»Za kristalni globus je najbolje zmagovati«

Štuhčeva dočakala deseterico, Brodnikova kljub poškodbi na štartu današnje kombinacije.

Objavljeno
13. marec 2016 00.34
Špela Robnik
Špela Robnik
Lenzerheide, Kvitfjell – Kot superveleslalomska prvokategornica je Ilka Štuhec vendarle znala izkoristiti dobro izhodišče, na utrjeni progi in v dobri vidljivosti je bila po dolgem času v cilju širokega nasmeha. A je imel njen nastop znova napako. Štajerka je v spodnjem delu precej zgrešila linijo, kar ji je morda celo odneslo zmagovalni oder.

Mariborčanka že vso sezono ponavlja: »Rezultat je dober, toda ...« Niti tokrat ni mogla drugače, kot da je dejala nekaj podobnega. Resda je bila s sedmim mestom veliko bolj zadovoljna kot s serijo 13., saj se je vso sezono trudila, da bi se prebila v deseterico. Cilj je tako izpolnila, a zelo blizu je bil tudi še nekoliko boljši rezultat. »Nekatere zavoje sem ubrala preveč naokoli, tudi spodaj sem naredila napako, zato s smučanjem ne morem biti povsem zadovoljna. Lahko bi bilo bolje, tako kot vedno,« je ocenila Mariborčanka. Tudi glavni trener slovenske reprezentance za hitre discipline Aleš Brezavšček je dejal, da ima Štuhčeva pri svojem smučanju še rezerve in da bi lahko še bolje izkoristila dane razmere. »Dobro se je borila, zato smo z njenim nastopom lahko zadovoljni. Po odličnem kombinacijskem superveleslalomu v Andori je pridobila samozavest. Gotovo jo bo ta rezultat zdaj še bolj dvignil, to gotovo potrebuje,« je menil.

Štuhčeva je tako po najboljši predstavi v sezoni, s katero je bila dve desetinki počasnejša od vodilne smučarke sveta Lare Gut in še dve več od zmagovalnega odra, od premierne zmagovalke Cornelie Hütter pa 0,78 sekunde, lahko optimistično pogledovala v današnji dan, ko bo lahko v alpski kombinaciji še nadgradila prikazano. Bolj v skrbeh je današnjo preizkušnjo z začetkom ob 10. uri (če bo zjutraj znova grozila megla kot včeraj v drugem delu tekme, bodo program obrnili in najprej izvedli slalom) pričakovala Vanja Brodnik, ki je v superveleslalomu grdo zapela ob količek in si nategnila ramenske vezi. Brezavšček je povedal, da za zdaj ne kaže na hujšo poškodbo in da je Trebanjka trdo odločena, da bo nastopila na svoji zadnji tekmi najvišje ravni v sezoni. A šele jutro bo bolj jasno pokazalo, ali bo zmogla. Dobre uvrstitve si za konec sezone obeta tudi Maruša Ferk, ki se včeraj ni najbolje znašla na progi, v slabi vidljivosti in na precej zahtevni dirkaški preizkušnji ni znala prav razviti hitrosti. Brezavšček je menil, da ne sme izsiljevati rezultata.

Danes bodo pri dekletih podelili prvi kristalni globus. Dobre možnosti zanj ima Gutova, ki po včerajšnjem petem mestu še vedno ostaja za Lindsey Vonn v superveleslalomski razvrstitvi (za 19 točk). Poškodovani Aksel Lund Svindal podobno vztraja na vrhu smukaškega seštevka v moški konkurenci. Glavna kandidata za prestižni mali globus sta prvič v zgodovini dva Italijana – Peter Fill in včerajšnji zmagovalec preizkušnje v Kvitfjellu Dominik Paris. Ta je po drugi zmagi v sezoni dobro premešal štrene na vrhu, za rojakom in Svindalom, ki sta izenačena na prvem mestu, zaostaja le za štiri točke. Jezen kot ris je bil včeraj na domačem dvorišču Norvežan Kjetil Jansrud. S petim mestom je najbrž že zapravil ubranitev lovorike, saj zaostaja za 54 točk. »Seveda, najbolje je, če zmagaš. Zelo blizu smo in vse do konca bo tesen, zanimiv boj. Zame je smukaški globus ena najprestižnejših smučarskih nagrad, pomenila bi mi kot olimpijska kolajna, naslov svetovnega prvaka ali zmaga v Kitzbühlu,« je povedal letošnji zmagovalec Streifa, ki je bil tokrat šele deseti.

V vrh se tokrat ni vmešal najboljši slovenski smukač te zime Boštjan Kline. Smučal je nekoliko z zavoro po padcu na petkovem treningu. Trener Peter Pen je ocenil, da je največ izgubil v zgornjem delu, kar je na tekmi, na kateri se je hitro poznala vsaka najmanjša napaka, pomenilo zgolj 23. mesto. »Če v prvem odseku izgubiš pol sekunde ali več, potem to težko pridobiš nazaj. Boštjan je začel zelo pasivno, potem pa je smučal dobro. Tam, kjer je včeraj težko padel, je imel deveti čas in to me veseli,« ga je pohvalil in si boljših rezultatov vseh reprezentantov obetal v današnjem superveleslalomu (11.15).