Višnarjeva si je zaželela in dobila dodaten štart

Na 10 km prosto se bosta danes podali dve slovenski smučarski tekačici, Lea Einfalt in Katja Višnar.

Objavljeno
24. februar 2015 00.28
Katja Višnar in Stefan Licmon, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
T. V., šport
T. V., šport
Falun – Do zadnjega v slovenski reprezentanci niso želeli povsem prečrtati Alenke Čebašek s seznama tekačic na SP, četudi bi jo le čudež lahko popeljal v Falun. Blejka je včeraj le obupala nad vrhuncem zime, zato do štafete na Švedskem ostaja dosedanja četverica, še pred ekipno tekmo pa se bo polovica danes podala na tek na 10 km. Ob Lei Einfalt presenetljivo tudi Katja Višnar.

»Verjamem, da takšna odločitev budi začudene poglede, a Katja je sama izrazila željo, da se poda na štart tekme v prostem slogu. Pravi, da se počuti zelo močno in da je v odlični formi, zato želi nastopiti. Njeni želji smo ugodili, četudi bo v zraku za nekaj časa obviselo vprašanje, kako bo to vplivalo na njene moči za četrtkovo štafeto. Pomembno je namreč, da bo zanjo dovolj sveža,« je pojasnil glavni trener Marko Gracer. Višnarjeva se je kot izrazita šprinterka v tej zimi načeloma izogibala nastopom na večji razdalji in vse moči usmerila v šprint, za katerega je v Falunu gojila visoka pričakovanja (11.), edino tekmo na razdalji je odtekla konec januarja v Ribinsku v skiatlonu (2x7.5 km), kjer je končala kot 45. med 49 tekačicami, v Lillehammerju pa je bila v začetku decembra na 5 km 86.!

Sama očitno želi vzdrževati tudi tekmovalni ritem in je ocenila, da ji bo dan premora do štafete zadoščal za osvežitev moči in energije. Od današnje »desetke« pravzaprav največ na letošnjem SP pričakuje 20-letna Einfaltova, četudi je pri njenih letih nihče ne obremenjuje s pričakovanji. A Zbiljčanka je preprosto zaljubljena v današnjo disciplino, že pred prihodom na Švedsko je dejala, da za njo goji visoke cilje in da ji je pisana na kožo, za kar je »kriva« tudi decembrska tekma v Davosu, kjer je z izjemnim tekom pritekla na 20. mesto. »Nasploh je za svoja leta neverjetna, njenemu pristopu se človek lahko le čudi. Izredno študiozno se loteva analize prog, priprave na tekmo, naštudirano ima prehrano, pripravo smuči. Pri njej ni nič prepuščeno naključju. Pri njenih letih kaj takšnega redko vidiš,« se čudi tudi Gracer, ki dobro ve, da imajo z zdajšnjim mladim rodom v rokah izreden tekaški potencial, in z veseljem pogleduje tudi proti naslednjim ZOI v Pjongčangu. V Falunu se je tudi nekoliko ohladilo, zato pričakujejo veliko bolj ugodne razmere za tek kot v prvih dneh, predvsem pa manj občutljive za pripravo smuči.

Švedi sicer danes vse stavijo na morebitno zlato, saj je Charlotte Kalla pred tednom na svetovnem pokalu v Östersundu v tej disciplini naravnost povozila norveške tekmice, velika uganka je tudi Marit Bjørgen, ki si je vzela dva prosta dneva. »To je tekma, ki sem jo dolgo čakala. Ko ti steče v tvoji tehniki teka, je občutek podoben kolesu, ki se vrti brez naprezanja. A vedno nisem imela takšne moči, četudi se zdaj počutim, kot da imam življenjsko priložnost. Je pa krog favoritinj za odličja veliko večji, tu nisva le Marit in jaz,« pravi Kalla, ki je v skiatlonu pritekla v soboto do brona, svoje sploh prve posamične kolajne na SP v karieri; s prejšnjih prvenstev jih ima pet v štafeti in ekipnem šprintu. Da so načrti eno, realnost pa drugo, bi pri tem gotovo pritrdil vodilni v svetovnem pokalu in lastnik lanskega velikega globusa Martin Johnsrud Sundby, ki doživlja pravo kalvarijo. Po 12. mestu v Östersundu je razglasil kritične razmere in se vrnil v domovino, da bi v miru v nekaj dneh rešil svojo formo, zdaj se ga je lotila viroza, tako da ga ne bo niti na štart sredine tekme na 15 km.