, prav tako z naskokom močnejše kot v preteklosti, ter Francozinje in Nemke. Moška tekma je ponudila izjemno dramo v zadnjih metrih, v katerih je ruski as Anton Šipulin, v tej zimi tudi prvi junak pokljuške prireditve, švignil mimo dotlej vodilnega Nemca Simona Schemppa. A najbolj poklapani so bili v domačem taboru, saj so ostali daleč od stopničk na 9. mestu. Slovenci (Klemen Bauer, Jakov Fak, Rok Tršan in Peter Dokl) so bili 12., zgolj imenitna Fakova predstava ni zadostovala za vidnejši skupni dosežek.

Naš vodilni biatlonec, obenem na visokem 4. mestu v skupni razvrstitvi sezone, je včeraj z bliskovitim tekom na polovici tekme popeljal svojo ekipo v vodstvo. V teh dneh njegovo izjemno pripravljenost hvalijo trenerji iz vodilnih reprezentanc, Velepec je prepričan, da je prav Fak ta čas po hitrosti vodilni biatlonec sveta. »Celo med tekači ni prav veliko tako hitrih, verjemite,« nam je še po telefonu iz Osla sinoči poudaril prvi mož slovenskega trenerskega štaba. A pred slednjim je zdaj še veliko dela – na svetovnem prvenstvu bi kazalo biti na najvišji ravni pripravljenosti v sezoni. Za mnoge bo to popravni izpit, za Faka pa nadgradnja doslej doseženega.