Za Faka tudi uradno konec zime

Slovenska biatlonska reprezentanca na svetovnem prvenstvu brez dvakratnega prvaka.

Objavljeno
06. februar 2017 23.49
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Drugič, odkar nastopa za slovensko biatlonsko reprezentanco, Jakov Fak ne bo nastopil na svetovnem prvenstvu. Prvič, leta 2011, mu je odhod v Hanti-Mansijsk preprečila poškodba prsta, zdaj bo sezono predčasno sklenil zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav. Kar smo napovedali pred tednom, je potrdil na novinarski reprezentanci biatloncev pred odhodom na SP. 

Dvakratni svetovni prvak in na zadnjih olimpijskih igrah 4. v skupinskem štartu se je tik pred začetkom sezone začel boriti z zoprnim vnetjem pljuč, okrevanje se je raztegnilo na več tednov, prvič je nastopil med karavano svetovnega pokala šele sredi januarja v Ruhpoldingu. Takrat si še ni mislil, da bo to njegov edini tekmovalni stik s konkurenco, a ob prejšnjih težavah so udarile še nove, le da jih tokrat niso reševali s pogostimi odmerki antibiotikov. Zdravljenje je bilo zategadelj daljše, lažji trening pozneje ni povzročal hujših zapletov, ampak kmalu je bilo jasno, da bo ponovitev lanskega scenarija, ko se je še pravočasno pripravil za nastop na svetovnem prvenstvu, neuresničljiva.

Tako je bilo že v začetku prejšnjega tedna poznavalcem slovenskega biatlonskega utripa jasno, da vodilnega aduta naše reprezentance tokrat ne bo na največjem tekmovanju sezone. Vsaj v tekmovalni smučini ne, kot je napovedal včeraj na novinarski konferenci, pa bo prizorišče na Tirolskem obiskal za en dan. »V živo si bom v soboto, torej ob prvem vikendu prvenstva, ogledal moški šprint. Zaradi obveznosti do pokroviteljev moram biti vsaj en dan v Hochfilznu,« je obrazložil in tokrat žaromete pozornosti usmeril pred tiste, ki bodo branili slovenske barve na tem tekmovanju. Zdaj sta nedvomno najresnejša aduta, glede na izkušnje in doslej doseženo med svetovno elito, Klemen Bauer in Teja Gregorin.

Ob Fakovi navzočnosti bi se slovenska vrsta spogledovala z napadom med dobitnike kolajn, zdaj so cilji vendarle nižji. »Resda je svetovno prvenstvo pogosto zelo nepredvidljivo, toda po uspešnih sklepnih pripravah v Avstriji moramo biti optimistični. Uvrstitve med najboljših deset so dosegljive,« je prepričan glavni trener Tomaš Kos. Prikimal je ob omembi Bauerja in Gregorinove, ki bosta v Hochfilznu slovenska kandidata za omenjeni »klub 10«. Kajpak bi se v reprezentančnem vodstvu razveselili podviga še koga od drugih tekmovalcev, a realno se lahko približa eliti le omenjeni dvojec.

Svetovno prvenstvo ponuja že od četrtka naprej in tradicionalne premiere z mešanimi štafetami zelo pisan spored, pri izbrani vrsti so se odločili za štart v vseh disciplinah, torej tudi ženski štafeti (stalnima reprezentantkama Teji Gregorin in Anji Eržen se bosta zato pridružili še Polona Klemenčič in Urška Poje), upajo pa seveda, da bo kdo med uvrščenimi tudi na prestižno tekmo s skupinskim štartom, zadnji dan tekmovanja, v nedeljo, 19. t. m.

Hochfilzen, tirolska vas ob meji s solnograškim delom Avstrije, bo svetovno prvenstvo gostil tretjič. Nazadnje ga je marca 2005, prav takrat slovenska vrsta ni blestela. Tisti šampionat bo ostal glede bere naših reprezentantov zapisan kot najslabši v zadnjih dveh desetletjih, najvišje posamično mesto je bilo 18. v izvedbi Gregorinove, ženska štafeta je bila 8. Na prvenstvu v tej zimi, ki za slovenski biatlon še zdaleč ni rožnata, so navzoče želje po višjih uvrstitvah od omenjenega 18. mesta, že prvi dnevi s šprinterskima in zasledovalnima preizkušnjama bodo razkrili marsikaj. Slovenska reprezentanca se je podobno kot lani prav pred SP znašla kot pred popravnim izpitom. Takrat je bil v Oslu zelo konkurenčen Jakov Fak, tokrat bodo zgodbo morali reševati drugi.