Za Fis je bil vitranški veleslalom najboljši v sezoni

Kranjskogorski organizatorji so po 54. pokalu Vitranc deležni pohval z vseh strani.

Objavljeno
16. marec 2015 16.23
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Kranjska Gora - Tradicionalni pokal Vitranc, že 54. po vrsti, tudi v letošnji izvedbi ni razočaral. Pohvale letijo z vseh strani, organizatorje so pohvalili celo visoki predstavniki Mednarodne smučarske zveze (Fis). V Kranjski Gori so tekmovalni vikend sklenili z današnjo finalno tekmo evropskega pokala v slalomu, na kateri je Matic Skube končal tik pod stopničkami.

Precej odmevnejši sta bili seveda tekmi v soboto oziroma nedeljo, ko so se najboljši smučarji v tehničnih disciplinah na svetu pomerili v veleslalomu in slalomu. »Tekme so bile odlične, trenerji, tekmovalci, vsi so hvalili. Tehnični delegat Peter Obernauer, ki je bil 25 let vodja tekmovanja v Kitzbühlu, je rekel 'the best race ever', najboljša tekma vseh časov, mislil je seveda na veleslalom. To je bilo zame največ, kar sem lahko slišal. Misli sem predal mojim delavcem in vsi so čutili to energijo. Je pa tudi res, da je bilo dva dni bolj malo dela, je pa bilo veliko dela prej vloženega in smo v bistvu lahko v teh dveh dnevih tekmovanja le še uživali,« je po koncu podkorenskega praznika povedal vodja tekmovanja Aleš Vidic.

Z videnim je bil zadovoljen tudi generalni sekretar organizacijskega komiteja pokala Vitranc Srečko Medven, a je hkrati zatrdil, da ga številne pohvale ne bodo »uspavale«, temveč njega in ostale odgovorne le še dodatno motivirale. »Pokal Vitranc je za nami, uspešno izveden, pohvale dežujejo z vseh strani. Pohvale je lepo slišati, a so za nas predvsem obveza za naprej. Na teh pohvalah zdaj ne moremo zaspati, ampak je treba na njih graditi in drugo leto pripraviti tekmovanje najmanj na tej ravni, če ne še boljše.« je zatrdil Medven in se zatem poklonil tudi preostalim, ki so zadolženi, da vse poteka tako, kot je treba: »Ekipa je fantastična, vsi opravljajo svoje delo, organizacijski komite postavi okvirje, po katerem vsi nato delujejo. Lahko rečem, da se pozna, da smo to ekipo gradili vsaj 15 let, vsi poznajo svoje naloge in obveznosti.«

Skube za konec četrti

Le dan po slalomski tekmi za svetovni pokal so v Podkorenu podelili še finalne slalomske točke v evropskem pokalu. S četrtim mestom se je izkazal Matic Skube, ki je na včerajšnjem slalomu s 27. mestom osvojil premierne domače točke za svetovni pokal.

Skube je s štartno številko 26 prvo vožnjo končal na sedmem mestu, v finalu pa napredoval še za tri mesta in za las ostal brez odra za zmagovalce.

Zmagal je Italijan Ricardo Tonetti pred Avstrijcem Michaelom Mattom in Švicarjem Bernhardom Niederbergerjem, ki sta si s petimi stotinkami zaostanka razdelila drugo mesto. Skube je za omenjenima tekmecema zaostal 15 stotink.

Poleg njega je na današnji tekmi nastopilo še sedem slovenskih slalomistov. Miha Kürner je osvojil 14. mesto, Jakob Špik je bil 24., Žan Grošelj pa 25. Aljaž Dvornik je bil diskvalificiran po prvi vožnji, Miha Hrobat, Jan Kunc in Štefan Hadalin pa so v prvi vožnji odstopili.

Najboljši Slovenec v skupnem seštevku slalomskega evropskega pokala je bil Skube na 27. mestu. Skupne zmage se je razveselil današnji zmagovalec Tonetti.