Vesna in Katja v boj za stopničke na SP

Smučarski tek: Italijan Stefano Saracco, novi glavni trener slovenske reprezentance, zagnano k visokim ciljem.

Objavljeno
19. oktober 2016 02.27
Sora pri Medvodah, 20.10.2014, smucarska zveza slovenije je predstavila panoge in tekmovalce. Foto: Marko Feist
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Planica – Med panogami pod slovensko smučarsko streho, v kateri je bilo v obdobju po koncu prejšnje sezone nekaj korenitih sprememb, je tek. Izjemno pomembna trenerska vloga zdaj pripada italijanskemu strokovnjaku Stefanu Saraccu. Z njim smo se pogovarjali o sezoni, povratnici Katji Višnar, bronasti olimpijki Vesni Fabjan, ponudbah iz Italije in Švice.

Ko trenerji iz tujine prevzamejo naloge pri nas, je seveda razumljivo, da nekaj časa namenijo prilagajanju na novo okolje, jezik, navade. Nekdanji tekač, star 43 let, doma iz doline Aoste na skrajnem severozahodu Italije, pa je priči zavihal rokave. Ambicij že kmalu po prihodu ni skrival, pomagala mu bosta Matija Rimahazi in Nejc Brodar, prejšnji prvi reprezentančni trener Marko Gracer pa vodi program treninga Vesne Fabjan.

»Tako je tudi prav. Marko res že dolgo dela z Vesno, dobro jo pozna, verjamem, da se ta tekmovalka lahko sezone loti z visokimi cilji,« je v Planici, kjer je tudi doslej preživel večino svojega časa pri nas, poudaril zgovorni Italijan in pri priči razgrnil ambicije. »Zame sploh ni vprašanja o sposobnostih tako Vesne kot tudi Katje Višnar. Njun cilj na sleherni šprinterski tekmi sezone naj bo nastop v finalu, na februarskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju bosta obe napadali kolajno,« so prav samozavestno zvenele besede novega glavnega trenerja slovenske reprezentance, ki so ga pred prihodom na sončno stran Alp najprej vabili k izbrani vrsti svoje domovine, nato tudi v Švico. »Tehtaš pač med različnimi ponudbami. Denarno stanje v italijanskem teku nikakor ni rožnato, pri Švicarjih so bile obveznosti razdeljene med tekmami najvišje ravni in alpskim pokalom. Delati z najboljšimi v Sloveniji pa je poseben izziv, tudi po psihološki plati.«

Saracco je namreč prepričan, da se pri naši tekaški reprezentanci nekateri kar premalo zavedajo svojih sposobnosti. »Poglejte le Alenko Čebašek, denimo. V kvalifikacijah se uvršča med najboljših deset, nato pa se pogosto že v četrtfinalu poslovi od tekme. Sicer sem zadovoljen nad doslej opravljenim delom in razmerami za trening,« je omenil italijanski trener, ki mu je resda načrt zadnjih dni malce zrušila bolezen Katje Višnar, vseeno pa verjame, da se bo uspešno vrnila k pripravam: »Dobro, dva dni je zdaj na 'bolniški', a ko se spomnim, kako je pred tem zagnano delala v Ramsauu in priprave spretno prilagajala s svojim dojenčkom, preprosto moram ostati optimist.« Glede moške vrste so seveda cilji sezone nižji, Saracco meni, da bi se ta lahko uvrščala s katerim od posameznikov med 30 na tekmi svetovnega pokala. Obratno kot v njegovi domovini. Tam je namreč zdaj moški del močnejši del tekaške reprezentance, predvsem blesti Federico Pellegrino, ki ga je vodil prav novi trener slovenske izbrane vrste.

»Federico je zares izjemen športnik, ohranja visoko raven eksplozivnosti v smučini ter vrhunsko koordinacijo. A ni naključij, do svojega enajstega leta se je ukvarjal z različnimi športnimi panogami, predvsem se je na snegu zabaval. Morda je imel eno ali dve tekmi na zimo, v otroštvu mora biti šport predvsem zabava. Danes otroci prezgodaj tekmujejo,« meni trener, ki je lep čas svojega odraščanja vadil tako med alpskimi smučarji kot tudi tekači. Za sprostitev uživa v nogometu, je zapriseženi privrženec Juventusa. Sleherna zmaga belo-črnih botruje dobri volji, a v novi zimi bo predvsem nasmejan v primeru uresničitve visokih ciljev v Sloveniji!