Z »izleti« in bolečinami težko do najvišjih mest

Ilka Štuhec za svojo najslabše predstave v sezoni ni krivila poškodovanega gležnja. Maruša Ferk po padcu v bolnišnici.

Objavljeno
22. januar 2017 21.05
Slovenia’s Ilka Stuhec competes during an alpine ski, women's World Cup super-G, in Garmisch-Panterkirchen, Germany, Sunday, Jan. 22, 2017. (AP Photo/Marco Trovati)
Špela Robnik
Špela Robnik
Garmisch-Partenkirchen – Da bi Ilka Štuhec sezono tudi nadaljevala v slogu uvodnih zmagovitih tekem hitrih disciplin, s(m)o si sicer želeli vsi, hkrati pa je bilo od tekmovalke, ki še pred dvema mesecema nikdar ni stala na zmagovalnem odru, vendarle realno pričakovati tudi rezultatski padec. Mariborčanka tako prvič v sezoni ni mogla biti zadovoljna s svojim smučanjem.

Vse ji je šlo doslej kot po maslu, po včerajšnjem superveleslalomu pa je Štuhčeva tuhtala, kje si je nabrala toliko zaostanka (2,82) za zmagovalko Laro Gut, ki jo je doslej v sezoni že tolikokrat gledala v hrbet. Ne sicer v superveleslalomu, v katerem kraljuje Švicarka, Slovenka pa v njem vendarle še ni tako domača kot v smuku. Še zlasti ne na progi Kandahar, ki je bila povsem po okusu »tehničark«. Dejala je, da se je na tekmo dobro pripravila in podrobno analizirala progo, a nekaj »izletov« izven idealne linije jo je stalo preveč časa.

Razloga za preplah v ekipi seveda še ni, je pa vseeno nekaj nemira prinesla lažja poškodba gležnja na petkovem kondicijskem treningu. Po smuku je Štuhčeva dejala, da je bolečine povsem odmislila, tudi včeraj se nanje ni želela sklicevati. Toda njena mati in serviserka Darja Črnko, ki dobro ve, kako visok prag bolečine ima njena hči (»Ko reče, da jo boli, moramo skoraj že na urgenco.«), je bila prepričana, da brez stoodstotne pripravljenosti pač ne moreš priti do najvišjih mest. »Prepričala se je, da bo na tekmi bolje, potrudila se je, a enostavno ni šlo, sploh na takšnem terenu, na katerem zelo trese,« je povedala Črnkova in bila toliko bolj vesela, da imajo v ekipi kineziologinjo Anjo Šešum. Štuhčeva se bo tako zdravila z njenimi terapijami, pred tekmami v Cortini d'Ampezzo pa se jim ne bo treba vračati domov.

Trener Grega Koštomaj je potrdil, da bodo zavoljo poškodbe izpustili jutrišnjo veleslalomsko tekmo v Kronplatzu. Včeraj je zaradi otekline težko spravila nogo v smučarski čevelj, zato ni mogla smučati optimalno. »To je bil nekoliko slabši nastop. Rezultat je odraz tega, da tudi pristop ni bil čisto pravi,« je ocenil 22. mesto v superveleslalomu, o smukaškem 8. mestu pa povedal, da sta jo dve veliki napaki stali boja za zmagovalni oder. »Veseli smo, da je lahko kolikor toliko normalno tekmovala, brez kakšnih velikih bolečin. Dejala je, da je le ob zadnjem zavoju malo čutila posledico zvina. Razen dveh napak je smučala solidno.«

Po novi uvrstitvi v najboljšo deseterico je Mariborčanka ostala najboljša smukačica zime, prav tako je še vedno tretja v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Je pa v Garmischu velika točkovna injekcija uspela Gutovi (180), svoje je tekmicam sporočila tudi izjemna Američanka Lindsey Vonn. Smučarke so ji po smuku iskreno čestitale za 77. zmago, bržkone eno najbolj presenetljivih v njeni karieri, a se hkrati tudi spraševale, kaj bo, ko bo smukaška kraljica prišla v pravo formo. Vonnovi se je smejalo še po včerajšnjem 9. mestu. »To je bil še en korak naprej, vendarle sem nastopila šele na prvem superveleslalomu po poškodbi. Bilo je ledeno, poleg tega sem izbrala napačne smuči. V glavi sem bila pripravljena, a samozavest v smuku je eno, v superveleslalomu pa mi še nekaj manjka. Toda v dveh tednih bom pripravljena,« je Vonnova konkurenco opozorila tudi, kako lačna bo kolajn v St. Moritzu. Štuhčeva tam, kot ena od favoritinj za smukaško odličje, nikakor ne bo imela lahkega dela.