Za OI in SP v poletih konkreten cilj – kolajna

Konec tedna se v Visli začenja nova skakalna sezona, glavni trener Goran Janus pa jo pričakuje optimistično razpoložen.

Objavljeno
14. november 2017 22.20
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Potem ko so olimpijsko sezono že odprli alpski smučarji, jo bodo ta konec tedna še skakalci. Uvod bo tokrat gostila Visla z eno ekipno in eno posamično tekmo, na kateri se bo merilo sedem slovenskih tekmovalcev. Sezona bo dolga, polna pomembnih preizkušenj, potem ko se prejšnja ni razpletla po željah, pa je glavni trener reprezentance Goran Janus pred novo zelo optimističen.

Se vas pred novim začetkom že loteva živčnost?

Lani sem rekel, da nisem živčen, letos pa sem, a gre za pozitivno živčnost.

V kakšnem stanju gre vaša vojska v nove bitke?

Pošteno povedano gre v dobrem stanju, bo pa treba počakati na tekme. Namen je bil, da bi šli v Vislo en dan prej, torej ne šele v četrtek, a takrat še ni mogoče preizkušati skakalnice, zato bomo izkoristili še zadnji trening v Kranju, potem pa se odpravili na pot.

Koliko skokov ste opravili v Kranju?

Potem ko smo bili konec oktobra v Oberstdorfu in trenirali na ledeni smučini, smo imeli nato dva treninga v Planici na keramični smučini na K120, takoj za tem pa smo opravili pet skakalnih enot v Kranju na ledeni smučini, kjer treniramo tudi tik pred odhodom. Smo v določenem ritmu, po tej plati je vsekakor bolje, kot je bilo lani.

Kaj je letos še bolje?

Predvsem, da smo zmanjšali ekipo. S tem smo okrepili tudi druge ekipe, tako da je konkurenčnost večja. Veliko skakalnic smo zamenjali, več skupnih priprav smo opravili poleti. Zadnji dve leti smo oktobra po koncu velike nagrade opravili veliko skokov, novembra pa ne. Letos smo obrnili stvari, nekaj več premora je bilo po poletni VN, odtlej pa smo ujeli dober ritem. Manj smo torej delali kondicijskih treningov in več tehničnih.

Imate boljše občutke, kot ste jih imeli pred prejšnjo sezono?

Nanjo sem že pozabil, vem pa, da je bila – z mojega vidika – dobra.

Kako težko je bilo izbrati sedmerico za Vislo?

Zame osebno je bila izbira lahka.

V ekipi seveda pogrešamo Domna Prevca.

Njegovo skakanje ni na želeni ravni, pričakujem pa, da se nam bo pridružil že na naslednji tekmi v Kuusamu, če ne na Finskem, pa v Nižjem Tagilu.

Je še premlad, da bi lahko zdržal celotno sezono na visoki ravni?

Ne gre za to, ampak preprosto ni v pravi formi. Izbira je bila res lahka, Domen bo doma treniral, ko bo nared, se nam bo pridružil.

Od koga pričakujete največ v Visli?

V bistvu od vseh veliko.

No, verjetno vendarle od koga več kot od drugih.

Ne bi želel tekmovalcev razvrščati, se bodo že sami na tekmi.

Verjetno pa kdo vendarle izstopa.

Na zadnjih treningih ni bilo velike razlike, vsak ima svoje trenutke, ko skoči zelo daleč, težko bi ocenjeval.

Si je Peter čez poletje »uredil glavo«?

Gre mu precej bolje kot lani v tem času. Veliko smo trenirali, in to trdo. Vem, da se to ni videlo, a ravno to je čar športa, da delaš in delaš, pa se nikjer to ne vidi, a potem gre kar naenkrat krivulja spet navzgor.

Je Peter torej na višji lani kot pred letom dni?

Težko primerjam, je pa vsekakor višje, kot je bil poleti.

Če primerjate vse dosedanje sezone na čelu reprezentance, kakšne tekmovalce imate?

Zdi se mi, da bo – z ekipnega vidika – ta sedmerica najmočnejša doslej.

V ekipi imate tudi enega novinca, Timija Zajca.

V bistvu imamo dva novinca, starega po poškodbi, torej Robija Kranjca, kar me zelo veseli, ter seveda Timija Zajca, za katerega bo to prva tekma v svetovnem pokalu, če se ne motim, tudi na veliki nagradi še ni skakal. Po septembru smo bili veliko skupaj, s Tilnom Bartolom skačeta na dovolj visoki ravni.

Bosta izzivalca ostalim v ekipi?

Veseli me, da je konkurenca znotraj ekipe, da imamo močno moštvo. A preprosto se bo treba sproščeno lotiti tekem. Bomo videli, kako se bodo razpletale. Ne vem pa, kako trenutno skače konkurenca, v zadnjem času nismo bili veliko skupaj, kar ni nič novega, tako je vsako leto. Določena negotovost seveda ostaja, treba bo počakati tekme.

Ste torej optimist?

Seveda, in to velik.

Kako po daljši odsotnosti zaradi poškodbe deluje Kranjec?

Vesel je, da je del ekipe, da je z nami. Močno, trdo je delal za to. Tudi pazi se, a tega se pri poškodbah seveda ne da v popolnosti. Pazljiv je bil tudi pri številu skokov, skakal je z nižjih naletov, da ga ne bi odneslo predaleč.

Glede na to, da je pred vrati začetek sezone: kakšne cilje ste si zastavili?

Za Vislo je to uvrstitev med najboljšo deseterico na posamični tekmi, seveda pa želim tudi čim višje na ekipni.

Kaj pa cilji za celotno sezono?

V svetovnem pokalu si želimo v pokalu narodov do petega mesta. Prvič v zgodovini nimamo cilja za novoletno turnejo, te se bomo lotevali etapno, tekmo za tekmo. Na svetovnem prvenstvu v poletih bo cilj konkreten, to je kolajna, enako velja za olimpijske igre.

Sezona prinaša veliko vrhuncev, OI, SP v poletih, novoletno turnejo, turnejo raw air, finale v Planici. Kako bi jih razvrstili?

V bistvu se bomo lotevali vsake tekme posebej, začeli bomo v Visli, končali v Planici. Vsak teden se bo veliko dogajalo. Prvič v zgodovini bodo kvalifikacije za vse, torej tudi za najboljših deset, tako da za ekipne tekme sestave ne bom določal po kvalifikacijah, ampak po svojem okusu. Če seštejemo vse, kar nas čaka, bo tekem res ogromno.