Vesela 8. mesta in Teje Gregorin

Biatlonke: Andreja Mali najbolje v tej zimi. Presenetila Francozinja Marie Dorin Habert.

Objavljeno
09. marec 2015 07.59
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Kontiolahti – Športni zanesenjaki na Finskem so ob izostanku odmevnih dosežkov svojih reprezentantov pred dnevi na nordijskem SP sanjali o kolajnah Kaise Mäkäräinen že ob prvem vikendu na biatlonskem prvenstvu. A uvodna junakinja je Francozinja Marie Dorin Habert. Slovenka Andreja Mali je presenetila v šprintu z 8. mestom, na prizorišču je zdaj tudi Teja Gregorin.

Pričakovanje ženskih bojev za vrh na tem prvenstvu se je sukalo predvsem okrog omenjene finske biatlonke, že dvakrat lastnice velikega kristalnega globusa, in njene velike tekmice iz Belorusije, lani trikrat olimpijske zmagovalke, Darje Domračeve. Račune bi jima po napovedih lahko podrle biatlonke iz novega češkega in nemškega vala, morda tudi italijanskega. Marie Dorin Habert, 28-letne Francozinje, na prizorišču nihče ni resneje omenjal. A kako bi tudi jo, ko do 9. preizkusa v sezoni, šprinta v Oberhofu, sploh ni nastopala, saj se je še privajala na vsakdan z otrokom, ki se ga je razveselila ob koncu lanskega poletja.

»Niti v sanjah ne moreš pričakovati začetka svetovnega prvenstva z dvema zlatima kolajnama,« se ji je smejalo na novinarski konferenci, kjer sta bili vidno zadovoljni tudi drugouvrščena Laura Dahlmeier iz Nemčije in poljska biatlonka Weronika Nowakowska-Ziemniak. Slednja je posebej poudarila, da je prav ponosna ob številnih čestitkah iz domovine: »Naša reprezentanca je tu imenitno štartala, kar je tolažba za naše rojake, ki so precej več izplena pričakovali od tekačev in skakalcev na zadnjem SP v nordijskem smučanju.«

Slovenski učinek v ženskem biatlonskem zasledovanju ni bil posebej viden, nenazadnje je med 60 tekmovalkami nastopila le Andreja Mali. Podviga uvrstitve med deseterico iz sobotnega šprinta ni ponovila, a tudi nad 20. mestom ni bila razočarana. »Nenazadnje gre za mojo drugo najboljšo uvrstitev v sezoni, kajne,« je omenila in spoznavala, da je za največje tekmovanje v sezoni ujela želeno raven pripravljenosti. Resda je bil sobotni nastop bolj opazen, ob štirih zgrešenih tarčah se je včeraj spustila navzdol.

A v sobi ob športnem inštitutu, kjer med SP – tako kot pred 16 leti – v Joensuuju, upravnem središču Severne Karelije, biva slovenska reprezentanca, ji ni več dolgčas. Z zamudo se ji je namreč pridružila Teja Gregorin. Po gripi je uspešno okrevala, seveda ni presenetljivo, da so se v našem taboru prav posebej razveselili prihoda vodilne slovenske biatlonke. Kajpak je bila tudi sama zadovoljna ob vrnitvi v karavano, četudi se je že na sobotnem treningu, prvem po dveh tednih, soočila z zelo zahtevnimi razmerami na progi in z vetrovnim streliščem.

»A zdaj mi je res vseeno, kakšne so razmere. Naj si bo še tako težka proga, sem prav vesela, da sem po dveh tednih spet na smučeh,« je dejala bronasta olimpijka iz Sočija 2014, ki pa ji je zdaj nove visoke cilje preprečila bolezen. Zato zdaj tudi noče ničesar razmišljati na silo, seveda si tudi ob koncu tedna še ni bila na jasnem, če bo zbrala dovolj moči za kakšen nastop v »2. polčasu« prvenstva na Finskem. »Počasi bom spet začela delovati, kot se spodobi, a po štirih dneh res visoke telesne temperature in nato še treh višje od normalne sem izgubila precej moči. Poskušam si jo povrniti na sobnem kolesu, seveda zdaj iz dneva v dan tudi v smučini,« je še omenila in dodala, da bi seveda rada nastopila v petkovi štafetni preizkušnji, a le v primeru, če bo počutje zares brezhibno. Pred tem biatlonke čaka še v sredo 15-kilometrska tekma, takrat bo štadion, ki ga je včeraj obiskalo 12.800 gledalcev, spet oživel. Danes in jutri tekem na SP ne bo.