Z eno napako si že v bolnišnici

Danes v Kitzbühlu na sporedu superveleslalom, jutri smuk.

Objavljeno
22. januar 2015 21.29
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Kitzbühel – »Z razlogom ji pravijo najtežja tekma na svetu. Prostora za napake ni. Lahko storiš le eno in pristaneš v bolnišnici,« je o zloglasnem smuku v Kitzbühlu povedal ameriški as Bode Miller. Pred jutrišnjim vrhuncem na Streifu se bodo danes smučarji merili v superveleslalomu (ob 11.30), ki bo štel tudi za kombinacijo (16.45).

Petelinji greben, znan po najbrutalnejšem smuku v svetovnem pokalu, je zadnja postaja za tekmovalce v hitrih disciplinah pred vrhuncem sezone – februarskim svetovnim prvenstvom v ZDA. Na današnji dopoldanski superveleslalom se bo podala peterica slovenskih reprezentantov: Andrej Šporn, Rok Perko (na drugem smukaškem treningu je ob dveh zgrešenih vratih dosegel 20. čas), Boštjan Kline, Klemen Kosi in Martin Čater. Slednja se bosta popoldne merila še v kombinacijskem slalomu.

»Od Kosija pričakujemo podoben rezultat kot v Wengnu, brez tiste nesrečne diskvalifikacije, torej okrog 11. mesta. Čater je včeraj prvič presmučal traverzo, prepričan sem, da je sposoben izboljšati 22. mesto iz Wengna,« je iz Kitzbühela sporočil pomočnik trenerja za hitre discipline Andrej Jerman in dodal, da fante čaka odlično pripravljena proga.

Najboljše obete za smukaški spektakel ima Norvežan Kjetil Jansrud, ki je na obeh uradnih treningih na trikilometrski progi, na kateri tekmovalci drvijo z več kot 130 km/h, na skokih pa letijo 80 m daleč, vknjižil najhitrejši čas. »V soboto pričakujem zelo težko preizkušnjo z majhnimi razlikami, vendar se mi zdi to super, saj je v tem čar smučanja. V Kitzbühel nisem prišel z občutkom 'zdaj ali nikoli'. Ni nujno, da bo prav letos prišel moj trenutek. Pomembno je, da smučam na visoki ravni. Zavedam se, da sem favorit, a bil sem tudi v Wengnu in Santa Caterini pa nisem zmagal. Treba je misliti še na druge tekmece, veliko je zelo dobrih. Zato sem povsem prizemljen in osredotočen na svoj nastop. Tekmo bodo zaznamovala tveganja in nagrade. Razburljivo bo,« je Jansrud napovedal jutrišnji smuk. Na drugem treningu so se Norvežanu (1:54,71) najbolj približali Italijan Christof Innerhofer (+0,20) ter Avstrijec Matthias Mayer in Švicar Didier Defago (0,47).

Spodbudno je smučal tudi ameriški veteran Miller, ki so mu pred osmimi tedni operirali hrbet, včeraj pa je dosegel šesti čas. Kljub temu na tekmi ne bo nastopil: »Smučam vse bolje, tudi oprema je vse bližje vrhunski ravni, vendar ne bi rad delal korakov nazaj, ko gre za moje zdravje,« je – v nasprotju s preteklostjo – tokrat previden 37-letnik.

Rezultat zime bo na svojem najljubšem smučišču jutri napadel Šporn, ki napoveduje boj za vrh med Jansrudom, Hannesom Reicheltom, lanskim zmagovalcem, in Švicarjem Carlom Janko. »Jansrud je nevaren na vsaki tekmi, tehnično ni brezhiben, ima pa neverjetno visoko hitrost. Reichelt bo smučal doma na krilih wengenske zmage, Janka pa je lepo dvignil formo,« je razmišljal o junakih Petelinjega grebena.