Vonnova le še 10 zmag za Stenmarkom, prve smukaške točke za Brodnikovo

Tudi v Garmisch-Partenkirchnu je do nove zmage prišla Lindsey Vonn. Ilka Štuhec je odstopila, prve točke za Vanjo Brodnik.

Š. Ro.
sob, 06.02.2016, 11:00; spremenjen: 13:35

Garmisch-Partenkirchen - Potem ko so na prizorišču SP 2011 že v nedeljo zaradi slabega vremena odpovedali moški veleslalom, včeraj pa še drugi trening ženskega smuka, so danes pod streho le spravili dirkaško preizkušnjo za dekleta. Tudi ta je minila brez presenečenja in z novo zmago Američanke Lindsey Vonn.

Potem ko je bila najhitrejša že na treningu, ki so ga sicer kar nekako na silo izpeljali v četrtek, na slabo pripravljeni progi, je danes na veliko trdnejši podlagi zablestela v svojem slogu in bila za razred boljša od tekmic. Pred drugouvrščeno Švicarko Fabienne Suter je zmagala s prednostjo kar 1,51 s. Še šest stotink sekunde več je zaostala Nemka Viktoria Rebensburg, ki je v zadnjem času v odlični formi. S tretjim mestom je tako uresničila cilj, da tudi v smuku prvič v sezoni stopi na zmagovalni oder, kajpak pa razveselila tudi domače navijače.

»Nikakor ne morem reči, da je bila moja vožnja brezhibna, vendar pa sem vseeno nekako na tej zahtevni progi znala biti hitra ter sem ohranila hitrost vse do cilja. Dobro sem videla, kje so imele tekmovalke, ki so startale na začetku, velike težave. Zato sem skušala peljati čim bolj pametno in manj tvegati, pač na nekaterih odsekih moraš le drseti. Ni bilo lahko, nismo bile veliko hitrejše kot na treningu, saj so bile linije povsem drugačne. Meni je bilo lažje, ker sem v podobnih vremenskih razmerah tukaj vozila na svetovnem prvenstvu leta 2011,« je povedala Vonnova.

Brez točk je tokrat končala Ilka Štuhec, ki se je po lanskem 5. mestu v Garmischu nadejala visoke uvrstitve. A tokrat se ji ni obetal tako dober rezultat, poleg tega pa je pred ciljem še zgrešila vrata in odstopila. Je pa s prvimi točkami na smukih v karieri razveselila Vanja Brodnik. To ji je uspelo z 22. mestom in zaostankom 3,91 s.

Vonnova tako proslavlja že svojo 76. zmago v svetovnem pokalu, kar pomeni, da je od velikega mejnika legendarnega Ingemarja Stenmarka oddaljena le še za deset zmag. Kot je nedavno dejala v pogovoru za Delo, bo razočarana, če ga zdaj, ko je že prišla tako daleč, ne prehiti. Teoretično ima možnosti, da 86 zmag doseže že v tej sezoni.

Američanka je že povečala tudi vodstvo v skupni razvrstitvi. Švicarka Lara Gut je tokrat osvojila šele 14. mesto, za Vonnovo pa zdaj zaostaja za 127 točk. Se je pa na tretjem mestu utrdila Rebensburgova, ki zaostajal za 260 točk.

Potek tekme:

Podlaga na progi Kandahar je bila v preteklih dneh zaradi novozapadlega snega na nekaterih delih slabo utrjena, številne tekmovalke so zato smučale zelo previdno. A vreme je bilo ponoči vendarle bolj prizanesljivo. Po hladni noči je dekleta danes pričakala veliko boljša podlaga. Proga je gladka in utrjena, so organizatorji sporočili po jutranjem pregledu.

V lepem vremenu je to vendarle obetalo dobro tekmo, a dekleta so imela s progo Kandahar vseeno veliko težav. Vrstili so se odstopi in napake, od prvih petih je v cilj prismučala le ena (!), in sicer Američanka Jacqueline Wiles. Problematičen je bil za dekleta zlasti spodnji del. Toda nadaljevanje je nato vendarle bilo boljše, štart prvokategornic je na prvem mestu pričakala Američanka Laurenne Ross, varovanka slovenskega serviserja Aleša Sopotnika. Zelo dobro je kazalo tudi lanski zmagovalki Tini Weirather iz Lichtensteina, a je pred ciljem naredila napako in zgrešila linijo, prvo mesto pa zgrešila za pičli dve stotinki sekunde.

Novo uvrstitev na zmagovalni oder je z odličnim smučanjem napovedala Kanadčanka Larisa Yurkiw, ki je Rossovo premagala za 17 stotink sekunde. Kar nekoliko presenetljivo je njen čas še izboljšala Švicarka Fabienne Suter, hitrejša je bila na vseh merjenjih vmesnega časa in vodstvo prevzela za 0,29 s. Med domačimi navijači je završalo, ko se je s štarta pognala domačinka Viktoria Rebensburg, ki je v vse boljši formi, dvakrat zapored je zmagala v veleslalomu, tudi v superveleslalomu pa v Cortini prvič v tej sezoni stopila na zmagovalni oder. Tudi sama se je nadejala, da je že skrajni čas, da doseže kakšen dober rezultat na domači tekmi. Ob vmesnih merjenjih je dosegala zelo podobne čase kot Švicarka, v srednjem delu nato naredila manjšo napako. Vseeno je bila vse do cilja v igri za prevzem vodstva in ga zgrešila za pičlih šest stotink.

Stvari je nato na svoje mesto postavila prva favoritinja za novo zmago Američanka Lindsey Vonn. Smukaška rekorderka, ki je nedavno dejala, da smuča »le« na 95 odstotkih, je znova odpihnila konkurenco. V zgornjem delu je njena prednost narasla nekje do pol sekunde, glavno razliko pa je ustvarila pred zadnjim merjenjem vmesnega časa - vodila je za 0,96 s, vodstvo pa nato prevzela s kar 1,51 s prednosti! In že 76. zmaga v svetovnem pokalu je bila tu.

Ilka Štuhec bi si želela štartno številko v ospredju, razmere ob njenem štartu (št. 30) so namreč že bile slabše. V zgornjem delu Mariborčanka ni zaostajala veliko, a ob predzadnjem merjenju je njen zaostanek že narasel na dve sekundi. Za nameček je nato v spodnjem delu v enem od zavojev še zgrešila linijo in naposled tudi vrata ter ostala brez uvrstitve.

Vanja Brodnik, ki je imela za seboj spodbuden 18. čas treninga, je nastopila s številko 41. Spodbudno je smučala v zgornjem delu, pri četrtem merjenju zaostajala že za 2,36 s, a nato spet nekaj časa pridobila, z dobrim spodnjim delom pa le prišla do prvih smukaških točk v tej sezoni. V tej zimi jih je sicer že osvojila v kombinaciji, z 10. mestom v Val d'Iseru.

Jutri bo v Garmischu na sporedu še superveleslalom.

Rezultati ženskega smuka

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:40,80

2. Fabienne Suter (Švi) +1,51

3. Viktoria Rebensburg (Nem) +1,57

4. Larisa Yurkiw (Kan) +1,80

5. Laurenne Ross (ZDA) +1,97

6. Tina Weirather (Lie) +1,99

7. Edit Miklos (Mad) +2,13

8. Nadia Fanchini (Ita) +2,33

9. Elena Fanchini (Ita) +2,38

10. Corinne Suter (Švi) +2,54

....

22. Vanja Brodnik (Slo) +3,91

Odstopi

Ilka Štuhec (Slo)

 

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1000 točk

2. Lara Gut (Švi) 873

3. Viktoria Rebensburg (Nem) 740

4. Frida Hansdotter (Šve) 661

5. Tina Weirather (Lie) 569

6. Nina Löseth (Nor) 541

7. Eva-Maria Brem (Avt) 492

8. Cornelia Hütter (Avt 488

9. Veronika Velez Zuzulova (Slk) 420

10. Šarka Strachova (Češ) 396

...

24. Ana Drev (Slo) 227

46. Ilka Štuhec (Slo) 123

62. Maruša Ferk (Slo) 64

78. Ana Bucik (Slo) 39

81. Vanja Brodnik (Slo) 35

82. Katarina Lavtar (Slo) 34

88. Tina Robnik (Slo) 16

Smuk:

1. Lindsey Vonn (ZDA) 500 točk

2. Larisa Yurkiw (Kan) 328

3. Cornelia Hütter (Avt) 294

4. Fabienne Suter (Švi) 293

5. Lara Gut (Švi) 250

6. Viktoria Rebensburg (Nem) 206

7. Kajsa Kling (Šve) 179

8. Tina Weirather (Lie) 168

. Corinne Suter (Švi) 168

10. Stacey Cook (ZDA) 146

...

22. Ilka Štuhec (Slo) 71

37. Vanja Brodnik (Slo) 9

Prijavi sovražni govor