Z zlomljeno smučko kot na kotalkah

Avstrijski alpski smučar Marcel Hirscher v slalomu vrnil udarec Henriku Kristoffersnu.

Objavljeno
06. januar 2016 22.43
Špela Robnik
Špela Robnik

Santa Caterina – Mlademu Vikingu Henriku Kristoffersnu naj le ne bo preveč udobno na vrhu slalomske lestvice, nanj namreč nenehno preži najboljši smučar zadnjih zim Marcel Hirscher. Po dveh »porazih« mu je Avstrijec že vrnil udarec in dosegel svojo 36. zmago v karieri, s katero je na večni lestvici na 6. mestu ujel rojaka Benjamina Raicha.

Kako zanimiv boj za slalomski globus se obeta! Medtem ko je Norvežan na prvih dveh tekmah zmagal z veliko prednostjo, mu dolga in ne preveč zahtevna proga v Santa Caterini ni bila najbolj pisana na kožo. Tokrat je v boju s stotinkami Hirscherja prisilil, da je na drugi progi iz sebe iztisnil maksimum. Že pred tekmo pa tudi, da je nekoliko spremenil način treninga. »Dobro se je izšlo. S to zmago sem dobil novo motivacijo, novo moč, a moram še naprej stremeti k temu, da postanem še hitrejši. Na treningu sem si moral zastaviti nove cilje, preizkusil sem nekaj novih stvari, trenirali smo celo skupaj z Norvežani,« je po zmagi povedal Hirscher.

V skupni razvrstitvi Kristoffersna, ki je končal na drugem mestu (tretji je bil Rus Aleksander Horošilov, ki je po prvi progi vodil), še ni ujel, novo priložnost za to pa bo imel že v nedeljo v Adelbodnu. »Zadovoljen sem, saj mi ta proga ni preveč ustrezala. Marcel je bil boljši, a do finala v St. Moritzu je še dolga pot,« je dejal Norvežan, ki je imel včeraj v finalu pred ciljem še nekaj stotink sekunde prednosti, a jih po napaki izgubil, njun dvoboj pa je tako ob začetku slalomskega januarja dobil še večjo draž.

Medtem ko se v tem pogledu lahko veselimo novih tekem, pa nadaljevanje sezone zbuja skrbi z vidika slovenskih nastopov. Še zlasti, ker je bil scenarij nove ničle enak kot na prejšnjih dveh tekmah: Matic Skube je naredil napako in odstopil, po njegovi poti je sicer po dobrem začetku odšel tudi Miha Kürner. »Cel nastop je bil popolnoma zanič. Nisem sicer imel občutka, kaj se je dogajalo, a nato sem v cilju videl, da sem zlomil smučko, potem ko je po njej udaril kol. Z 'odprto' smučko sem se počutil kot na kotalkah. Kot da še ne bi imel dovolj drugih težav ...« je bil Skube po tekmi slabe volje. Zaradi neuspelih nastopov je razočaran toliko bolj, ker ve, da smuča hitro, to je že dokazal tudi s prebojem v finale v Val d'Iseru, a kaj, ko mu ne uspe skupaj sestaviti dveh predstav brez napak.

»Imam težavo, da odpiram zgornji del telesa in tako ostanem na repih smuči. Posledično zamujam in grem preveč direktno v zavoj. Mislim, da je 95 odstotkov mojih zavojev dobrih, a nato se mi pripeti napaka, ki pa se močno pozna na času,« je še razmišljal nosilec slovenskega moškega slaloma, ki sicer verjame, da je njegovo smučanje boljše, kot kažejo rezultati. »Biti moram zbran in se osredotočati na svoje smučanje in ne na uvrstitve. Ko mi bo uspelo dvakrat priti do cilja, bo gotovo dober tudi rezultat.«