Verjame, da lahko v Avstriji izniči zaostanek za Prevcem

Nemški skakalni zvezdnik Severin Freund ostaja optimističen pred preizkušnjama v Innsbrucku in Bischofshofnu.

Objavljeno
02. januar 2016 00.24
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Garmisch-Partenkirchen – Čeprav je Severin Freund včeraj izgubil skupno vodstvo v seštevku 64. novoletne turneje, zaradi tega ni bil pretirano razočaran. Ravno nasprotno; tretjega mesta, s katerim je dosegel svojo najvišjo uvrstitev v Garmisch-Partenkirchnu, se je namreč zelo razveselil.

»Kdor pozna mojo zgodbo s tukajšnjo napravo, ve, da uvrstitev na zmagovalni oder še zdaleč ni bila samoumevna. To je bila moja najboljša tekma v Garmisch-Partenkirchnu,« je poudaril 27-letni Nemec, ki se je predtem na novi »Olimpijski skakalnici« najvišje zavihtel leta 2012, ko je bil sedmi. Lani je, denimo, na tej napravi pristal na desetem mestu.

Kar zadeva njegova včerajšnja skoka, je dejal, da nista bila tako dobra kot, denimo, tista s četrtkovega uradnega treninga, na katerem je bil najprej s 133 metri le meter krajši od najhujšega tekmeca Petra Prevca, v drugo (136,5 m) pa pol metra daljši od njega. Zaradi dobrih občutkov, ki jih je pridobil z njima, se je tudi odrekel kvalifikacijskemu poskusu.

Da slovenski as še vedno skače tako stanovitno, ga ni presenetilo. »Peter je še zmeraj izjemno močan, zato je zasluženo zmagal. Meni se je v finalu prikradla manjša napaka, kar je Prevc izkoristil in prevzel vodstvo v seštevku turneje, v katerem bi bil seveda raje še naprej sam,« je priznal Freund in pripomnil, da bo zdaj 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih tisti, ki ga bodo vsi lovili.

To prinaša tudi določene slabosti. »Na voljo imam še dve tekmi, na kateri se lahko še veliko zgodi, marsikaj tudi obrne, o čemer smo se lahko prepričali tudi v Oberstdorfu in navsezadnje tu v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je Peter izničil mojo prednost. Zdaj bom jaz poskušal nadomestiti razliko,« je povedal o zaostanku 8,6 točke za najboljšim slovenskim skakalcem. Čeprav njegova forma še ni takšna, kakršna je bila v drugi polovici prejšnje zime, ko je kot za stavo nizal zmage, je pred preizkušnjama v Innsbrucku (jutri) in Bischofshofnu (sreda) optimističen. »Jasno je, da še nisem na ravni, na kateri sem bil med februarskim nordijskim svetovnim prvenstvom v Falunu. Tega se ne da izsiliti. Je pa razveseljivo, da je moja zdajšnja pripravljenost boljša, kot je bila v enakem lanskem obdobju,« je omenil član kluba DJK Rastbüchl.

Zatem je ponovil, da je Prevc v tem trenutku (še) korak pred njim, da pa je lahko že po Innsbrucku slika spet povsem drugačna. Na to je opozoril tudi nekdanji šampion Andreas Goldberger. »Dokler turneje ni konec, je še marsikaj mogoče. Prevc ostaja favorit, toda že vsaka manjša napaka, recimo po doskoku, lahko spet vse postavi na glavo,« je omenil strokovni komentator pri avstrijski televiziji.

Novoletna turneja, vrstni red po dveh tekmah

1. Peter Prevc (Slo) 572,6 točke

2. Severin Freund (Nem) 564,0

3. Michael Hayböck (Avt) 551,5

4. Kenneth Gangnes (Nor) 548,7

5. Anders Fannemel (Nor) 537,3

6. Johann Andre Forfang (Nor) 529,6

7. Stefan Kraft (Avt) 526,3

8. Noriaki Kasai (Jap) 521,6

9. Richard Freitag (Nem) 520,1

10. Andreas Wank (Nem) 496,3

...

18. Anže Lanišek (Slo) 469,3

24. Domen Prevc (Slo) 453,3

31. Robert Kranjec (Slo) 323,9

51. Tilen Bartol (Slo) 101,9

57. Jurij Tepeš (Slo) 67,4