Vesnin izziv, ki morda presega tudi bronasti Soči

Najboljša slovenska šprinterka Vesna Fabjan si je pripravila odskočno desko za Planico.

Objavljeno
14. januar 2016 23.32
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – V zimi brez največjega tekmovanja, bodisi SP ali OI, so si tekači na smučeh izbrali različne vrhunce, a za Slovence pač niti za trenutek ni bilo sporno, da bo to nastop v Planici, ki si je zagotovila tudi ugoden tekmovalni program. Šprint je pač že vrsto let paradna slovenska disciplina, drsalni slog pa pisan na kožo Vesni Fabjan, ki je pričakovano vse podredila nastopu na domačem snegu.

Seveda bi bila Besničanka veliko bolj vesela, če pred planiško premiero ne bi imela prekinitev v karieri, kakršna je bila lanska ob operaciji srca. A v minulih mesecih je postorila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi ponovno ujela ritem, ki ji je na tekmi, kakršna bo na sporedu tudi jutri v Planici, prinesel tudi olimpijski bron februarja 2014. Trener Marko Gracer, ki že vrsto let trdno stoji za 30-letno tekačico kranjskega Triglava, je zelo visoko postavil letvico za jutrišnji nastop, resda ne poimensko, a jasno je, da je z želenim nastopom v finalu meril prav na najstarejšo v ekipi. Slednja dobro beži pred pritiskom, ki ji ga nalaga Planica, a vseeno ne skriva, da je podoben izziv doživela le še enkrat v karieri. »Vsi vemo, kaj ta tekma pomeni za slovenski tek, tudi zame. Motiv je skoraj večji, kot je bil za Soči. S tem zagotovo povem vse,« pravi odločna Fabjanova, ki je v novo leto stopila z odločnim korakom in si pripravila dobro izhodišče pred vrnitvijo v domovino. Deseto mesto na šprintu v Lenzerheide je bilo blizu uresničitve njenih želja, priznava, da je veliko postorila tudi v zadnjih dveh tednih, ko je lahko vnovič preizkušala nove planiške smučine in prepričljivo dobila tudi šprint za celinski pokal pred šestimi dnevi.

»Snežna podlaga se sicer zelo spreminja, v sredo je bilo denimo na progi precej neugodno, sploh v zavoju, o katerem je že bilo govora v teh dneh. Res pa je, da so imeli delavci na progi še marsikaj za postoriti. Predvidevam pa, da glede na vremensko napoved na koncu ne bo težav, na celinskem pokalu je vse minilo super,« zatrjuje, da je imela dovolj časa, da se je spoprijateljila z novim prizoriščem za mednarodno elito. A istočasno doda, da bo ta tudi hud zalogaj. »Proga je zahtevna! Morda ne na pogled, a je, saj druga polovica poteka ves čas navkreber, na spustih pa so ves čas zavoji in noge trpijo. Zaključek bo zato zelo pomemben, pa tudi to, da bomo za ciljno ravnino ohranili dovolj moči in svežine. Na celinskem pokalu sem se naučila, da prehiter začetek ni pameten. Vse, ki so napadle od začetka, so nato hitro izgubljale mesta,« Fabjanova opozarja, da bodo snežne razmere igrale pomembno vlogo – na počasnejšem snegu bi pač tekle dlje časa, s tem pa bi bil zalogaj še večji, na hitrejšem bi velik izziv predstavljali zavoji.

»Jaz sem prepričana, da bom dala vse od sebe, verjamem, da tudi ekipa, ki me obdaja. Kolikor smo se doslej pogovarjali, je bilo očitno, da tekma za vse predstavlja velik izziv. Vse skupaj se mora zliti v pravo celoto, ki si jo želim,« se zaveda, da bo veliko odvisno od dela serviserjev, ki zna biti glede na vremensko napoved močno oteženo. Odkar se je pred 12 dnevi poslovila od Tour de Ski, je večino časa preživela v Planici, vmes sicer za nekaj dni skočila tudi domov, da glava ne bi pregorela od prevelike osredotočenosti na le en izziv. A trenirala je, kadar si je zaželela, saj so progo z umetnim snegom res dobro utrdili, zato ni bilo potrebe, da bi v strahu pred uničenjem snežne podlage vmes omejevali tek na njej. »Vseeno 24 ur na dan le ne moreš razmišljati o tej progi in tekmi, sicer dobiš glavobol. Zato je bilo pomembno, da sem se spočila in umaknila domov. Res pa je, da ta čas težko rečem, kje sem in kje so drugi. Moja zadnja tekma za svetovni pokal je bila res že na visoki ravni in vsekakor me veseli, da se je ob pravem času krivulja obrnila navzgor,« dodaja Fabjanova, ki je tri šprinte v drsalnem koraku v tej zimi končala kot 15., 20. oziroma 10., v klasičnem koraku pa na 61. mestu.