Veliko priložnosti za uspehe, a tudi – razočaranja

V Visli začetek nove sezone, ki se bo končala marca v Planici. OI, novoletna turneja, SP v poletih, Willingen 5, raw air. 

Objavljeno
17. november 2017 00.55
tlo skakalci
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Teden dni prej kot običajno se začenja nova, olimpijska sezona v smučarskih skokih, štirimesečni maraton z enim samim prostim koncem tedna – božičnim – pa prinaša številne vrhunce. In s tem seveda številne priložnosti za uspehe, a tudi razočaranja. Slovenci, tako kot pač vsi drugi, upajo na čim več prvih, za glavne favorite sezone pa so obveljali Poljaki.

Prvič sploh se bo sezona svetovnega pokala začela v Visli, ki je letos gostila tudi že uvod v poletno veliko nagrado, končala pa se bo – kot že običajno – marca v Planici. Ob olimpijskih igrah, ki bodo seveda najpomembnejše tekmovanje zime, velja podčrtati kar nekaj preizkušenj. Na januarskem svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu bo tako Peter Prevc branil naslov, tradicionalni novoletni turneji in lani uvedeni norveški raw-air, katere posebnost je bila ta, da je vsak skok štel v končni seštevek, pa se pridružuje še ena turneja s posebnim točkovanjem. Namreč februarska, poimenovana Willingen Five, ki bo tik pred Pjongčangom, za posebno razvrstitev bo torej štelo pet skokov – kvalifikacijski in po dva z dveh tekem –, zmagovalec pa bo prejel dodatnih 25.000 €.


Infografika: Delo

V svetovnem pokalu (brez OI in SP) se bo na 18 prizoriščih zvrstilo 31 tekem, 23 posamičnih in osem ekipnih, eden od vrhuncev pa bo seveda spet tudi veliki finale v Planici. Težko bo na vseh postajah prikazati najvišjo raven, posamezne reprezentance se bodo pač morale odločiti kje – ob olimpijskih igrah – si želijo doseči največ. Goran Janus je denimo tako že poudaril, da tokrat prvič za novoletno turnejo njegova ekipa ne bo imela konkretnih ciljev, jih bo pa zato za SP v poletih, saj so Slovenci odlični letalci.

Ob novi mini turneji in ob nekaj novih pravilih glede dresov pa je vsekakor najbolj izstopajoča novost nove sezone ta, da odslej ne bo več vnaprej uvrščenih skakalcev na tekmo, ampak si bodo morali mesto med 50 vsi zagotoviti v kvalifikacijah. Zdaj se je pač večkrat dogajalo, da so nekateri iz najboljše deseterice v skupni razvrstitvi kvalifikacije izpuščali, kar jim je vsekakor jemalo določen čar, zato so se vodilni odločili za takšen korak. Nekateri to novost pozdravljajo, drugi so do nje zadržani, spet tretji kritični.

Po poljskih notah?

In kdo naj bi bil tokrat med najboljšimi? Ne glede na to, da reprezentance ta čas še nimajo medsebojnih primerjav, številni odgovarjajo, da Poljaki, ki so v prejšnji zimi osvojili pokal narodov, Kamil Stoch je bil skorajda vse do zadnjega v igri za veliki kristalni globus (ta je na koncu pripadel Stefanu Kraftu), niz odličnih rezultatov so nadaljevali tudi v poletni veliki nagradi, saj je bil skupni zmagovalec Dawid Kubacki, in to s stoodstotnim iztržkom. To ne pomeni, da je dobil vse tekme v koledarju, je pa dobil vse, na katerih je nastopil. Najbolj se mu je v skupnem seštevku približal Anže Lanišek.

Prihajajočo sezono bosta morala zaradi strganih križnih vezi v kolenu izpustiti Severin Freund in Kenneth Gangnes, ki sta se v zimi 2015/2016 v svetovnem pokalu zvrstila za Petrom Prevcem. Tako Nemec kot Norvežan imata vse odtlej hude zdravstvene težave. Manjše ima ta čas Gregor Schlierenzauer, ki bo moral izpustiti nekaj uvodnih tekem, medtem ko je Michael Hayböck nared že za prvo preizkušnjo, četudi si je pred mesecem dni zvil gleženj. Branilec naslova Kraft bo tudi tokrat med favoriti, se pa Avstrijec zaveda pasti, ki jo prinaša šampionska zima, eden od primerov tega je tudi Peter Prevc. Prav tako Kamil Stoch, čigar rezultati so po velikem globusu 2013/14 padli (9. in 22.), prejšnjo sezono pa se je spet vrnil v vrh.


Branilec naslova Kraft bo tudi tokrat med favoriti, se pa Avstrijec zaveda pasti, ki jo prinaša šampionska zima, eden od primerov tega je tudi Peter Prevc (na fotografiji). Foto: Tomi Lombar/Delo 

Nova sezona bo za Stocha še kako pomembna, saj bo na olimpijskih igrah branil obe posamični zlati kolajni, z Maciejem Kotom, Piotrom Žylo in Kubackim pa bodo skušali utrditi status skakalne velesile. Poleg Avstrijcev jim bodo to skušali preprečiti Nemci in Norvežani, ki imajo lani skupno tretjeuvrščenega Daniela Andreja Tandeja, hitro vzpenjajočega se 23-letnika (pred tem 45. in 7. v svetovnem pokalu). Pred slabim letom dni se mu je celo nasmihala zmaga na novoletni turneji, a se mu je ob zadnjem skoku iz čevlja iztaknil zatič. Po tem se je hitro pobral in sezono končal med najboljšimi. Pri FIS domet za najboljšo peterico v novi sezoni napovedujejo tudi Petru Prevcu, seveda če bo mentalno spet močnejši, v tem primeru bi se lahko vrnil na zmagovite tirnice.

Prva tekma bo bržčas pustila neodgovorjeno še marsikatero vprašanje, bo pa vsekakor svojevrstno doživetje. Visla je pač rojstni kraj Adama Malysza, po nekdanjem štirikratnem zmagovalcu skupnega seštevka svetovnega pokala je poimenovana tudi skakalnica, za katero je letos novo smučino priskrbelo slovensko podjetje Mana Original. Poljaki seveda obožujejo skoke, zato ne čudi, da so vstopnice pošle že pred mesecem dni. Kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo (prva serija ob 15. uri) se bodo danes začele ob 18. uri, jutrišnja ekipna preizkušnja pa bo ob 16. uri.