Z vetrom bo treba imeti eno vrečo sreče

Nordijsko svetovno prvenstvo: v Lahti še skakalci in nordijska kombinatorca. Kolajna tiha želja, cilj uvrstitvi do 6. mesta.

Objavljeno
21. februar 2017 01.00
Novinarska konferenca slovenske ženske in moške reprezentance v smučarskih skokih pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju, Ljubljana, 20. februar 2017 [smučarskih skoki,novinarske konference,Ljubljana]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Potem ko so prejšnji teden prek Otepääja, ki je gostil še tekme svetovnega pokala, v Lahti odpotovali smučarski tekači, jim je včeraj in danes na Finsko sledila še preostala slovenska odprava za nordijsko svetovno prvenstvo. Torej skakalci in skakalke ter nordijska kombinatorca, s Petrom Prevcem pa tudi naš glavni adut za najvišja mesta.

Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je reprezentanco na pot pospremil s spodbudno novico, da bo predlagal podaljšanje pogodb za naslednje olimpijsko obdobje vsem strokovnim sodelavcem v vseh ekipah, ker je pač delo dobro, o čemer pričajo številni rezultati. Sadove bodo skušali obrati tudi v Lahtiju, kjer pa skakalcem v zadnjem obdobju tradicionalno ne gre, kot si želijo, preboj med trojico se zdi zaklet. Tudi za Petra Prevca, a cilji na skakalnicah, kjer vedno zelo pomembno vlogo igra veter, ostajajo visoki.

»Na obeh posameznih tekmah si želimo uvrstitev do 6. mesta, še eno do 15. in eno do 30., na obeh ekipnih preizkušnjah pa se želimo prebiti med najboljših pet. Seveda je želja tudi kolajna. A Lahti poznamo, poznamo njegovo zgodbo z vetrom. Napovedi so vetrovne, tako da bo treba odskakati brez napak in imeti vrečo sreče. Glede na to, da v zadnjih letih v Lahtiju nismo bili na stopničkah, je prvenstvo še poseben izziv,« je dejal trener moške ekipe Goran Janus, ki je s tekmovalci iz Azije pripotoval v soboto zjutraj, danes pa z njimi potuje na sever Evrope. Z izjemo Jurija Tepeša, ki se bo moštvu pridružil za drugi del prvenstva, torej za tekmi na večji skakalnici (HS 130). Obe napravi sta sicer majhni (prve tekme bodo na HS 100), kar pomeni veliko zgoščenost, napake za najvišja mesta ne bodo dovoljene, Janus izpostavlja od šest do osem favoritov, eno mesto »pripada« tudi Sloveniji. 

Seveda s Petrom Prevcem, ki je v Aziji našel svoj mir in s tem spet tudi boljše rezultate, v Saporu je vpisal 22. zmago v karieri. A zavoljo sezone, ki je bila doslej pod pričakovanji, tudi po dveh uspešnih koncih tedna ne kipi od samozavesti. »Velikih pričakovanj nimam. Ker se mi je to sezono zgodilo že toliko stvari, težko veš, kaj bo prinesla naslednja tekma. Dejstvo je, da sem na svetovnem prvenstvu že bil favorit za kolajno, zmago, a se mi ni izšlo, zgodilo pa se je tudi že obratno, da nisem bil favorit in sem osvojil kolajno,« razmišlja Peter Prevc, ob katerem je bil v zadnjih tednih v najboljši formi Anže Lanišek, ki je tako zadnji hip vskočil v ekipo, potem ko je Lahti v bistvu že odpisal. A nato je navdušil s 4. mestom na prvi tekmi v Pjongčangu.

»Forme res ni mogoče tako načrtovati, da bi si prav na zadnji postaji svetovnega pokala zagotovil SP, je pa res, da sem nastopil brez vseh pritiskov, ker je v bistvu Goran pred tem že imenoval ekipo za Lahti. Glede na to, da sem se uvrstil zadnji hip, bom verjetno bolj sproščen, ni se mi treba obremenjevati z rezultati, osredotočil se bom nase, na svoje skoke. Imel bom lažjo glavo in mogoče bom pokazal še pet odstotkov več. Če bi si prvenstvo zagotovil že prej, bi gotovo razmišljal tudi o tem, kaj želim doseči, tako pa rezultatskih ciljev nimam. Tekem se bom lotil kot vseh ostalih,« pravi Lanišek, ki bo s kolegi na SP nastopil v novih dresih, prvič pa jih bodo preizkusili na prvem treningu na Finskem.

Podobne cilje kot v moški imajo tudi v ženski reprezentanci, četudi jih Murphy ne pusti pri miru. Na poti iz Južne Koreje je namreč zbolela Maja Vtič, ki tako ni včeraj odpotovala z ekipo, ampak bo danes, Nika Križnar se je poškodovala na olimpijskem festivalu evropske mladine, a ni z njo nič hujšega. »Želimo si izboljšati dosežke iz Faluna, kjer je bila najboljša naša deseta. Cilj je tako ena uvrstitev do 6. mesta, še ena do 10. in dve do 20. Tiha želja pa je, da se povzpnemo tudi višje od 6. mesta,« razkriva trener ženske reprezentance Stane Baloh, čigar najuspešnejša varovanka v tej zimi je 18-letna Ema Klinec. Nižja pričakovanja imajo v ekipi za nordijsko kombinacijo, vezana pa so na Marjana Jelenka. Ta potuje na SP z dobro skakalno formo, ki jo je pokazal tudi konec tedna v Planici, načrt pa je, da se uvrsti med prvih 15.

Skakalni del prvenstva se bo z ženskimi kvalifikacijami začel v četrtek, nordijske kombinatorce pa čaka prva preizkušnja v petek.