Za Planico in sezono še zbirajo denar

Smučarskim tekačem greni življenje topla jesen, vodilnim na zvezi pa finance.

Objavljeno
05. november 2015 20.46
Lea Einfalt in Vesna Fabjan, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Medtem ko se tekači na smučeh v teh dneh zaman ozirajo za prizoriščem v Evropi, ki bi jim omogočalo nemoten snežni trening, organizatorji vse bolj štejejo preostale dneve do premierne januarske tekme za svetovni pokal v Planici. Čas pač v iskanju finančnih virov ni njihov zaveznik, (pre)plitvo mošnjo pa se trudijo napolniti tudi v tekaškem delu SZS, v nasprotnem primeru predsednik panoge Janez Vodičar izvedbo začrtanih programov zagotavlja le do januarja.

Odkar so na izvršnem odboru sprejeli sklep, da panoge začnejo same skrbeti za pridobivanje lastnih pokroviteljev in torej polnjenje proračuna, so se tekači lotili lova na še zadnjega poslovnega partnerja, ki mu lahko zagotovijo mesto na tekmovalnih oblačilih. Vrsto let so namreč negodovali, da so tržniki SZS po tej plati premalo aktivni in da je nezaslišano, da imajo tekmovalci še vedno en neizkoriščen prostor na svojih dresih, medtem ko jim šefi proračun iz leta v letu režejo. Zdaj so se v lov za pokroviteljem podali sami, Vodičar pa se nadeja, da bodo lahko zagotovili 69 tisoč evrov, kolikor jim manjka, da bi v tej zimi lahko izvedli celoten program tekem, priprav in potovanj, ne da bi bili prisiljeni še k dodatnemu klestenju, ki bi se prej ali slej poznalo tudi na rezultatih.

Pri tem priznava, da je ob zaostrenih razmerah na trgu nemogoče pričakovati, da se bo kdo od potencialnih kandidatov odločil zgolj za pokroviteljstvo tekaških reprezentanc, zato se povečini pogovarjajo o paketnem sodelovanju, ki bi podjetj(u)jem prineslo tudi položaj pokrovitelja na tekmi svetovnega pokala v Planici. »V tem trenutku se ukvarjamo z raznimi težavami, a če bi pridobili še enega pokrovitelja, za katerega še imamo mesto na oblačilih, bi imeli proračun za zimo 2015/16 pokrit. Pogovarjamo se s petimi, šestimi kandidati, če pa nam ne bi uspelo, načrt B predvideva poln program do januarske Planice, potem pa bi videli, kje smo, in se lotili reprogramiranja. Sem pa optimist,« je zagotovil Vodičar, pri čemer bo velik zalogaj tudi izvedba planiške tekme, ki naj bi po grobih ocenah stala približno 400 tisoč evrov.

Na včerajšnje vprašanje, kolikšen delež stroškov nameravajo pokriti s pokrovitelji, je v prisotnosti direktorja prireditve Simona Jana, Vodičarja in tudi vodje tekaške panoge Marka Gracerja odgovoril kar predstavnik za stike z javnostmi Tomi Trbovc, češ da čim več, obenem pa zagotovil, da bodo s številkami postregli decembra. »Je pa prizorišče v sredo uspešno prestalo tehnični pregled, tako da ni več nobenih ovir za uradno odprtje 11. decembra,« je dejal Jan, očitno pa veliko podporo v vlogi generalnega sekretarja tekme uživa tudi Primož Finžgar, sicer bolj znan po tem, da enak položaj zaseda tudi pri izvedbi finala skakalnega svetovnega pokala pod Poncami.