Športniki se klanjajo Planici

V Planici se bodo potegovali za nordijsko svetovno prvenstvo leta 2021.

pet, 11.12.2015, 10:05; spremenjen: 19:10

Planica - Malo krajev je v Sloveniji, ki Slovence združuje in povezuje tako kot Planica. Sodobni nordijski center, kjer bodo poslej poleg smučarjev skakalcev enkratne pogoje za vadbo in tekmovanja dobili še smučarji tekači, je hkrati tudi velika turistična in s tem gospodarska priložnost Slovenije.

Uradno slovesnost sta zaznamovali legendi slovenskega nordijskega smučanja in ambasadorja Planice, smučarska tekačica Petra Majdič in smučarski skakalec Franci Petek, ki sta poskrbela, da je slovenska zastava ponosno zaplapolala na osrednjem objektu nordijskega centra pred večstoglavim občinstvom, ki se je udeležilo otvoritve in ki je s tem izkazalo svojo veliko naklonjenost Planici in njeni enkratni dediščini.

»Šport povezuje, dviguje nacionalno zavest«

Po mnenju Petre Majdič se je Planica postavila na zemljevid sveta kot izjemen nordijski center, Franci Petek pa je dejal, da so se izpolnile dolgoletne sanje smučarjev skakalcev. Zdaj v Planici upajo, da bodo uspešni s kandidaturo za organizacijo svetovnega nordijskega prvenstva leta 2021.

Kot je dejal predsednik vlade dr. Miro Cerar je nordijski center Planica najsodobnejši v Evropi in »dokaz, da smo Slovenci sposobni zbrati dovolj poguma, da v pomembnih zadevah, ko gre za dobre in pravične cilje, tem ciljem tudi sledimo ter da imamo hkrati dovolj zdrave pameti, da te cilje pravilno določimo in ovrednotimo. Planica dokazuje, da to znamo in zmoremo.«

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je v nagovoru dejala, da »šport povezuje, dviguje nacionalno zavest, občutek pripadnost in zagotavlja prepoznavnost Slovenije v svetu. Planica je nacionalni simbol Slovenije, z nordijskim centrom pa je ponovno dobila sijaj«, je prepričana ministrica, ki je izpostavila še, da je nordijski center Planica v celoti plod domačega znanja.

Edini tovrstni športni center na svetu

Podobo nordijskega centra si je predstavljal drugače, je dejal konstruktor smučarskih letalnic, domačin Janez Gorišek. »Mi smo bili vedno skromni in nisem pričakoval tako velikega objekta«, je o osrednjem objektu v nordijskem centru dejal Gorišek in nordijski center označil za velik dosežek.

Izpostavil je še, da je Planica s tem postala edini tovrstni športni center na svetu, v katerem so zgrajene smučarske skakalnice v vseh velikostih, od najmanjših, otroških do največje, letalnice.

Za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca je bila otvoritev nordijskega centra velik dogodek. Ne le zato, ker gre za izjemno infrastrukturo predvsem za nordijsko smučanje, ampak ker je to plod dela različnih generacij in vlad, je dejal. Njegov predhodnik, zdaj pa podpredsednik mednarodne smučarske zveze Janez Kocijančič, je ocenil, da je nordijski center najlepši nordijski center v Evropi, hkrati pa velika spodbuda za športnike.

Podobo nordijskega centra Planica so zasnovali v več arhitekturnih birojih: v Studiu Abiro so izdelali načrte za športne objekte, osrednji tekaški objekt so oblikovali v podjetju Stvar, krajinsko arhitekturo so naredili v Studiu Akka. Vse načrte so morali med seboj povezati in združiti in kot je dejal Jelko Gros, direktor zavoda za šport Planica, ki je vodil gradnjo nordijskega centra, so šele »s skupno idejo nastali prvi renderji, podlage, da smo si upali sanjati, da center enkrat bo«.

Zdaj center je, Jelko Gros pa je v nagovoru med drugim izpostavil željo, da bi se ljudje vračali v Planico, kajti »kajti Planica je naša, skupna.«

 

Prijavi sovražni govor