Slovenci z repa spremljali norveško prevlado

Smučarski tek: Na tekmi s skupinskim štartom v klasični tehniki najboljša Slovenka Alenka Čebašek (57.).

Objavljeno
03. januar 2016 00.34
Janez Porenta
Janez Porenta
Lenzerheide – Če so bili dan prej v slovenskem tekaškem taboru razmeroma zadovoljni s šprinterskim razpletom na uvodni postaji Tour de Skija v Švici, pa so bili včerajšnji nastopi na distanci za čimprejšnjo pozabo. Nobenemu od peterice se namreč na 15- oziroma 30-kilometrski preizkušnji s skupinskim štartom v klasični tehniki ni posrečilo pobegniti z repa razpredelnice.

Prvi vmesni čas na ženski tekmi, resda nerelevanten, saj je bil izmerjen že po tristo metrih, je morda še obetal, da bi predvsem Alenka Čebašek lahko držala stik z dobitnicami točk, saj je tedaj še zasedala 23. mesto, a je že do naslednjega merjenja morala predse spustiti dvajset tekmic in odtlej le še kopičila zaostanek ter drsela po razpredelnici navzdol. Na polovici proge je za vodilno Norvežanko Therese Johaug že zamujala debele tri minute in držala 57. mesto, dva kilometra pred ciljem pa je izgubila vodilni položaj med četverico Slovenk, mimo nje je namreč švignila Lea Einfalt, ki se je je vse od štarta naprej držala kot klop. V finišu je imela pet let starejša Čebaškova v nogah nekoliko več moči in je reprezentančno kolegico pustila za seboj za skoraj devet sekund.

Povsem pri repu pa sta končali obe Slovenki, ki sta dan pred tem vendarle prebili led in se prvič v sezoni v šprinterski preizkušnji uvrstili v polfinale. Tokrat je vse do zadnjih metrov dišalo po tem, da bo Nika Razinger dobitnico olimpijskega šprinterskega brona iz Sočija Vesno Fabjan za las pustila za sabo, naposled pa je z zadnjimi koraki Besničanka vendarle desetinko prej prečkala ciljno črto. Obe sta za najhitrejšo zaostali skoraj sedem minut in pol.

V moški konkurenci je bil na 30-kilometrski razdalji edini slovenski zastopnik Miha Šimenc na končnem 75. mestu eden zadnjih, ki so za zmagovalcem zaostali manj kot krog, zamudil pa je dobrih osem minut in pol. Po prvi polovici proge je bil šest mest slabši, v nadaljevanju pa je zadržal ritem in ugledal cilj v svojem prvem nastopu na tej razdalji. Zmage se je veselil Norvežan Martin Johnsrud Sundby, ki je pospešil ob koncu 19. kilometra. Dotlej so se namreč tekmovalci še izmenjavali v vodstvu, tedaj pa je dvakratni dobitnik velikega globusa prevzel vajeti v svoje roke in vse izzivalce v zadnji tretjini tekme pustil za seboj za več kot pol minute. Tudi naslednja tri mesta so pripadla njegovim rojakom, ki pa so ciljno črto prečkali tako rekoč z ramo ob rami – drugouvrščenega Pettra Northuga in četrtega Sjura Røtheja je namreč ločila zgolj sekunda.

Pri dekletih dvomov o zmagovalki ni bilo, saj je brez izjeme, od štarta do cilja, vodila Therese Johaug, da pa je bil tudi ženski oder povsem norveški, sta poskrbeli še Ingvild Flugstad Østberg in Heidi Weng, ki je je povsem zmanjkalo šele v zadnjih treh kilometrih. Danes se bodo tekmovalke in tekmovalci od Lenzerheideja poslovili z zasledovanjem v prostem koraku, po katerem se bodo Fabjanova, Razingerjeva in Šimenc vrnili na trening v domovino.