Vesna brez točk, a je prebila led

Smučarski tek: Višnarjeva 17., na vrhu ponovno dobitnica velikega globusa Bjørgnova.

Objavljeno
08. marec 2015 08.18
T. V., šport
T. V., šport
Lahti – Četudi si slovenske tekačice na smučeh želijo vsaj proti koncu zime spet poseči po kakšni odmevni uvrstitvi, se ta za zdaj spretno izmika. Za najboljšo Katjo Višnar je bil polfinale na včerajšnjem šprintu, ki ga je pri ženskah spet dobila Marit Bjørgen, nedosegljiv cilj, Vesna Fabjan pa je vrnitev v smučine končala kot 36.

Besničanka si je sicer srčno želela prebiti mejo trideseterice, že pred potjo na Finsko je dejala, da se za hitro vrnitev v svetovni pokal – še januarja so ji dvakrat operirali srce – ne bi odločila, če ne bi imela ambicije vsaj uvrstitve med dobitnice točk. A več kot dva meseca tekmovalnega premora in še več brez resnega treninga pač ni mogoče prek noči pustiti za seboj, četudi se ji je od srca odvalil velik kamen, ko je opravila veliki izziv. Druge naše so se prebile do točk, najvišje Višnarjeva, ki je sicer 17. mesto ne zadovoljuje, a bolj kot uvrstitev jo je zmotil občutek, da bi do polfinala ob drugačnem odzivu vseeno lahko prišla. »Kar jezna sem, da se nisem drugače odzvala. V ospredju najprej nisem imela pregleda nad tekmicami, ko pa so prišle blizu in šle mimo, je bilo prepozno,« je dejala, trener Marko Gracer pa pojasnil ključni trenutek njenega nastopa. »Na vrhu vzpona, po katerem je sledila ciljna ravnina, je bila na 2. mestu, a predaleč za Hermannovo, da bi izkoristila tekmičino zavetrje, ostale za Katjo pa so to izkoristile in se zapeljale mimo,« je dejal prvi mož slovenske stroke.

Le tri mesta slabša od Višnarjeve je bila Nika Razinger, ki je končno pustila za seboj bolečine v pokostnici, v tej sezoni že kar ponavljajočo se težavo, medtem ko je Alenka Čebašek končala na 27. mestu. Sama si je želela višje, a po padcu je bil četrtfinale njen skrajni domet, še enkrat pa se je po tekmi spomnila na nedavno SP, ki je ostalo zaradi bolezni neuresničen cilj. »Nika je nastopila v okviru zmožnosti, do konca se je borila na vso moč, z njenim rezultatom smo zadovoljni. Katja in Alenka pa sta v četrfinalu naredili nekaj napak, ki so odločale o uvrstitvah. Alenka je na vzponu spustila mimo Ingemarsdotterjevo, se nato v gneči ustavila in padla ter nadaljevala kot zadnja v skupini. Za Fabjanovo pa smo vedeli oziroma pričakovali, da bo na robu trideseterice. Med tekmo se ji je vrtelo, zadnji del je bil zanjo že zelo naporen, veseli pa smo, da se je vrnila«, je dodal Gracer, ki bo danes na tek na 10 km klasično poslal Razingerjevo in Leo Einfalt.

Še drugič v sezoni je pri moških zmagal Norvežan Eirik Brandsdal in s tem zaokrožil nov norveški dan, saj je bila pri ženskah druga njegova rojakinja Ingvild Flugstad Østberg pred Američanko Kikkan Randall, za njim pa se je prvič v karieri na zmagovalni oder povzpel Sindre Bjørnestad Skar.