Wendy Holdener z zmago presenetljivo osvojila tudi kombinacijski globus

Švicarska slalomistka je rojakinji Lari Gut z zmago v Lenzerheideju »ukradla« mali globus. Vanja Brodnik 16.

Š. Ro.
ned, 13.03.2016, 08:49; spremenjen: 14:27

Lenzerheide - Muhasto vreme je na švicarskem prizorišču že mnogokrat krojilo spored tekem v alpskem smučanju. Tokrat tudi dekletom, ki so se pomerila na zadnji alpski kombinaciji v sezoni. Zaradi megle so najprej tekmovala v slalomu, nato pa v slabi vidljivosti še v superveleslalomu. A ker so po tekmi tudi razglasili končno zmagovalko in dobitnico malega kristalnega globusa, so storili vse, da tekmo izpeljejo.

In še kako se jim je obrestovalo, gledalci so namreč videli tesen boj dveh njihovih ljubljenk, v katerem pa je presenetljivo zmagala slalomistka Wendy Holdener. Vodila je že po prvem delu in se nato odlično znašla tudi na daljših smučeh. Navdušila je s svojo superveleslalomsko predstavo, ko je imela ob zadnjem merjenju več kot sekundo prednosti, nato naredila veliko napako, vseeno pa ohranila dovolj prednosti, da ji je uspel presenetljiv skok na vrh. Zmagala je pred Avstrijko Michaelo Kirchagasser (0,46), tretja je bila ena glavnih favoritinj za mali kristalni globus in vodilna v skupni razvrstitvi Švicarka Lara Gut (0,47).

Pred tekmo so bile smučarke v boju za kombinacijski globus zelo izenačene. Po dveh kombinacijskih tekmah so imele kar tri na vrhu po 100 točk, in sicer Gutova, Američanka Lindsey Vonn in Kanadčanka Marie-Michelle Gagnon, Holdenerjeva je imela dve točki manj. A z zmago je kristalna lovorika pripadla prav njej, v cilju pa kar ni mogla dojeti, da ji je to zares uspelo. Gutovi zdaj ostaja veliki globus. Njena prednost pred poškodovano Vonnovo se je povečala na 127 točk, njena naslednja zasledovalka pa je Nemka Viktoria Rebensburg, a njen zaostanek 355 točk pred zadnjimi štirimi tekmami (poleg tega v slalomu ponavadi ne nastopa) je pač prevelik.

Odlične možnosti za naskok na zmagovalni oder je imela tudi Ilka Štuhec. Po slalomu je bila na osmem mestu, za stotinko pred Gutovo. Nekdanji mladinski svetovni prvakinji, ki je slalom v zadnjih letih zaradi poškodb kolena dala bolj na stranski tir, je na enostavni progi uspel dober nastop, zaostanek 1,45 s je obljubljal preboj v drugem delu. Toda Mariborčanka, ki ji je včerajšnje sedmo mesto dalo veliko novega zagona, je nato v superveleslalomu odstopila že v zgornjem delu in razočarana končala brez uvrstitve.

Podobno je bilo z Marušo Ferk, od katere je bilo sicer pričakovati še boljšo slalomsko predstavo. V boj za visoka mesta se je podala z desetega mesta, a se v slabi vidljivosti v superveleslalomu, tako kot že včeraj, ni najbolje znašla, zapravila visoko prednost, nato pa v spodnjem delu naredila napako in odstopila. Tako je na svoji zadnji tekmi svetovnega pokala v tej sezoni ostala praznih rok, vseeno pa je s sezono lahko bila zadovoljna - osvajala je točke v štirih disciplinah, najvišje je posegla v alpski kombinaciji v Val d'Iseru s 4. mestom.

Sezono je v bolečinah, a z novimi točkami končala Vanja Brodnik, ki si je na včerajšnji tekmi poškodovala ramo, vseeno pa je danes, ko praznuje 27. rojstni dan, stisnila zobe in se po slalomu uvrstila na 16. mesto. Na tem mestu je ostala tudi po superveleslalomu in si vsekakor prislužila pohvale za požrtvovalnost.

Dekleta zdaj čaka le še zaključek v St. Moritzu, v hitrih disciplinah bo Slovenijo zastopala Ilka Štuhec, v veleslalomu pa Ana Drev.

 

Prijavi sovražni govor