Vlhova za desetinko pred Shiffrinovo, Bucikova deveta

Do točk se je na uvodnem slalomu olimpijske sezone v Leviju s 17. mestom dokopala tudi Maruša Ferk.

J. P.
sob, 11.11.2017, 11:18; spremenjen: 14:45

Levi - Po tradicionalni veleslalomski uverturi na avstrijskem ledeniku Rettenbach nad Söldnom, ki se je razpletla z zmagoslavjem Nemke Viktorie Rebensburg in dosežkom kariere - devetim mestom - Tine Robnik, so danes olimpijsko sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju na severu Evrope, v finskem Leviju, odprle še slalomistke.

In uvodno dejanje se je najbolje posrečilo 22-letni Slovakinji Petri Vlhovi, ki je v dvoboju vrstnic za zmago za desetinko ugnala v minuli sezoni daleč najprepričljivejšo slalomistko, Američanko Mikaelo Shiffrin, ki je imela sicer najboljše izhodišče po polovici proge. Varovanka Livia Magonija, ki je svojčas kot trener vodil tudi koroško snežno kraljico Tino Maze, se je tako veselila tretje slalomske zmage v karieri.

Na prvi progi si je za Shiffrinovo nabrala dve desetinki zaostanka, v drugo pa na terenu, ki ga je postavil trener slovenske reprezentance Denis Šteharnik, ogromno pridobila na strmini, po kateri je bila 32 stotink pred Američanko, ki je spodaj večji del zaostanka resda izničila, vsega pa ne. Na zmagovalnem odru se jima je z odličnim drugim nastopom pridružila še Švicarka Wendy Holdener.

Toda njen zaostanek je bil že 1,35 sekunde. Zelo spodbudno sta slalomsko sezono začeli tudi ta hip najboljši Slovenki. Ana Bucik, članica prve jakostne skupine, je bila že po polovici tekme deveta, v finalu pa zadržala izhodišče in se veselila druge (če izvzamemo mestno tekmo v Stockholmu) uvrstitve v najboljšo deseterico v karieri. Boljša je bila zgolj januarja na domači strmini v Mariboru.

Do točk se je s 17. mestom, ki si ga je delila z dvema tekmicama, dokopala tudi Maruša Ferk, ki ji je po prvi progi kazalo še malenkostno bolje, saj je na njej postavila dvanajsti čas. Šteharnikova napoved, da lahko Ana poseže med najboljših 15 in Maruša med 20, se je torej do potankosti uresničila. Klara Livk je bila na 38. mestu prepočasna za točke, Meta Hrovat pa je na prvi progi odstopila že po nekaj sekundah.

Jutri čaka prva tekma sezone po odpadlem söldenskem veleslalomu tudi moške, v slovenskem taboru največ pričakujejo od mladega Štefana Hadalina. Štart prve proge bo ob 10. uri, finala pa tri ure pozneje.

Petra Vlhova je v finalu pritisnila na plin. Foto: Vesa Moilanen/Reuters.


KONČNI IZIDI

1. (2.) Petra Vlhova (Slk) 1:49,98
2. (1.) Mikaela Shiffrin (ZDA) + 0,10
3. (4.) Wendy Holdener (Švi) 1,35
4. (3.) Frida Hansdotter (Šve) 2,17
5. (11.) Melanie Meillard (Švi) 2,58
6. (6.) Lena Dürr (Nem) 2,78
7. (10.) Anna Swenn-Larsson (Šve) 3,18
8. (21.) Stephanie Brunner (Avs) 3,20
9. (9.) Ana Bucik (Slo) 3,26
10. (8.) Marie-Michele Gagnon (Kan) 3,48
17. (12.) Maruša Ferk (Slo) 3,98
_____________________________________
38. Klara Livk (Slo)
Meta Hrovat (Slo) odstopila

POTEK PRVE PROGE

Po polovici preizkušnje si je najboljše izhodišče pred popoldanskim finalom, ki ga je zakoličil slovenski trener Denis Šteharnik, pričakovano zagotovila najboljša slalomistka minule sezone in svetovna prvakinja, Američanka Mikaela Shiffrin, ki zgolj na strmini ni izstopala, bila pa je korak pred konkurenco v zgornjem in spodnjem položnejšem delu.

Še najbolj ji je za ovratnik dihala Slovakinja Petra Vlhova, s katero so se na novo sezono pripravljale tudi Slovenke, tokrat pa je za mlado Američanko na prvi progi zaostala 21 stotink. Manj kot sekundo počasnejša, natanko 73 stotink, je bila še Švedinja Frida Hansdotter, ki se je prva spustila na progo, vse ostale tekmovalke pa so zaostale sekundo in dve desetinki ali več.

Zelo spodobno sta se s prvo progo spopadli tudi glavni slovenski adutinji. Ana Bucik, ki ima mesto v prvi jakostni skupini (nastopila je s srečno številko 13), ni začela najhitreje, že pri zadnjem vmesnem merjenju pa je vpisala šesti čas in napovedala preboj med najboljše. Spodaj je izgubila še pol sekunde, s čimer pa se je obdržala med najboljšo deseterico. Na devetem mestu je imela 1,80 sekunde zamude za Shiffrinovo.

Mikaela Shiffrin je (le) na prvi progi potrdila vlogo favoritinje. Foto: Giovanni Auletta/AP.


Uspešna je bila tudi Maruša Ferk. Čeravno jo je na progi precej premetavalo, je bila hitra, po polovici prvega nastopa je bila zgolj 65 stotink prepočasna, tudi spodaj je na terenu pustila manj časa kot večina tekmic, s čimer se je močno približala elitni deseterici. Na dvanajstem mestu je za vodilno zaostajala 2,23 sekunde, za Bucikovo pa 43 stotink.

Manj prepričljivi sta bili drugi dve slovenski zastopnici. Klara Livk ni bila pri nobenem od merjenj vmesnega časa v območju trideseterice, ciljno črto pa je prečkala skoraj štiri sekunde (+ 3,98) počasneje od Američanke, kar ni bilo dovolj za finale (38. mesto). Meta Hrovat, ki je bila pri točkah na uvodnem söldenskem veleslalomu, je bila danes na Črni progi zgolj nekaj sekund, preden je odstopila.

IZIDI PRVE PROGE

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 55,66
2. Petra Vlhova (Slk) + 0,21
3. Frida Hansdotter (Šve) 0,73
4. Wendy Holdener (Švi) 1,20
5. Nina Haver-Løseth (Nor) 1,37
6. Lena Dürr (Nem) 1,57
7. Emelie Wikström (Šve) 1,66
8. Marie-Michele Gagnon (Kan) 1,75
9. Ana Bucik (Slo) 1,80
10. Anna Swenn-Larsson (Šve) 1,82
12. Maruša Ferk (Slo) 2,23
38. Klara Livk (Slo) 3,98
Meta Hrovat (Slo) odstopila

Prijavi sovražni govor