Z odkritjem bakle in začetkom prodaje vstopnic se je začelo olimpijsko odštevanje

»Če bo šlo v promet 90 % vstopnic, bo to uspeh,« je prepričan direktor trženja pri organizacijskem komiteju Cham-wang Eom.

Objavljeno
09. februar 2017 15.38
OLYMPICS-PYEONGCHANG/
J. P.
J. P.

Pjongčang - Odštevanje do zimskih olimpijskih iger se je danes, natanko leto dni pred začetkom spektakularnega dogodka v Južni Koreji, tudi uradno začelo. Nekdanja umetnostna drsalka Yuna Kim, dobitnica zlate in srebrne olimpijske kolajne, je med slovesnostjo v Gangneungu, ki so se je udeležili tudi državni vrh in predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), odkrila zlato-belo olimpijsko baklo, prvi mož MOK Thomas Bach je vsem zbranim posredoval videosporočilo, korejski predsednik vlade Kyo-ahn Hwang pa je poudaril: »Prepričan sem, da bodo igre v Pjongčangu uspešne. Verjamem v izjemno moč naših ljudi, ki so že uspešno gostili velike mednarodne dogodke, denimo OI leta 1988 in nogometno svetovno prvenstvo leta 2002.«

Vodja organizacijskega komiteja Hee-beom Lee upa, da bodo na igrah tekmovali tudi predstavniki Severne Koreje in Rusije. »Vsaka država in vsak športnik, ki prisega na mir, ima pravico sodelovati na OI. Niti Severna Koreja ni izjema. Pripravljamo se na možnost, da bodo tudi njeni športniki sodelovali na igrah,« je poudaril Lee. Danes so šle v obtok tudi prve olimpijske vstopnice. Na voljo jih bo 1,18 milijona, od tega 1,07 milijona v prosti prodaji. »Če bo šlo v promet 90 odstotkov vstopnic, bo to velik uspeh,« je prepričan direktor trženja pri organizacijskem komiteju Cham-wang Eom. Prireditelji od prodaje vstopnic načrtujejo zaslužek 143 milijonov evrov, za cilj pa so si zadali prosati 70 odstotkov vstopnic v domovini, preostanek pa na tujem. Cene se gibajo med 16 in 736 evri, kolikor bo treba odšteti za ogled hokejskega finala.