Vesna Fabjan sedma v kanadskem šprintu

Četrte zmage zapovrstjo in šeste v sezoni se je veselila norveška smučarska tekačica Maiken Caspersen Falla.

J. P.
tor, 01.03.2016, 18:02; spremenjen: 23:11

Gatineau - Svetovna karavana v smučarskem teku se je iz finskega Lahtija preselila v kanadski Gatineau, ki je danes gostil šprintersko preizkušnjo v prosti tehniki. Skozi kvalifikacije na 1,7 kilometra se je uspešno prebila vsa slovenska četverica, najprepričljivejša v njej pa je bila najizkušenejša Vesna Fabjan, ki je z zaostankom 9,17 sekunde zasedla 16. mesto. Besničanka je bila nato tudi edina, ki je uspešno prestala četrtfinalni izziv, saj je zmagala v svoji skupini, nato pa v polfinalu kot tretjeuvrščena v počasnejši drugi skupini končala svoje nastope, kar je naposled zadostovalo za končno sedmo mesto.

Alenka Čebašek in Anamarija Lampič, ki sta zamudili dobrih deset sekund, sta se v kvalifikacijah druga za drugo zvrstili na devetnajsto in dvajseto mesto, 25. pa je bila Nika Razinger (+ 12,39), ki se je v Kanado - podobno kot Lampičeva - preselila iz romunskega Rasnova, kjer je uspešno tekmovala na mladinskem svetovnem prvenstvu. Vse tri so nato obtičale na prvi stopnički izločilnih bojev: Nika in Anamarija, ki je za drugim mestom zaostala le pol sekunde, sta bili četrti v svojih skupinah, Alenka pa peta.

Najhitrejša v kvalifikacijah je bila danes sicer Švedinja Hanna Falk, ki je prvo zasledovalko, Američanko Jessico Diggins, pustila za seboj za debeli dve sekundi. V izločilnih bojih je bil razplet drugačen: še četrtič zapovrstjo, sicer pa šestič v sezoni, si je konkurenco pokorila Norvežanka Maiken Caspersen Falla, ki sta ji v finalu še najbližje, na slabo sekundo zaostanka, prišli Švedinja Stina Nilsson in Američanka Jessica Diggins. Med moškimi se je zmage veselil Rus Sergej Ustjugov. Že danes bo v 200 kilometrov oddaljenem Montrealu preizkušnja s skupinskim štartom v klasičnem koraku.

SVETOVNI POKAL V GATINEAUJU

Šprint v prosti tehniki

Ženske

1. Maiken Caspersen Falla (Nor)
2. Stina Nilsson (Šve)
3. Jessica Diggins (ZDA)
4. Heidi Weng (Nor)
5. Ingvild Flugstad Østberg (Nor)
6. Ida Ingemarsdotter (Šve)
7. Vesna Fabjan (Slo)
14. Alenka Čebašek (Slo)
15. Anamarija Lampič (Slo)
20. Nika Razinger (Slo)

Moški

1. Sergej Ustjugov (Rus)
2. Richard Jouve (Fra)
3. Simeon Hamilton (ZDA)
4. Finn Haagen Krogh (Nor)
5. Ola Vigen Hattestad (Nor)
6. Petter Northug (Nor)

Prijavi sovražni govor