Vonnova se bo borila do konca

Ilki Štuhec v Andori dve 11. mesti, slab dan Maruše Ferk.

Objavljeno
28. februar 2016 21.41
ŠTUHEC Ilka, 28.1.2016, Maribor [Ilka Štuhec]
Špela Robnik
Špela Robnik

Soldeu – Močno sneženje je krojilo tekmovalni konec tedna v Andori in tudi razplet pri vrhu, na katerem sta obakrat manjkali najboljši smučarki sveta. Vseeno se je vse vrtelo okoli Lindsey Vonn in njene poškodbe, ki se je k sreči oziroma vsaj za zdaj izkazala za lažni preplah. Po superveleslalomskem padcu je včeraj že stopila tudi na slalomske smuči.

Čeprav je na koncu iz Andore odnesla le 20 točk (13. mesto) je bilo tudi to dovolj, da je ostala na vrhu skupne razvrstitve s prednostjo 28 točk. Tudi Švicarka Lara Gut namreč teh sneženih tekem ne bo ohranila v najlepšem spominu – v superveleslalomu je imela obupne razmere (16. mesto), v kombinacijskem slalomu pa je odstopila. Zato je Američanka lahko odhajala zadovoljna, še zlasti, ker se ji je že napovedoval najbolj črn scenarij.

»Bala sem se, da ne bom mogla nastopiti. Vedela pa sem, da majhna možnost obstaja in verjela sem, da zmorem. Vem, da je s takim razmišljanjem vse mogoče. Ne vdam se kar tako, borila se bom do konca,« je dejala Američanka, ki je že v hitrem delu kombinacije navdušila z najboljšim časom. Odgovorila je tudi vsem tistim, ki so ji očitali, da je po padcu delala preveliko dramo.

»To je nesmisel. Če čutim bolečine, to še ne pomeni, da se ne bom borila. Vedno bom poskusila vse,« je bila odločna Vonnova. Rentgen je pokazal na rahlo počeno kost, danes bo opravila še dodatne preglede z magnetno resonanco, nato pa nekaj dni počivala. Da bi se v že tako oslabljeni ženski konkurenci v tej sezoni predčasno končal tudi dvoboj za veliki globus, bi bila vsekakor velika škoda, zato vsi upajo, da se bo lahko zdrava borila do konca.

Štuhčeva ni izkoristila ugodne številke

Vonnovi se je v kombinacijskem superveleslalomu, ki ga je postavil slovenski trener Aleš Brezavšček, na 0,41 s približala Ilka Štuhec. Hitri del tekme ji je uspel odlično in nasmihala se ji je nova priložnost, da vendarle poseže v deseterico, toda na slalomskih smučeh se nato znova ni najbolje znašla in je prednost zapravila. Brezavšček je opozoril, da je bil slalom sicer zelo težak, dolg skoraj toliko kot superveleslalom. »Če bi bil lažji, bi bilo gotovo drugače,« je menil in jo pohvalil za dober prvi nastop. Mariborčanka je tako osvojila dve enajsti mesti, s katerima se je utrdila na lestvici, vseeno pa ji pretiranega zadovoljstva znova nista prinesli. »Vem, da bi se dalo iztržiti več,« je dejala po sobotni tekmi, ko bi lahko bolje izkoristila dobro štartno številko. Federica Brignone, ki je štartala pred njo, je zmagala, Laurenne Ross, s številko za njo, pa je bila druga.

Veliko težje razmere sta v superveleslalomu imeli Maruša Ferk in Vanja Brodnik, ki pa sta tako ali tako več pričakovali od včerajšnje kombinacije. A se je načrt treh uvrstitev med 15 izjalovil, Ferkova, četrta v kombinacijski tekmi v Val d'Iseru, je komaj ujela točke.

»Ni imela svojega dne. Zelo si je želela dober rezultat, a na silo in z glavo skoz zid ne gre. Sposobna je več, ampak morala bi se umiriti in misliti na druge stvari, ne le na dober rezultat,« je povedal slovenski trener, obenem pa bil prepričan, da bo drugačen vtis pustila že prihodnji konec tedna v slalomu v Jasni, kjer nova, predzadnja tekma zime čaka tudi najboljšo slovensko reprezentantko Ano Drev.