Vonnova na večni lestvici ujela Moser-Pröllovo

V smuku v Zauchenseeju je ameriška zvezdnica prvo zasledovalko ugnala za natanko sekundo, Ilka Štuhec trinajsta.

J. P.
sob, 09.01.2016, 11:25; spremenjen: 13:31

Altenmarkt-Zauchensee - Ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn je zmagala na že tretjem od štirih smukov te sezone svetovnega pokala, z vsemi tekmicami je prepričljivo opravila tudi na specifični preizkušnji na progi Kälberloch v avstrijskem Zauchenseeju, na katero so morale sicer tekmovalke dvakrat. Zaradi neugodnih snežnih in vremenskih razmer so namreč prireditelji lahko pripravili le krepko skrajšano progo, zato so smuk izpeljali v dveh vožnjah po vzoru preizkušenj v tehničnih disciplinah. Z novim uspehom se je 31-letna Američanka, ki je dobila že obe uvodni preizkušnji v Lake Louise, na večni lestvici najboljših smukačic vseh časov izenačila z dosedanjo rekorderko Annemarie Moser-Pröll, obe imata zdaj po 36 zmag v kraljevski disciplini v svetovnem pokalu.

Vonnova je prepričljivo vodila že po prvi progi, v finalu pa bila še za prgišče stotink hitrejša od tekmic, tako da je v seštevku nekoliko nepričakovano prvo izzivalko Lariso Yurkiw ugnala za natanko sekundo, tretjeuvrščena domača adutinja Cornelia Hütter je zamudila še dodatnih 66 stotink. Kanadčanka, ki si je morala pred leti celo sama kriti stroške sezone, se je na zmagovalni oder povzpela drugič zapored (pred prelomom leta je bila v Val d'Iseru tretja), Avstrijka pa v tej tekmovalni zimi v smuku sploh še ni bila slabša kot četrta. Vodilna v svetovnem pokalu, vsestranska Švicarka Lara Gut, je odstopila že na prvi progi, predstavnica Liechtensteina Tina Weirather, ki je blestela na treningih in je prvi nastop končala na tretjem mestu, pa na istem mestu v finalu.

Od dveh slovenskih predstavnic se je med dobitnice točk prebila zgolj Ilka Štuhec, ki je izkoristila boljše razmere in v drugo za pet mest popravila svoje osemnajsto izhodišče iz prvega nastopa. Nastopila je dobro kljub ne prav prijetnim spominom na to prizorišče, na katerem se je predlani poškodovala, zanjo je 13. mesto drugi najboljši dosežek sezone, v Val d'Iseru je bila namreč enajsta. Vanja Brodnik je zaostala mnogo preveč in prehitela zgolj štiri tekmice iz povečini eksotičnih smučarskih držav. Jutri bo ob 11.30 v Zauchenseeju na sporedu še superveleslalom.

»Priprava na tekmo je bila zaradi dveh štartnih procedur nekoliko neobičajna, a žal snega ni dovolj za 'normalen' štart. Toda za vse je bilo enako. Rezultat je v redu, lahko bi bil še boljši, predvsem v finalu si ne bi smela privoščiti napak. Krivulja konstantno raste, gre v tej smeri, da vse večkrat pokažem, kaj lahko naredim. Jutri bom napadla na polno,« se je že naprej ozrla Ilka.

Trener hitrih disciplin Aleš Brezavšček jo je dopolnil: »Smo zadovoljni. Njeni nastopi so vse boljši, razlike na tovrstnih specifičnih smukih niso velike in ne dovoljujejo napak, saj nimaš kje nadoknaditi izgubljenega časa. Lepo se je izšlo, predvsem v drugo je odpeljala korektno, pa čeravno med prvo in drugo sekcijo ni našla prave linije.«

Na prvi progi odstop Lare Gut

Prireditelji so smuk izpeljali v dveh delih, kar se je zgodilo šele devetič v smučarski zgodovini. Nazadnje se je davnega leta 2002 v švedskem Åreju, od danes še aktivnih tekmovalk je tedaj nastopila zgolj Američanka Lindsey Vonn (takrat še Kildow), ki je zasedla 23. mesto, danes - 14 let pozneje - pa se ji je razpletlo mnogo bolje. Že na prvi progi je namreč odpihnila konkurenco in imela pred drugim nastopom skoraj sekundo zaloge pred glavnimi izzivalkami.

Še najbližje ji je zelo presenetljivo prišla Kanadčanka Larisa Yurkiw, ki pa v tej tekmovalni zimi redno opozarja nase, tokrat je zamudila 91 stotink. Tretjeuvrščeno Tino Weirather iz Liechtensteina, ki je minule dni dominirala na treningih in na tem prizorišču leta 2007 tudi postala mladinska svetovna prvakinja v smuku, je pustila za sabo za stotinko, glavno domače orožje Cornelia Hütter pa je na četrtem mestu zaostala še dodatnih šest. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala in zmagovalka zadnjega smuka v Val d'Iseru, Švicarka Lara Gut, je odstopila že v zgornjem delu, čeravno ni padla, pa se je z izrazom bolečine na obrazu držala za desno roko.

Še slabše jo je odnesla Norvežanka Lotte Smiseth Sejersted, ki ji je že v minuli zimi načrte prekrižala poškodba, tokrat pa je zdrsnila na istem mestu kot Gutova in se zapletla v zaščitne mreže. Sedeča v snegu je morala počakati na helikopter, ki jo je prepeljal v bolnišnico, utegne pa se zgoditi, da je tudi te sezone zanjo predčasno konec. Zato so bili prireditelji tudi prisiljeni štart druge proge premakniti za četrt ure. Nastopili sta tudi dve Slovenki, finale je na 18. mestu ujela Ilka Štuhec, ki je za vodilno Američanko zaostala sekundo in tri četrt, že za drugim mestom pa več kot pol manj. Drugouvrščeno Yurkiwovo in Italijanko Eleno Fanchini, ki je držala 22. mesto, je namreč ločila zgolj sekunda. Precej prepočasna je bila Vanja Brodnik, ki je na 49. mestu zaostala kar 3,66 sekunde in tako prehitela le štiri tekmice iz eksotičnih smučarskih držav (Romunije, Čila in Rusije).

IZIDI ŽENSKEGA SMUKA V ZAUCHENSEEJU

1. Lindsey Vonn (ZDA) 2:11,17
2. Larisa Yurkiw (Kan) + 1,00
3. Cornelia Hütter (Avs) 1,66
4. Kajsa Kling (Šve) 2,05
5. Nicole Schmidhofer (Avs) 2,11
6. Viktoria Rebensburg (Nem) 2,53
7. Margot Bailet (Fra) 2,55
8. Stacey Cook (ZDA) 2,65
9. Elisabeth Görgl (Avs) 2,85
10. Francesca Marsaglia (Ita) 2,99
13. Ilka Štuhec (Slo) 3,16

IZIDI PRVE SMUKAŠKE PROGE

1. Lindsey Vonn 1:04,94
2. Larisa Yurkiw + 0,91
3. Tina Weirather (Lie) 0,92
4. Cornelia Hütter 0,98
5. Kajsa Kling 1,23
6. Nicole Schmidhofer 1,26
7. Stacey Cook 1,27
8. Mirjam Puchner (Avs) 1,48
9. Viktoria Rebensburg 1,50
9. Daniela Merighetti (Ita) 1,50
18. Ilka Štuhec 1,76
49. Vanja Brodnik (Slo) 3,66

Prijavi sovražni govor